Hlavní obsah

Lidé okradení advokátkou zatlačili na komoru. Žádají odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zuzana R. je jednou z klientek, které u advokátky Hany Sukové přišly o peníze. Také ona si myslí, že advokátní komora na tom má svůj díl viny.

Reklama

Klienti, kteří u právničky Hany Sukové přišli dohromady o 150 milionů korun, bojují o své peníze. Píší o odškodnění České advokátní komoře: měla podle nich informace, aby proti advokátce včas zasáhla, a oni nemuseli být okradeni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalí klienti advokátky Hany Sukové, obviněné ze zpronevěry 150 milionů, se pustili do otevřeného sporu s Českou advokátní komorou. Podle zjištění Seznam Zpráv požadují, aby je komora odškodnila.

Zdůvodňují to informacemi z vyšetřovacího spisu. Podle nich už v roce 2017 advokátní komora věděla o vážném podezření, že Hana Suková provádí se svěřenými penězi podezřelé machinace. Ale vyloučila ji z komory až loni, když advokátka skončila ve vazbě kvůli stíhání, že okradla 44 rodin a firem.

„Zdrcující pro nás všechny není jen nehorázné protiprávní jednání advokátky Sukové, ale bohužel i naprosto nečinný, nezodpovědný a necitlivý přístup České advokátní komory, která se celou věc jala bagatelizovat a dává ruce pryč od jakékoli odpovědnosti za své flagrantní selhání a selhání jedné ze svých členek,“ stojí v jednom ze šesti dopisů, které poškození klienti v těchto dnech České advokátní komoře posílají.

Přímo v nich profesní organizaci advokátů vyzývají, ať jim škodu zaplatí. „Žádám proto tímto Českou advokátní komoru, aby se postavila této věci čelem, přijala odpovědnost za svého člena a poskytla mně, a dalším obětem odpovídající odškodnění,“ uvádí se v dopise jedné z klientek.

Část okradených je navíc odhodlaná – pokud komora žádost zamítne – podat soudní žaloby.

„Já to nevzdám. Nedokázala bych žít s pocitem, že jsem neudělala všechno pro to, abych dostala svoje peníze,“ řekla například už dříve Zuzana R., která s manželem přišla u advokátky Sukové o dva a půl milionu.

Nekonali jste, vyčítají lidé

Podle dostupných informací je to poprvé, co se někdo v podobném případě obrací s žádostí o odškodnění přímo na Českou advokátní komoru – profesní spolek, jehož členem musí být ze zákona každý, kdo chce poskytovat placené právní služby.

Jenže tato kauza má také dříve nevídané okolnosti: třiasedmdesátiletá advokátka Suková zpronevěřila podle kriminalistů 150 milionů, které si k ní lidé dali loni v létě do úschovy při prodejích bytů nebo pozemků. Je to běžná praxe, kdy peníze zůstávají při nemovitostních obchodech na „neutrální půdě“, tedy advokátově úschovním účtu – do doby, než katastr zapíše nového vlastníka.

Jak Seznam Zprávy exkluzivně napsaly v listopadu, už před šesti lety varoval Finanční analytický úřad (FAÚ), sledující praní špinavých peněz a finanční podvody, že Hana Suková peníze klientů dlouhodobě vybírala v hotovosti nebo převáděla na jiná konta. A zase je na úschovní účty vracela, když se blížil termín splatnosti.

Policie v tom tehdy neviděla trestný čin. A advokátní komora sice, jak dnes tvrdí, u Sukové na popud FAÚ provedla kontroly, ale porušení advokátních předpisů neobjevila.

„Je naprosto očividné, že se Česká advokátní komora rozhodla krýt svého člena, namísto toho, aby s maximální obezřetností chránila zájmy klientů, přesto právě to by mělo být její prioritou,“ píší nyní lidé v dopisech České advokátní komoře.

Mezi klienty advokátky Sukové žádajícími o odškodnění jsou i rodiny, jejichž konkrétní příběhy Seznam Zprávy přinesly. Například mladý pár, jemuž advokátka zpronevěřila 7,8 milionu. Nebo žena se třemi malými dětmi, která se stará o bratra na vozíku: přišla o 3,3 milionu. Tito lidé dnes nemají peníze (ty zmizely u Sukové) ani prodávané byty (v nich už žijí noví vlastníci).

Lidé v dopisech uvádějí, že vidí jednoznačnou odpovědnost advokátní komory: kdyby podle nich zasáhla proti Sukové už v roce 2017, nemuseli o peníze loni přijít. Suková místo toho dalších pět let působila jako specialistka na nemovitostní obchody, spolupracovala s 15 realitními kancelářemi.

Kontrolu nezveřejní

Klienti také na Českou advokátní komoru naléhají, aby zveřejnila výsledky svých kontrol mezi roky 2017 a 2019. Seznam Zprávy už na základě interních policejních dokumentů napsaly, že existuje podezření, že prověrka byla jen formální.

Vedení advokátní komory nejprve v listopadu slíbilo reportérovi Seznam Zpráv, že mu podrobnosti kontroly předloží. Později to zrušilo a zveřejnilo prohlášení, že Suková kontrolorům předložila dokumenty, z nichž nevyplývalo nic podezřelého.

Foto: Seznam Zprávy

O tom, že advokátka Hana Suková (tehdy ovšem bez uvedení jména) provádí podezřelé machinace, informoval Finanční analytický útvar už ve výroční zprávě v roce 2018.

Totéž nyní říká mluvčí komory Iva Chaloupková. „V rámci kontroly byly prověřeny úschovní účty, které byly označeny v přípise FAÚ, kontrolovaná advokátka doložila listiny s úplnou transakční historií k těmto úschovním účtům, v nichž nebyly obsaženy žádné indicie, že by s prostředky na úschovních účtech bylo disponováno jinak než v souladu s příslušnými úschovními smlouvami,“ řekla Chaloupková.

Podrobnosti z kontroly komora nezveřejní. „Šetření Kontrolní rady České advokátní komory jsou neveřejná. V této chvíli navíc probíhá policejní vyšetřování, které nechceme zveřejňováním detailních a neveřejných informací mařit,“ uvedla mluvčí, aniž vysvětlila, jak by zveřejnění podrobností ke kontrole mohlo narušit vyšetřování – navíc když advokátka Suková se během loňských výslechů ke zpronevěře přiznala.

Předseda se omluvil, ale…

Předseda advokátní komory Robert Němec minulý týden nabídl klientům advokátky Sukové bezplatnou právní pomoc. Také se jim dopisem omluvil. Avšak odmítl zodpovědnost za advokáty, kteří poruší zákon.

„Klient má právo na svobodnou volbu advokáta, jemuž svěří vyřízení své právní záležitosti nebo svůj majetek do správy. Advokát v tomto vztahu nejedná jménem České advokátní komory ani jako její zástupce nebo zaměstnanec. Česká advokátní komora nemůže odpovídat ani ručit za splnění závazků jednotlivých advokátů,“ napsal Němec.

Komora už dříve označila jednání Sukové za tragický, avšak ojedinělý exces. „Je totiž zjevné, že při realizaci několika desítek tisíc advokátních úschov ročně (83 346 v roce 2021, 60 096 v roce 2022, letos zatím 47 466) jde v případě Hany Sukové o osobní lidské a profesní selhání, nikoliv o selhání systému advokátních úschov jako takového, bez kterého by se zejména realitní transakce jen těžko a plynule prováděly,“ uvedla komora.

Okradení lidé na druhou stranu poukazují na veřejně známé případy zpronevěřených úschov, jejich přehled vyvěsili na jejich webu. Ukazuje, že různí advokáti zpronevěřili od roku 2007 přibližně půl miliardy.

Foto: Seznam Zprávy

Přehled zpronevěr vyvěsili okradení klienti na webu www.neadvokatniuschove.cz.

Předseda komory Němec už loni – po prvních informacích o případu Sukové – poradil v rozhovoru pro Seznam Zprávy, aby se lidé nespoléhali jen na advokáty doporučené realitními kancelářemi.

„Když budete nemocný, také půjdete k doktorovi, kterému věříte,“ řekl Němec. Poškození však kladou otázku, jak poznat advokáta, který klienta při realitním obchodu neokrade. Nadto v situaci, kdy úschovy nejsou nijak pojištěné.

Detektivové ani po déle než ročním vyšetřování nevědí, kam se 150 milionů podělo. Hana Suková při výslechu podle vyšetřovacích dokumentů naznačovala, že měla dluhy – a peníze klientů sloužily k jejich uhrazení. Na druhou stranu také mluvila o tom, že peníze investovala, avšak odmítla sdělit jak.

Reklama

Doporučované