Hlavní obsah
Online

Slovinsko vrátilo Česko mezi bezpečné země. S jednou výjimkou

Foto: Shutterstock.com

Mrazivé záběry z Brazílie, která je druhou nejpostiženější zemí světa s celkovými více než 1,6 milionu nakaženými.

Reklama

aktualizováno •

Ve světě se od počátku pandemie nakazilo téměř 11,5 milionů lidí novým typem koronaviru. Změnilo se pořadí nejpostiženějších států. Dění ve světě i v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve světě se od počátku pandemie nakazilo téměř 11,5 milionů lidí novým typem koronaviru. Přes šest milionů se jich uzdravilo a přes půl milionu jich zemřelo.

- Indie se podle aktuálních statistik stala 3. nejpostiženější zemí, zařadila se za první Spojené státy a druhou Brazílii.

- Australské úřady v úterý kvůli pandemii covidu-19 poprvé po zhruba 100 letech uzavřou hranici mezi dvěma nejlidnatějšími státy Victoria a Nový Jižní Wales.

- V Česku za neděli přibylo 75 nakažených, jde o nejnižší číslo za více než týden. Celkem je evidováno 12 515 případů nákazy.

- Slovinsko od úterý 7. července vrací Českou republiku zpátky na seznam bezpečných zemí.

  • Německý soud zrušil uzavírku okresu zasaženého nákazou na jatkách

    Soud v Německu v pondělí zrušil uzavírku okresu Gütersloh ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, který v posledních týdnech bojuje s šířením nákazy z místních jatek.

    „Opatření, kterým úřady omezily pohyb zhruba 100.000 lidí, bylo podle soudu neúměrné,“ informovala agentura Reuters, podle níž verdikt zpochybňuje současnou německou strategii rychlé reakce na vznikající ohniska nákazy za pomoci lokálních uzávěr a rychlého mapování šíření infekce.

    V jednom z největších německých závodů na zpracování masa, který patří firmě Tönnies, se nakazilo více než 1500 pracovníků. Koncem června proto premiér Severního Porýní-Vestfálska nařídil týdenní karanténu, která zahrnovala uzavření gastronomických podniků či kulturních institucí, ale také omezení kontaktů na veřejnosti. Opatření bylo následně prodlouženo o další týden, a to až do úterý 7. července.

  • Do Slovinska s čestným prohlášením, naznačil Petříček

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) upřesnil podmínky, za kterých teď mohou Češi vycestovat do Slovinska. Země krátce zařadila Česko mezi rizikové státy, pokud jde o nákazu novým koronavirem. Od úterý bude opět „zelené“ - s výjimkou Moravskoslezského kraje coby regionu, kde je ohnisko nákazy.

    „Žádám české občany cestující do Slovinska na dovolenou, aby respektovali opatření slovinských úřadů. Ti, kteří pobývali v Moravskoslezském kraji v posledních 14 dnech, jsou stále vnímáni jako rizikoví a musí podstoupit karanténu,“ uvedl Petříček. „Slovinská strana bude nadále provádět hraniční kontroly, čekáme na další informace ohledně tohoto procesu, ale předpokládáme, že kromě kontroly dokladů bude třeba předložit i čestné prohlášení,“ dodal šéf české diplomacie.

  • Zaorálek musel kvůli kontaktu s nakaženým na test, byl negativní

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes absolvoval test na covid-19, výsledek byl negativní, oznámil večer na facebooku. Na testy musel kvůli kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem ve Větrném Jeníkově na Vysočině koncem června.

    I když Zaorálek původně plánoval, že po víkendu stráveném v Ostravě se vrátí do Prahy a v úterý může do práce, hlavní hygienička Jarmila Rážová mu doporučila zůstat kvůli dvoutýdenní inkubační době covidu-19 ještě čtyři dny doma.

  • Utrpení v přímém přenosu. Slavný herec byl zdravý a mladý, přece zemřel

    Jakoby se proti němu všechno spiklo. Jeho testy na covid-19 vycházely negativní. Pak nemoc nabrala spád a Nick Cordero prodělal snad všechny komplikace, které se s nákazou pojí. Svou titánskou bitvu prohrál po 95 dnech.

  • Ze 17 nových případů spadá 5 pod Středočeský kraj

    V celém Středočeském kraji dnes podle Šalamunové přibylo pět nových případů, a to v okresech Praha-východ, Praha-západ, na Kolínsku a na Nymbursku. Podle ministerstva zdravotnictví testy dosud v regionu prokázaly covid-19 u 1288 lidí, z nákazy vyléčilo 1049 nemocných a 24 lidí s covidem-19 zemřelo.

  • V neděli přibylo 75 nakažených, za dnešek zatím 17 nových případů

    V neděli přibylo v Česku 75 potvrzených případů koronaviru, což je nejnižší denní přírůstek za uplynulé dva týdny. Za dnešek do 17:30 přibylo 17 nakažených, což je nejméně za posledních několik dní. Od začátku šíření viru bylo v zemi zaznamenáno 12 532 nakažených, z nichž se 7873 už vyléčilo a 350 lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Laboratoře v neděli provedly 1441 testů, nejméně od 21. června.

    Aktuálně je v zemi nemocných 4309 lidí, z toho 132 se léčí v nemocnici. Ve vážném stavu je 14 hospitalizovaných. Nejzasaženější oblastí republiky zůstává Karvinsko, i tam se ale podle posledních informací situace mírně zlepšila. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

  • Hygienici zaznamenali další nakažené z nového ohniska v Církvici

    Hygienici zaznamenali v souvislosti s novým ohniskem koronaviru v Církvici na Kutnohorsku další dva nakažené. Celkově jich je tedy 15. Preventivně byly zakázány návštěvy v kolínské a kutnohorské nemocnici a domovech pro seniory v Čáslavi a Kutné Hoře, řekla dnes ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

    Nové ohnisko se objevilo v církvické pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Společnost zatím neví, jak se koronavirus na pracoviště dostal. Původně bylo nakažených 13, v neděli večer přibyli další dva. Ve všech případech jde podle Šalamunové o pracovníky firmy. „Dnes z toho ohniska není nikdo nově pozitivní,“ dodala.

  • Slovinsko vrátilo ČR s výjimkou severní Moravy mezi bezpečné země

    Slovinsko od úterý 7. července vrací Českou republiku zpátky na seznam bezpečných zemí, jejichž obyvatelé se nemusí v této zemi prokázat negativním testem na koronavirus, nebo jít do čtrnáctidenní karantény. Na twitteru to dnes oznámilo české ministerstvo zahraničí. Výjimkou je Moravskoslezský kraj, který nadále zůstává mezi rizikovějšími oblastmi.

    Slovinská vláda v pátek rozhodla, že Česko, Chorvatsko a Francie budou od soboty vyřazeny z takzvaného zeleného seznamu zemí s nízkým rizikem koronavirové nákazy. Přesun na žlutý seznam zemí s vyšším rizikem pro české občany znamenal, že po příjezdu do Slovinska museli do dvoutýdenní karantény. Vyhnou se jí mohli pouze ti, kteří se prokázali dokladem o pobytu a maximálně 36 hodin starým negativním testem na covid-19. Test ani karanténu nepotřebovali lidé, kteří Slovinskem pouze projíždějí, například při cestě do Chorvatska.

    „Slovinsko vrací ČR od 7. července zpět na seznam bezpečných zemí, výjimkou je Moravskoslezský kraj, který nadále zůstává mezi ‚žlutými‘ regiony,“ uvedl bez dalších podrobností Černínský palác.

  • Izraelská vláda schválila nová omezení proti šíření koronaviru

    Izraelská vláda dnes kvůli zvýšenému nárůstu počtu nakažených koronavirem rozhodla o uzavření barů, tělocvičen či veřejných bazénů a omezila návštěvnost restaurací, synagog i počet cestujících v autobusech. Informují o tom místní média. Premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutí zdůvodnil tím, že vláda chce zabránit takovému zhoršení epidemické situace, které by vyžadovalo široká národní karanténní opatření. Nová opatření mají podle vlády platit okamžitě, podle deníku The Times of Israel je musí ještě schválit parlamentní výbor.

    „Dnes máme asi 90 vážně nemocných pacientů (s covidem-19)… Pokud nebudeme jednat teď, budeme mít v příštích týdnech stovky a možná tisíce vážně nemocných. Proto jsme se rozhodli k okamžitým krokům,“ citoval Netajnahua server deníku The Jerusalem Post. I ministerstvo zdravotnictví podle tohoto deníku uvedlo, že pokud by se opatření nepřijala hned, příští týden by se „muselo diskutovat o úplné karanténě“.

  • Na Slovensku po propuknutí koronaviru ubylo osobních bankrotů

    Počet osobních bankrotů na Slovensku ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o více než třetinu. Podle společnosti CRIF - Slovak Credit Bureau (CRIF SK), která na Slovensku spravuje úvěrové registry a vede statistiky bankrotů, ale vývoj souvisí s omezením činnosti úřadů v době pandemie nemoci covid-19. Soudy na Slovensku, kde žije zhruba 5,5 milionu lidí, vyhlásily ve druhém čtvrtletí 2834 osobních bankrotů. Proti stejnému období loni to představuje pokles bezmála o 35 procent.

    Prostřednictvím osobního bankrotu se dlužníci mohou zbavit až na výjimky všech svých peněžních závazků výměnou za prodej svého majetku nebo za částečné splacení dluhů. „Za poklesem osobních bankrotů můžeme spíše hledat pro koronavirus omezené pracovní kapacity lidí, kteří se na celém procesu vyhlášení osobních bankrotů podílejí - od pracovníků kanceláří Centra právní pomoci až po soudce jednotlivých soudů,“ uvedla hlavní analytička CRIF SK Jana Marková.

  • Francii šokoval útok na řidiče autobusu, odmítl lidi bez roušky

    Terčem brutálního útoku se ve městě Bayonne na jihozápadě Francie stal řidič autobusu, který nechtěl v neděli večer nechat do vozu nastoupit čtveřici lidí bez povinných roušek a platných jízdenek. Jeden muž 50letého šoféra silně udeřil zezadu do hlavy, napadený je podle agentury AFP ve stavu mozkové smrti. V souvislosti s případem bylo zatčeno několik lidí, uvedla rozhlasová stanice France Bleu s odvoláním na prokuraturu.

    V reakci na útok využili kolegové napadeného řidiče práva dočasně přerušit práci kvůli velké psychické zátěži. Dopravní společnost, pro kterou jezdí, jejich protest podpořila. Autobusová doprava je proto dnes v oblasti Bayonne ochromená. Řidiči mají k dispozici psychologickou pomoc.

  • Srbská armáda otevřela polní nemocnici pro boj s koronavirem

    Jednotky srbské armády v pondělí otevřely polní nemocnici, která je určená speciálně pro boj s koronavirem. Nemocní budou mít k dispozici až 500 lůžek. Otevření přichází v době, kdy sousední Kosovo vyhlásilo zákaz nočního vycházení ve čtyřech svých městech. Po rychlém uvolnění přísných opatření dochází na Balkáně k nárůstu nových případů.

    Zařízení stojí na sportovním stadionu v Bělehradě. Nemocnicím v hlavním městě pomalu dochází kapacity, jde tedy o „preventivní opatření“. Podle agentury AP se v Srbsku počet nakažených přiblížil číslům, které země viděla v březnu a dubnu, kdy vrcholila epidemie.

  • Filipíny hlásí opět rekordní nárůst počtu nakažených koronavirem

    Filipíny zaznamenaly za poslední den opět jeden z nejvyšších nárůstů v počtu nakažených koronavirem. V zemi přibylo 2099 infikovaných, jejich celkový počet se tak zvýšil na 46 333, informovala s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Dalších šest osob v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo, celkový počet obětí v zemi je tak 1303.

  • Britská vláda podpoří kulturu částkou téměř 1,6 miliardy liber

    Britská vláda připravila soubor opatření za 1,57 miliardy liber (46,4 miliardy Kč) na podporu divadel, galerií, muzeí a dalších institucí. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Na britskou kulturu, která má své fanoušky jak doma, tak i v zahraničí, tvrdě dopadla opatření zavedená kvůli pandemii nemoci covid-19.

    „Chci, aby se všechny kulturní instituce vrátily k normálu,“ řekl v televizi Sky News ministr kultury Oliver Dowden. „Doufám, že už velmi brzy budeme moci povolit venkovní představení a že později v létě budeme moci mít představení (konaná uvnitř) se zachováním bezpečných rozestupů,“ uvedl také.

  • Zpátky do kanceláří? Netřeba, další firma zavádí home office navždy

    V květnu s tímto rozhodnutím přišla firma Twitter, v pondělí permanentní zavedení práce z domova oznámila i firma Fujitsu. Její zaměstnanci se tak po pandemii nebudou muset vrátit do kanceláří.

  • V Moravskoslezském kraji bylo potvrzeno 3 334 případů koronaviru

    V Moravskoslezském kraji bylo k dnešku potvrzeno 3 334 případů nákazy nemocí covid-19. Od pátku je to o 224 pozitivně testovaných lidí více. Nejvíce nakažených je na Karvinsku, kde přibylo oproti neděli 33 případů a celkem tam je v evidenci od počátku pandemie 1 787 lidí, což je 54 procent všech případů v kraji. Od pátku je tam nárůst o 158 případů. Vyplývá to z údajů chytré karantény, tedy Centrálního řídicího týmu Covid-19.

  • V Rusku přibylo dalších 6 611 nakažených koronavirem

    V Rusku za uplynulý den přibylo 6 611 potvrzených případů nákazy koronavirem, informovaly dnes místní úřady. Dalších 135 pacientů komplikacím provázejícím nemoc covid-19 podlehlo, celková smrtelná bilance tak činí 10 296.

  • Americké úřady brzdí Trumpovy výroky ohledně vývoje vakcíny

    Šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Stephen Hahn v neděli vznesl pochyby ohledně předchozího výroku prezidenta Donalda Trumpa, že USA budou mít k dispozici účinnou vakcínu proti koronaviru do konce letošního roku. Podle Hahna se na očkovací látce pracuje, ale nelze nyní říci, kdy a zda vůbec se ji podaří úspěšně otestovat, napsal server BBC.

    „Nedokážu předpovědět, kdy bude vakcína k dispozici,“ řekl Hahn s tím, že postup při vývoji látky bude „založený na datech a vědě“.

  • V Německu se koronavirem nově nakazilo 219 lidí, zemřeli čtyři

    Nákazu novým koronavirem v Německu testy za poslední den potvrdily u dalších 219 lidí, což je o 20 méně než o den dříve. Oznámil to dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Komplikacím provázejícím onemocnění covid-19 podlehli další čtyři pacienti, celkem jich je 9 016.

    Nakažených je v Německu dohromady 196 554, z nich 182 200 se považuje za vyléčené.

Reklama