Hlavní obsah

Dvě patra pod střelcem. Křičeli na nás: Utíkejte, co můžete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Studentka Jana, Seznam Zprávy

Autentický snímek pořízený studentkou z okna fakulty v 15:08. Přijíždějí první policejní vozy, lidé v budově začínají chápat, že se kolem nich odehrává drama.

Studentka historie Jana popisuje okamžiky, které předcházely tragédii v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Článek

Ve chvíli, kdy se začalo střílet, byla v budově filozofické fakulty jenom o dvě patra níž než šílený střelec.

„Ze zásahovky na nás křičeli: Utíkejte, co nejrychleji můžete. To byl asi nejhorší moment - běžíte v zástupu lidí zády ke střelbě,“ vypráví studentka a stále se jí třese hlas.

Hluk na chodbách zaznamenala Jana a její spolužáci přibližně v 15:05. Protože pořídila fotku, dokáže určit i přesný čas.

„Nejdřív jsme měli za to, že se někde koukají na fotbalový zápas. Řvali tam přes sebe nějací chlapi. Teprve po dalších dvou minutách jsme přestali s výukou, protože ten řev nepřestával,“ líčí první momenty svého čtvrtečního dramatu.

Jeden ze studentů se v tu chvíli šel podívat z okna a zahlédl první policejní vozy. Ostatní se také nahrnuli k oknu. „Náš přednášející ale zachoval chladnou hlavu a říká: Nikdo nebude vycházet na chodbu,“ popisuje.

Střelba na filozofické fakultě

V tu chvíli ale ještě zpravodajské servery mlčely. Pořád nebylo slyšet žádnou střelbu. Jen neidentifikovatelný hluk. „Ještě pořád jsem si myslela, že se to odehrává někde na náměstí nebo v sousední budově,“ vzpomíná Jana.

Až o chvíli později, všechno se to seběhlo během pěti minut, jak sama říká, začaly přijíždět další policejní vozy, tentokrát už i s policisty v civilu. A jak z okna zahlédli, že se všichni dívají na střechu fakulty. „To se mi udělalo špatně. Teprve v tu chvíli jsme pochopili, že se to odehrává u nás. A najednou ustal i hluk na chodbě.“

Vyučující se v ten moment odvážil a otevřel dveře. Na jejich patře zahlédl už jen jednoho člena zásahové jednotky. „Nahlédl do učebny, aby zjistil, kolik nás tam je. A pak s takovým váháním řekl: ‚Tak dobře, běžte ven. Rychle. Ruce nahoru.‘“

Na schodech a kolem budovy už postávali policejní ozbrojenci, kteří je stále popoháněli a žádali, ať drží ruce nad hlavou. Někteří se stihli obléct, někteří vyběhli jen na lehko, někdo v rukou držel tašku či kabát.

Střelba se ozvala, když Janina skupina doběhla zhruba doprostřed náměstí Jana Palacha.

Na nábřeží ještě postávali lidé. Když uslyšeli střelbu, začali i oni utíkat spolu s evakuovanými.

„Střelba neustávala a pokračovala dalších pět sedm minut,“ snaží se o co nejpřesnější popis. Když má upřesnit počet výstřelů, s omluvou řekne, že byla „docela častá“.

Pak jsem už jen viděla, jak přijíždějí houkající sanitky.

Snažila se najít zprávy v médiích, ale stále bylo ticho. „Já jsem se modlila, aby ten střelec nevyběhl ven. Bylo to tak, jak to bývá ve filmech, akorát že jsem to zažívala na vlastní kůži, v přímém přenosu.“

Pravděpodobný scénář událostí:

Z prvních informací potvrzených policií a ze zjištění redakce lze dát dohromady první pravděpodobný scénář čtvrtečních tragických událostí.

  • Ve čtvrtek ve 12:20 dostala policie informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen jeho pětapadesátiletý mrtvý otec.
  • Po synovi poté vyhlásila pátrání, z činu podezřívali právě jeho syna, ročník 1999.
  • Policisté věděli, že podezřelý je studentem filozofické fakulty a že má ve čtvrtek odpoledne přednášku v budově Univerzity Karlovy v Celetné ulici. Proto tuto budovu evakuovala.
  • Ve skutečnosti však hledaný byl v budově filozofické fakulty na Palachově náměstí, kde zahájil palbu. Před 16. hodinou policie oznámila, že střelec byl zneškodněn.

Jak vypráví, sama si vůbec nepřipouštěla, že by se v Česku mohlo něco podobného odehrát. Jaké měla štěstí, jí došlo až za čtvrt hodiny. „Když jsem se dozvěděla o mrtvých, složila jsem se.“

Poté, co si stresující minuty promítla zpětně, neodpustí si vzkaz odpovědným úřadům a politikům.

„Je na čase, abychom měli ve školách krizový plán pro tyto situace a aby s ním byli seznámeni i studenti a učitelé, protože dneska jsem viděla, že to absolutně chybí,“ uzavírá a dodává: „Jen číst o tom nestačí.“

Doporučované