Hlavní obsah

„Nejsem detektiv.“ Hřibův náměstek podržel ve funkci vlivného radního ANO

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Adam Scheinherr.

Reklama

Havířovský zastupitel ANO Róbert Masarovič je nadále šéfem Pražské strojírny. Přežil kontrolu ze strany náměstka pražského primátora Adama Scheinherra, který nedokázal posoudit jeho roli v korupční kauze Via Consult.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vlivný havířovský člen ANO a někdejší manažer ze skupiny Agrofert Róbert Masarovič je jediným politikem hnutí Andreje Babiše, který se udržel v čele městské společnosti i po konci ANO v Radě hlavního města Prahy.

Nic na jeho setrvání ve vedení Pražské strojírny nezmění ani kauza Via Consult. V případu zmanipulovaných zakázek v Moravskoslezském kraji, o kterém Seznam Zprávy informují od léta, se detektivové zajímají i o zakázku spojenou s havířovskou realitkou, v níž je Masarovič jedním ze dvou jednatelů.

Náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), do jehož gesce patří pražský dopravní podnik a pod něj spadající Pražská strojírna, označil v srpnu informace za závažné a slíbil, že vše prověří.

Na dotaz, jak kontrola dopadla, se i přes urgence zdráhal před nedávnými volbami odpovědět. Učinil tak až nyní. A havířovského radního a zastupitele hnutí ANO ve funkci podržel. S vysvětlením, že ostravská kauza Via Consult je pro něho vzdálená. Scheinherr dodal, že na věc se ještě podívá kontrolní orgán strojírny, která zaměstnává stovku lidí a má půlmiliardový obrat.

„Zjišťoval jsem základní fakta a je to vyjádření proti vyjádření. Z mé strany nemohu být detektiv a neumím tedy záležitosti v Ostravě posoudit a vyšetřit. Situaci bude též projednávat následující dozorčí rada Pražských strojíren,“ napsal Scheinherr Seznam Zprávám.

Já ne, to on

Ostravští detektivové na konci května obvinili čtyři muže v čele s donedávna vazebně stíhaným podnikatelem Milanem Konečným z firmy Via Consult (dnes vystupující pod názvem Inteza advice) v případu zmanipulovaných stavebních zakázek.

U toho narazili i na podezřelou zakázku v Havířově. Na konci letošního dubna vypsalo město opakované výběrové řízení (to první zrušil antimonopolní úřad) na rekonstrukci obytného domu v Dlouhé ulici za 89 milionů korun.

Podle policejních zjištění byla soutěž připravena pro předem vybranou firmu Staseko Plus, jejíž jednatel Roman Moldrzyk kvůli tomu skončil mezi obviněnými. Podle kriminalistů výběrové řízení zařizoval neoficiálně a skrytě šéf firmy Via Consult Konečný.

Vše o kauze cinknutých zakázek

Detektivové v Moravskoslezském kraji odhalili skupinu podnikatelů a manažerů, které stíhají kvůli stavebním zakázkám na Ostravsku. Kriminalisté mají podezření, že o čachrech čtyř obviněných mužů věděli i politici.

Na souvislost zakázky s Masarovičem ukázal jeho stranický kolega z ANO, náměstek havířovského primátora Ondřej Baránek. Podle něj není pravda, že by zakázku skrytě připravovala firma Via Consult, jak tvrdí policie.

„Zakázku připravoval správce bytového fondu MRA prostřednictvím smluvního externího administrátora,“ uvedl Baránek.

Právě v Městské realitní agentuře (MRA) je jednatelem Masarovič. Ten odmítl, že by se dopustil čehokoliv podezřelého. Obviněné figury kauzy Via Consult dle svých slov nezná a hájí se, že o policií prověřovaném výběrovém řízení neměl žádné informace.

„Pana Konečného jsem viděl jednou a následkem tohoto setkání byla Via Consult vyřazena z registru firem a my jako jednatelé jsme nařídili neoslovovat jím zastupovanou společnost do výběrových řízení. Že něco manipuloval, jsem neměl tušení. Že pan Konečný něco vykonává, jsem slyšel poprvé až po návštěvě policie na magistrátu Havířova. Neměl k tomu žádné oprávnění,“ řekl před časem Masarovič k dotazům Seznam Zpráv.

„Zastrašoval mě“

Na případ se v červnu začala ptát na jednání městského zastupitelstva opoziční politička Darja Škutová (za SPD). Ta v srpnu uvedla, že Masarovič se jí kvůli tomu pokoušel přes právníky zastrašovat.

Masarovič na jedné straně připustil, že prací opozičního zastupitele je pídit se po nejasnostech, dotazy Škutové ale označil za „bezdůvodnou skandalizaci koaličních představitelů za hranou zákona“.

Róbert Masarovič je vlivnou postavou moravskoslezského ANO, v letech 2012 a 2013 byl předsedou představenstva společnosti AGF Food Logistics, spadající do skupiny Agrofert. V uplynulých komunálních volbách se stal opět havířovským zastupitelem, stále ještě působí v radě města, kde se prý ale chystá skončit.

Reklama

Doporučované