Hlavní obsah

Co ví Blažek? „Informace, které mohou prospět podezřelým,“ připustil žalobce

Foto: Nejvyšší státní zastupitesltví, Seznam Zprávy

Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel a ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

Vrchní státní zástupce z Olomouce připustil, že poskytl ministrovi spravedlnosti informace, jejichž znalost může prospět osobám vyšetřovaným v brněnské bytové kauze. Mezi ně však patří také ministrovi známí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS už několikrát požádal státní zástupce o informace z vyšetřování živého případu machinací s městskými byty v Brně.

Postupuje v duchu svých pravomocí, avšak jak se nyní ukázalo, disponuje díky tomu informacemi, jejichž znalost může být velmi prospěšná osobám, o něž se policie v kauze zajímá.

Mezi podezřelými či přímo trestně stíhanými v kauze přitom figurují Blažkovi známí a spolustraníci z ODS. Mimo jiné se ministr zajímal o tu větev bytové kauzy, která se týká brněnské primátorky za ODS Markéty Vaňkové – bývalé koncipientky v Blažkově kanceláři a také někdejší partnerky z byznysu.

Že informace, které Blažek získal, jsou pro vyšetřování živé kauzy velmi citlivé a jejich znalost může narušit další policejní vyšetřování, potvrdil nepřímo redakci vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel.

„Skutečnosti by mohly osobám, jichž se trestní stíhání týká, případně ještě týkat může, neoprávněným způsobem prospět. (…) Může dojít k maření objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání,“ napsal Daňhel redakci, když podle zákona o svobodném přístupu k informacím požádala o materiály, které Blažek od žalobců dostal.

„Z dosud realizovaných úkonů trestního řízení lze dovodit další záměry policejního orgánu a jeho další postupy,“ uvedl vrchní státní zástupce dále.

Může dojít k maření vyšetřování

Žádost o materiály, které předal Blažkovi, Radim Daňhel Seznam Zprávám zamítl. Zdůvodnil to právě tím, že jejich zveřejnění by mohlo poškodit vyšetřování.

„Listiny obsahují řadu skutečností vztahujících se k probíhajícímu trestnímu řízení, zejména protokoly o podání vysvětlení, výpovědi obviněných, svědků, listinné důkazy, hodnocení dosud provedených důkazů ze strany orgánů činných v trestním řízení a podobně,“ hodnotí Daňhel v zamítavé odpovědi, co Blažkovi poskytl.

„Poskytnutí informace by dle názoru Vrchního státního zastupitelství v konečném důsledku mohlo vést k ohrožení schopnosti orgánů činných v trestním řízení předcházet trestné činnosti nebo odhalovat trestnou činnost,“ uzavřel Daňhel, jehož do funkce vrchního státního zástupce v Olomouci jmenoval v loňském roce právě Pavel Blažek po svém nástupu na Ministerstvo spravedlnosti.

Ministerská pravomoc

Blažkovi vrchní žalobce Daňhel dokumenty vydal na základě paragrafu 13 zákona o státním zastupitelství. Ten ministrovi umožňuje si od žalobců vyžádat informace, které potřebuje ke své činnosti. Podle Daňhela žádost ministra splnila podmínky, a tak jí musel vyhovět.

Když se reportéři doptávali na detaily kolem zamítnuté žádosti o informace, vrchní žalobce v rozporu s oficiálním vyjádřením zpochybnil, že by předání materiálů ministrovi mohlo vyšetřování rozbourat.

Blažek žádal mimo jiné usnesení o zahájení trestního stíhání nebo soudní listiny k vazbě.

„Nejednalo se o nic, co by mohlo jakkoliv ohrozit probíhající trestní řízení, neboť tyto doklady byly již doručeny osobám, proti nimž se trestní řízení v dané době vedlo, i jejich obhájcům a tyto doklady neobsahovaly nic, co by mohlo odhalit jakékoliv plánované úkony či jiné skryté postupy,“ reagoval vrchní žalobce v pondělí.

Dokumenty, o nichž Radim Daňhel mluví, obdržely dvě ženy, které Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinila loni v listopadu. Viní je, že ovládaly s pomocí bílých koní prostory v historickém domě v brněnské ulici Hlinky.

Primátorka Brna a bývalá Blažkova koncipientka Vaňková by však například přístup ke zjištěním policie mít neměla. Stíhána totiž v kauze není, detektivové ji však podle zjištění Seznam Zpráv v části kauzy podezřívají.

Jde o prostory, které ve volebním období 2010–2014 přidělila radnice Brna-střed vedená tehdy ODS. Tehdy je získal švagr Vaňkové a jeho přítelkyně. V radě městské části, která pronájmy schvalovala, seděla i sama Vaňková, Blažek byl tehdy koaliční zastupitel.

Detektivové podle informací Seznam Zpráv podezřívají primátorku Vaňkovou, že původně byty měly skončit u ní, a vyšetřování tímto směrem vedou. Tomu, že chtěla původně byty užívat Vaňková, nasvědčují i předchozí zjištění reportérů – podrobněji je popisujeme v následujícím boxu.

Policisté doufají, že s nimi dvojice loni zadržených žen bude spolupracovat a o možném podílu prominentů ODS na manipulacích s byty se rozhovoří nebo o podílu Vaňkové získají další důkazy. Vaňková opakovaně odmítla, že by se dopustila čehokoliv nelegálního.

Zatímco původně popírala i to, že bydlení se připravovalo pro ni, loni těsně po zahájení stíhání dvou žen už mluvila jinak. „Ani to nepopírám, ani to neschvaluji,“ řekla Seznam Zprávám.

Vazby bydlení na Vaňkovou

  • Oba prostory původně radnice pod vedením ODS pronajala příbuzným Vaňkové. Jeden jejímu švagrovi, protilehlý jeho přítelkyni.
  • Architekt projektu na nahrávce, kterou má redakce k dispozici, potvrdil, že navrhoval rekonstrukci prostor pro rozsáhlé bydlení právě pro Vaňkovou.
  • To samé vypověděl i korunní spolupracující obviněný v případu, někdejší dobrý známý občanských demokratů Pavel Hubálek.
  • Projekt ale Vaňkové nakonec nevyšel. Podle Hubálka se primátorka dostala do finančních problémů a – jak Hubálek tvrdí – za půdy jí vyplatil 1,2 milionu korun. Ty po Hubálkovi, dle jeho výpovědi, poslala Vaňkové právě jedna z žen, která byla v souvislosti s půdami ještě nedávno stíhána. Žena následně lukrativní prostory obsadila svými lidmi – dle policie bílými koňmi.
  • Primátorka v minulosti popírala, že byly půdy určené pro ni. V posledním rozhovoru s reportéry už ale záměr nepopřela. Hubálkova slova o milionovém úplatku nadále dementuje.
  • Hubálka Blažek i Vaňková dlouhodobě označují za podvodníka, který se lhaním o nich sám snaží „vyvinit“. Muž ale například za hotové nakupoval pozemky v jihomoravském Rojetíně, na nichž si primátorka později postavila vilu.

Blažkův útok na žalobkyni

Ministr spravedlnosti Blažek upřel svou kritiku zejména na dozorující žalobkyni kauzy Petru Lastoveckou. A to hlavně poté, co Nejvyšší státní zastupitelství letos v únoru kvůli vadám zrušilo stíhání dvou obviněných žen. Pavel Blažek následně na Lastoveckou tvrdě zaútočil s tím, že ženy byly nespravedlivě zadrženy a vystaveny veřejnému lynči.

Toto tvrzení však rozporoval nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Uvedl, že zrušení stíhání je důkazem funkčnosti systému a že není vyloučené, že stíhání žen bude obnoveno. Lastovecká plánuje stíhání obnovit. Jedna z žen mezitím začala s policií spolupracovat.

Žalobkyně Lastovecká podle Stříže nepochybila. Podobně se proti výrokům Blažka ohradila i Unie státních zástupců.

Vrchní žalobce v Olomouci Radim Daňhel se do funkce dostal po rezignaci svého předchůdce Ivo Ištvana. Předcházela tomu Blažkova tvrdá kritika olomouckých žalobců. Ministr tvrdil, že špatně pracují, a to na základě údajné analýzy, kterou však ministerstvo reportérům nevydalo. A následně připustilo, že v písemné podobě vůbec neexistuje – odkazovalo jen na fragmenty čísel na webu.

Pavel Blažek se pokoušel získat i informace z osobního života žalobkyně Lastovecké. vysvětloval to tím, že jen přeposílá dotazy, které mu přišly z poslanecké interpelace podané jeho spolustraníkem z ODS.

Organizace Transparency International vyzvala Pavla Blažka kvůli krokům v bytové kauze k odstoupení. Za nepřípustné zásahy do chodu justice ho kritizovala i Rekonstrukce státu.

Blažek ale odejít odmítá. A premiér Petr Fiala, sám člen brněnské buňky ODS, za ním stojí.

ODS v bytové kauze

O tom, že vlivní občanští demokraté přidělování městských nemovitostí v Brně manipulují, detektivům vypověděl starosta jihomoravské vesnice Rojetín Pavel Hubálek, stíhaný za podvody s městskými byty. Ten se policistům přiznal, že s byty skutečně manipuloval, podle něj byl ale součástí masivního systému, který udržovali v chodu především politici ODS. Těm dle jeho slov nosil za zmanipulované privatizace od „klientů“ milionové úplatky. A to od roku 2010.

Reklama

Doporučované