Hlavní obsah

Den v byznysu: Co by tomu řekla Marilyn Monroe? Diamanty budou „fake“

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 4. května.

Článek

Žaloba na vládu

Na českou vládu míří další žaloba. Po provozovatelích fitness center se teď o slovo hlásí zástupci restaurací a hotelů. Vadí jim plánované omezení kapacity hotelů na 25 procent, nutnost vstupu s negativním testem a nejasné datum rozvolnění.

Souboj byznysmenů

Podnikatele Radovana Vítka v Itálii žaluje americko-italský byznysmen Valter Mainetti. Zpochybňuje Vítkovo ovládnutí společnosti Nova Re, jehož dosáhl navýšením kapitálu.

Přibývá nezaměstnaných

Od začátku pandemie soustavně přibývá nezaměstnaných. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupl v prvním čtvrtletí počet lidí bez práce meziročně o 73 tisíc na téměř 180 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti u lidí mezi 15 a 64 lety, kteří o práci usilují, tak stoupla v letošním prvním čtvrtletí na 3,4 procenta.

Zdražují emise

Cena emisních povolenek v Evropské unii vystoupala na rekord a poprvé přesáhla hranici 50 eur za tunu. K růstu cen přispívá mimo jiné přísnější politika ochrany klimatu a také vysoká poptávka od investorů.

Pandora přestane využívat pravé diamanty

Největší výrobce šperků na světě, dánská společnost Pandora, přestane používat přírodní diamanty. Ve svém dnešním sdělení to zdůvodnila jejich cenou a neetickým způsobem těžby. Krok je součástí širší strategie, v níž firma upouští od surovin získávaných v dolech a továrnách často za pomoci porušování lidských práv, uvedla agentura Bloomberg. Společnost dnes také oznámila nad očekávání dobré hospodářské výsledky za první čtvrtletí.

Nejdražší rozvod světa?

Jeden z nejbohatších lidí planety a spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates a jeho žena Melinda se po 27 letech manželství rozvádí. Pokud by si společný majetek rozdělili rovným dílem, každému by připadlo odhadem 65 miliard dolarů.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované