Hlavní obsah

Cestovní ruch: Nudu lze zahnat nákupem zájezdu, na který neodjedete

Ilustrační fotografie.

Reklama

Bezpečnostní opatření, karanténa, zavřené obchody, roušky. V posledních týdnech nejskloňovanější pojmy v Česku. A také zákaz cestování. Přesto je i teď možné koupit si zájezd třeba v květnovém termínu.

Článek

Podle dostupných informací koronavirus zasáhl do všech sektorů byznysu. Nevyjímaje cestovní ruch, který byl podle generálního ředitele hotelového řetězce Orea Hotels & Resorts Gorjana Lazarova postižený vůbec nejvíce. „Osobně si myslím, že rok 2019 byl vrchol, na který se budeme ještě pár let dostávat zpět,“ soudí o sektoru hotelnictví.

Nejsou to ovšem jen hotely, které budou ještě dlouho sčítat škody a vracet se zpět na vrchol. Problémy řeší například cestovní kanceláře, jež každé prodloužení bezpečnostních opatření posílá do stále hlubších potíží.

Snahu o alespoň nějaké prodeje však navzdory zavřeným hranicím nevzdaly. Potenciální klient stále na webových stránkách většiny cestovních kanceláří kromě zájezdů na příští sezonu a zimní měsíce najde nabídku zájezdů do zahraničí. A to dokonce s termínem na květen. Ačkoliv zákaz cestování v období května ještě nebyl vyhlášen, vzhledem k aktuální situaci v Česku – a ve většině států – je pravděpodobné, že v květnu Češi na zahraniční dovolenou nevyjedou.

Vypadá to, že cestovní kanceláře se snaží prodejem zlevněných dovolených na rizikové měsíce získat alespoň minimální příjem, který by jim mohl pomoci pokrývat provozní náklady v tzv. „mrtvých měsících“. Podle některých zástupců cestovních kanceláří však klienti o zlevněné zájezdy zájem nejeví.

„Květnovou nabídku na našem webu lze stále nalézt, a to z důvodu, že v této době zatím není vládou prodloužen zákaz vycestování, zájem je ovšem nulový a prodej také,“ okomentoval nabídku na webových stránkách obchodní ředitel Exim Tours Petr Kostka.

„Klienti, kteří mají odlet v dubnu a květnu, přijímají poukázky na zájezd v hodnotě jejich uhrazených částek většinou bez problémů a hlavně se informují na možnosti využití. Většina klientů, kteří mají zakoupenou letní dovolenou, vyčkává,“ dodal pro Seznam Zprávy.

Vouchery drží firmy nad vodou

„Musíme postupovat podle aktuální situace. V tuto chvíli víme, že nebude možné létat do 17. května, proto klientům, již mají zakoupené zájezdy do tohoto data, nabízíme bezplatnou změnu zájezdu nebo voucher, který u nás budou moci využít později,“ řekl Seznam Zprávám tiskový mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„U pozdějších termínů radíme vyčkat, protože trpělivost se v tuto chvíli vyplatí. Případné doplatky zájezdů jsme posunuli až na 30 dnů před odletem. V tu chvíli už budeme vědět, jestli se bude létat, a klient se tak rozhodne podle aktuální situace,“ dodává Bezděk.

Změny zájezdu a vouchery jsou jedněmi z mála záchranných prostředků, které firmám, jež nabízejí zájezdy do zahraničí, ještě zbyly.

Zákonná úprava

Tuzemské cestovní kanceláře mohou od čtvrtka nově odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Počítá s tím zákon, který ve čtvrtek ve stavu legislativní nouze ve zrychleném řízení schválila Sněmovna.

Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku CK. Vydávány budou muset být bez doplatku. Poukaz místo hotovosti musí cestovní kancelář nabídnout bez poplatku na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy. Hotovost pak společnosti budou muset lidem vrátit v případě, že náhradní zájezd v ochranné době nevyčerpají, a to nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby.

Miliardové ztráty

Propad tržeb v cestovním ruchu od počátku krize do konce dubna, dokdy může zatím trvat nouzový stav, dosáhne 50 miliard korun. S připočtením služeb navázaných na toto odvětví budou ztráty činit přes 75 miliard korun. Vyplývá to z dat zaměstnavatelských a odborných asociací. Vyzývají proto vládu, aby se začala zabývat jejich návrhy na záchranu cestovního ruchu, informovala ČTK.

Zavřeno je 95 procent hotelů a dalších ubytovacích zařízení, nefunguje stejné procento lázeňských zařízení. V provozu nemohou být žádné prodejny cestovních kanceláří či informační centra. Návštěvníkům nejsou přístupné památkové objekty. Zavřeny jsou tři čtvrtiny restaurací, zbytek funguje v omezeném provozu „přes ulici“.

Reklama

Související témata:

Doporučované