Hlavní obsah

České letadlo na Korfu zastavili před startem. Vedoucí kabiny se opil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svědectví o opilém stevardovi: Jak české letadlo neodletělo z Korfu.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Pět a půl hodiny čekali cestující na let, aby se dostali z řeckého Korfu do Brna. Neodletěli včas proto, že vedoucí kabiny společnosti Travel Service byl opilý. Firma ho propustila.

Článek

Boeing 737 byl z velké části zaplněný. Cestující si zprvu nebyli jistí, zda viditelně opilý muž v uniformě není důležitým členem posádky, například kopilotem. Podle společnosti ale mělo jít o vedoucího kabiny, tedy o hlavního stevarda.

„Slyšeli jsme ho blábolit do mikrofonu, několikrát si spletl jméno letiště, ze kterého jsme odlétali. Byl evidentně opilý. Poté vyšel z kabiny ven a vrávoral. Alkohol z něj byl i cítit. Všímali si toho i ostatní cestující a odmítali s ním letět," popsala dění jedna z cestujících.

Žena si nepřála zveřejnit jméno, redakce Seznam Zprávy jej ale zná a viděla i její palubní vstupenku na let QS1714. 

Cestující: Posádka chtěla stejně letět

Posádka chtěla podle svědkyně stejně odletět. „Letištní personál kontaktovala až po opakovaných výzvách cestujících, kteří měli strach. Nakonec jsme letadlo vyklidili a autobusy nás opět odvezly do letištní haly. Chtěli jsme, ať to někdo vyšetří, ale posádka, řečtí ani čeští policisté se tím nechtěli zabývat,” dodala pasažérka letu.

Po pětihodinovém čekání na letišti se cestující opět dostali do letadla, ve kterém už podle informací od personálu byl nový vedoucí kabiny, jenž mezitím přiletěl z Prahy. Zpožděný let potom podle údajů serveru flightradar24 a webů obou letišť vzlétl z Korfu v 6.19 tamního času a deset minut před sedmou hodinou středoevropského času přistál v Brně.

Dopravce: Je to selhání jednotlivce

Mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková potvrdila, že jeden ze členů posádky byl pod vlivem alkoholu. Řešení celé situace bylo ale podle verze společnosti klidnější, než jak ho popisují cestující.

„V souladu s přísnými interními bezpečnostními pravidly kapitán letadla okamžitě zajistil provedení dechové zkoušky na alkohol u všech členů posádky. Podezření na požití alkoholu se potvrdilo u tohoto palubního průvodčího. U všech ostatních členů posádky byla zkouška s negativním výsledkem,“ popsala Dufková.

Mluvčí Travel Service incident označila za „fatální selhání jednotlivce v rozporu s přísnými pravidly a normami naší společnosti“. „Je to důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru. Prostřednictvím našeho právního zástupce bude podáno trestní oznámení,“ dodala Dufková.

Dufková razantně vyloučila, že by pod vlivem alkoholu byl kdokoli jiný než vedoucí kabiny neboli stevard. Opilý každopádně nesmí být žádný z členů posádky.

Mluvčí operátora řeckého letiště Jannis Papazoglou uvedl, že záležitost komentovat nemůže.

V lednu byl opilý i pilot

Není to první letošní incident s alkoholem u Travel Service. Zaměstnanec této české firmy, který měl začátkem ledna jako kapitán pilotovat let kanadských aerolinek Sunwing Airlines z Calgary do Mexika, podle serveru Airlive.net dokonce namol opilý před cestujícími omdlel.

Travel Service je firma specializující se na charterové lety a tím pádem jeden z hlavních přepravců Čechů na letní dovolené. Firmu spoluvlastní čeští podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal spolu s čínskou investiční skupinou CEFC. Číňané drží bezmála polovinu akcií. Travel Service je zároveň více než třetinovým vlastníkem Českých aerolinií.

Reklama

Doporučované