Hlavní obsah

Faltýnkův diář: Firma podala na poslance ANO trestní oznámení

Foto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek je dnes řadovým poslancem hnutí ANO.

Reklama

Firma, která přišla o zakázky v Praze, podala trestní oznámení na Dopravní podnik a na bývalého předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Společnost Rencar Praha podala trestní oznámení na poslance hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a také na firmu Bigboard a na pražský Dopravní podnik.

Oznámení se týká miliardové zakázky na reklamní plochy v Praze, na niž letos na jaře upozornily Seznam Zprávy, když popisovaly zjištění vyplývající z Faltýnkových ručně psaných poznámek.

Tento „Faltýnkův diář“ se redakci podařilo získat. Zahrnoval poznámky, které si bývalý předseda poslaneckého klubu ANO a klíčový muž Andreje Babiše dělal k jednotlivým akcím v byznysu či politice. A část poznámek se dotkla také reklamní smlouvy v dopravním podniku, na niž nyní Rencar upozornil policii.

Příběh, který se nyní prostřednictvím trestního oznámení dostává do rukou policie, se datuje do doby, kdy pražský magistrát ovládalo ANO a Jaroslav Faltýnek byl na jedné straně velmi blízko právě k Dopravnímu podniku. Do jeho vedení se dostal jeden z Faltýnkových nejbližších spolupracovníků, advokát Květoslav Hlína, který se účastnil i porad vedení.

Rencaru tehdy Dopravní podnik vypověděl smlouvy na reklamní plochy před vypršením jejich platnosti. Zakázky, které měla dříve firma Rencar, nakonec získala společnost Bigboard, jejíž spolumajitel Richard Fuxa se s Jaroslavem Faltýnkem přátelí a Hnutí ANO získalo od ní před volbami velké slevy na nákupy billboardů.

„V kombinaci všech takto zjištěných skutečností pojal Rencar podezření, že ve snaze zajistit pro skupinu BigBoard převzetí obchodních aktivit společnosti Rencar na majetku DPP před koncem platnosti Smlouvy došlo ke spáchání několika trestných činů,“ napsal do trestního oznámení Alexej Štěrba, právník kanceláře Pokorný Wagner, který společnost zastupuje.

„Jednotlivé reklamní plochy na svém majetku postupně Dopravní podnik přenechával k reklamnímu využití společnostem skupiny BigBoard. Formálně tak sice činil v otevřených poptávkových řízeních (avšak mimo regulaci veřejných zakázek a koncesí), nicméně podmínky a průběh poptávkových řízení nebyly dle názoru Rencaru transparentní. Společnost Rencar má za to, že není náhodou, že všechna poptávková řízení vždy vyhrála některá ze společností skupiny BigBoard,“ uvedl dále Alexej Štěrba.

Ve svých poznámkách ve zmíněném „diáři“ se Faltýnek právě zakázce na pronájem reklamních ploch věnuje. Kupříkladu když reklamní smlouvy řešil ÚHOS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže), který měl rozhodnout, zda jsou smlouvy platné, napsal si Faltýnek poznámku: „J. Švachula, rozhodnutí ÚHOS Rencar, kdy bude?“

Jiří Švachula, který je před soudem za ovlivňování zakázek v Brně, byl totiž také Faltýnkovým blízkým spolupracovníkem a zároveň členem rozkladové komise ÚHOSu.

Jaroslav Faltýnek na dotazy Seznam Zpráv ani po zhruba týdnu od jejich zaslání nereagoval.

Richard Fuxa jen v SMS zprávě napsal, že o trestním oznámení neví. Dříve však potvrdil, že s Faltýnkem k sobě mají blízko. Jednání o smlouvách na Dopravním podniku však vyloučil.

„Ke všem klientům – bez ohledu na to, jedná-li se o politickou stranu či nikoliv – přistupujeme úplně stejně, konkrétní podmínky závisí na garantovaném objemu a době objednání kampaně. Není tedy v žádném případě pravdou, že bychom hnutí ANO poskytli jakoukoliv výhodu oproti jiným klientům či politickým stranám, a konstatujeme, že obchodování s tímto hnutím probíhá za zcela standardních a tržních podmínek,“ napsal dříve Fuxa Seznam Zprávám.

Také ředitel Dopravního podniku Petr Witowski pro Seznam Zprávy uvedl, že o trestním oznámení nevěděl. „Nikdo nás v této věci nekontaktoval. Nicméně o nadužívání trestních oznámení si myslíme své. Potvrdí-li se Vaše informace, určitě se vyjádříme,“ napsal v SMS zprávě Petr Witowski.

Trestní oznámení přišlo do rukou Národní centrály boje s organizovaným zločinem, která zpracovává všechny kauzy související s deníkem Jaroslava Faltýnka.

Co konkrétně s oznámením policie udělala, ale není jasné, mluvčí centrály boje s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej odmítl sdělit, jak s novými informacemi naložila.

Reklama

Související témata:

Doporučované