Hlavní obsah

Kauza Dozimetr: policie vyslechla vlivného starostu ODS

Foto: ČTK

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) svědčil v kauze Dozimetr.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že minulý týden byl na výslechu v případu Dozimetr bývalý šéf pražské ODS Tomáš Portlík. Říká, že na podezřelé okolnosti upozorňoval už před třemi lety. Detektivům popsal, jak potkal uvězněného lobbistu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Byl jsem jeden z prvních, kdo v roce 2019 upozorňoval na tento podezřelý projekt. K politické odpovědnosti jsem opakovaně vyzýval jak primátora Zdeňka Hřiba, tak náměstka Adama Scheinherra. Bezvýsledně. Neudělali nic pro to, aby vyvádění peněz z městské firmy zastavili,“ tvrdí starosta Prahy 9 a vlivný člen pražské ODS Tomáš Portlík.

Minulou středu podle zjištění Seznam Zpráv dorazil na policejní služebnu. Bývalý šéf pražské občanské demokracie a 1. místopředseda zastupitelského klubu na magistrátu přišel před detektivy v roli svědka.

Po úvodní zatýkací fázi případu Dozimetr se detektivové zaměřují na výslechy lidí, u kterých mají za to, že mohli být v kontaktu s obviněnou skupinou, a jejichž svědectví by mohlo přinést další důležité informace.

Vyšetřovatelé se u Portlíka zajímali o projekt přestavby holešovického nádraží, který byl podle policie zmanipulovaný obviněnou skupinou lobbistů, podnikatelů a politiků.

Portlík říká, že původně plánované nastavení společného záměru pražského dopravního podniku a firmy Nové Holešovice Development na revitalizaci okolí Nádraží Holešovice kritizoval dlouhodobě. Redakci zaslal záznam z jednání pražských zastupitelů z listopadu 2019, kdy projekt dopravního podniku s developerem Sergem Borensteinem označil za podezřelý. V odpovědích na naše dotazy vedle toho zaútočil na současné vedení metropole.

„Policii jsem zopakoval to, co již tolikrát na zastupitelstvu. Mrzí mě, že Praha Sobě, která má dopravní podnik v gesci, společně s Piráty, kteří prostřednictví primátora řídí město, svým přístupem nastavili takto prokorupční prostředí,“ řekl Seznam Zprávám Portlík, jenž kandiduje v blížících se volbách za koalici Spolu na sedmém místě.

Poslechněte si investigativní sérii Gučiho archiv

Autentické vyprávění odhalilo dříve neznámá fakta jednoho z největších politických skandálů posledních let – kauzy Dozimetr.

S jeho slovy nesouhlasí náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), do jehož ranku spadá právě dopravní podnik.

„Na prvním místě je třeba klást panu Portlíkovi otázky, proč byl u výslechu kvůli kauze Dozimetr a jaké měl kontakty na lidi kolem této kauzy,“ uvedl.

Připomněl, že projekt Nové Holešovice v podobě dohodnuté v roce 2018 naopak zastavil. „Získal jsem z toho projektu mnohem víc pro město a nechal jsem na něj zpracovat dva nezávislé posudky – ekonomický a právní, které předtím neexistovaly. Následně se nám podařilo pro město vyjednat několikanásobně výhodnější podmínky než v roce 2018, kdy pan Portlík nic nekritizoval,“ napsal Seznam Zprávám náměstek primátora pro dopravu.

Portlíkův názor nesdílí ani primátor Zdeněk Hřib (Piráti), jemuž Portlík rovněž přisoudil zodpovědnost za dle policie podezřelý projekt. Hřib poukázal na to, že na výslechu vedle Portlíka už byla i dvojka kandidátky Spolu, europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Více o Pospíšilově výslechu čtěte zde:

„Zřejmě dojde i na další osoby z kandidátky Spolu a ANO. Naopak v této kauze nejede žádný člen Pirátů. Já osobně jsem dosud nebyl policií vůbec kontaktován v této záležitosti, což považuji i za určité nezávislé vyhodnocení toho, že nejsem nijak zapleten v této kauze,“ napsal Hřib Seznam Zprávám.

Primátor rovněž zmínil, že Portlíkova městská část Praha 9 v letech 2020 a 2021 uzavřela smlouvy s firmou VKM Group, kterou v letech 2017 a 2018 vlastnil a řídil vazebně stíhaný podnikatel Zakaría Nemrah.

„Piráti na magistrátu nastavili jasná protikorupční opatření, proto se kauza Dozimetr vůbec netýká zakázek magistrátu, ale pouze dopravního podniku nebo případně středočeských silničářů, kde radní pro dopravu je z ODS,“ ohradil se Hřib vůči Portlíkovi, kterému připomněl i dar od Redlova otce pro ODS z roku 2012.

S Redlem na pět minut

Na přetřes při výslechu Tomáše Portlíka přišlo i to, jakým způsobem se zná či potkal s lidmi z obviněné skupiny lobbistů a podnikatelů. Portlík se řadí mezi zkušené a vlivné pražské politiky, je známý svým pragmatickým přístupem.

Policistům přiznal, že obviněného lobbistu Michala Redla potkal na oslavě narozenin podnikatele Viktora Furmana z genetické společnosti GHC Genetics, jehož dceru si vzal Redl za manželku.

„S Redlem jsem se potkal jednou, náhodně, na společenské akci, kde bylo asi 200 dalších lidí a seznam hostů jsem neměl, tudíž jsem nemohl vědět, kdo na akci bude a kdo ne. Viděl jsem ho maximálně pět minut, víc ne. Jinak jsem se s těmito lidmi nestýkal, nejsem politický sebevrah,“ popsal Seznam Zprávám Portlík.

Mimochodem – na zmiňované oslavě se s Redlem potkal i exnáměstek Petr Hlubuček, jenž setkání popisoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy na konci května.

Do kontaktu díky členství v zastupitelstvu hlavního města přišel s někdejším náměstkem Hlubučkem, v minulosti se dle svých slov poznal i s již zmiňovaným vazebně stíhaným aktérem případu Dozimetr Zakaríou Nemrahem. Tento lobbista v minulosti působil též jako funkcionář ve Straně práv občanů – Zemanovci, v níž šéfoval organizaci na Praze 9.

„S dnes již bývalým náměstkem Hlubučkem jsem se vídal opakovaně na zastupitelstvu hlavního města. Ostatně, kdyby ne, znamenalo by to, že jeden z nás dvou nechodí do práce. Pana Zakaríu Nemraha jsem zaznamenal v době, kdy kandidoval na stejné městské části jako já,“ dodal Portlík.

Reklama

Doporučované