Hlavní obsah

Další špatná zpráva pro Evropu. Zpozdí se i dodávky oxfordské vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Po problémech s dodávkou vakcín Pfizer přišla špatná zpráva také od společnosti AstraZeneca. Výrobce vakcín měl původně dodat EU do konce března až 80 milionů dávek, většina ale nedorazí.

Článek

Pouze 40 procent slíbených dávek vakcín proti koronaviru poskytne v prvním čtvrtletí Evropské unii společnost AstraZeneca. Podle agentury Reuters stojí za snížením plánované dodávky vakcíny problémy v belgické továrně, kde společnost vakcíny vyrábí.

Po společnosti Pfizer-BioNTech jde o druhého dodavatele vakcíny pro státy EU, který ohlásil výpadek.

O jak velký pokles v dodávkách vakcíny půjde, EU oficiálně neuvedla. Podle nejmenovaného unijního představitele se počet dodaných vakcín v prvním čtvrtletí letošního roku sníží o přibližně 60 procent z původních 80 na 31 milionů, uvádí agentura Reuters.

Takzvaná „oxfordská“ vakcína britsko-švédského výrobce zatím nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou, očkovací látka vyvinutá ve spolupráci s oxfordskou univerzitou by ale podle Reuters měla dostat zelenou do konce ledna.

Kritikou na adresu výrobce vakcíny v pátek nešetřila evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová. „Evropská komise a členské státy vyjadřují ohledně situace hlubokou nespokojenost. Trvali jsme na přesném harmonogramu dodávek, na jehož základě by členské státy mohly plánovat své vakcinační programy,“ uvedla Kyriakidesová na svém twitterovém účtu.

Mluvčí AstraZeneca v pátek uvedl, že „počáteční množství vakcíny bude nižší, než se původně předpokládalo“, další podrobnosti ale nepřidal, informuje BBC. AstraZeneca ve svém tiskovém prohlášení dodala, že na vině je „snížená produkce ve výrobním závodě v rámci evropského dodavatelského řetězce“, a uvedla, že společnost pokračuje ve zvyšování objemu výroby.

Frustrace v zemích EU ale kvůli nedostatečným dodávkám vakcín roste. Rakouská média uvedla, že do země dorazí včas pouze 600 000 ze dvou milionů dávek od výrobce AstraZeneca, které mělo Rakousko dostat do konce března. Zbývajících 1,4 milionu dávek obdrží země v dubnu. Další zpoždění by bylo „zcela nepřijatelné“, uvedl v pátek rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober, informuje server ORF.

Některé evropské regiony, jako jsou například nejlidnatější německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko nebo některé části Itálie, začátkem tohoto týdne uvedly, že kvůli nedostatku vakcín pozastavují očkování prvních dávek dvoudávkové vakcíny od společnosti Pfizer-BioNTech. Itálie a Polsko pak dokonce pohrozily, že přistoupí k právním krokům.

Maďarská vláda se mezitím dohodla s Ruskem na dodávkách vakcíny Sputnik V i přesto, že očkovací látku neschválila Evropská léková agentura, píše BBC. Maďarsko podle BBC jedná ohledně dodávky až jednoho milionu dávek vakcíny společnosti Sinopharm také s Čínou, touto vakcínou už očkuje například Srbsko. Podle maďarského premiéra Viktora Orbána jde o jediný způsob, jak uspokojit poptávku po očkování. Pomalost dodávky vakcíny od společnosti Pfizer-BioNTech je podle Orbána „frustrující“.

Před zeměmi EU v počtu dodaných dávek vakcíny na sto obyvatel se aktuálně podle webu Our World in Data nachází Izrael, Spojené arabské emiráty, Velká Británie a Spojené státy americké. Evropská komise koordinovala objednávky pro všechny členské státy, vakcíny se poté distribuovaly na základě počtu obyvatel. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel tvrdí, že nadále usilují o dosažení cíle, aby bylo do léta očkováno 70 procent populace EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované