Hlavní obsah

Piráti vyzvali k odvolání Blažka. Odpovědnost je teď na ODS, vzkázal Bartoš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek zatím všechny své kauzy ustál.

Reklama

aktualizováno •

Část Pirátů volá po razantních krocích, jinak se podle nich strana zesměšní. Další část má naopak pocit, že kauzu Blažek vyřešili dostatečně.

Článek

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své čelní představitele, aby ve vládě navrhli odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Hlasování se zúčastnilo 545 členů a členek, pro přijetí usnesení se vyslovilo 331 z nich.

Schválené usnesení z letošního srpna přesně zní: „Celostátní fórum České pirátské strany vyzývá svůj vládní a poslanecký tým, aby v rámci svých možností navrhly okamžité odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti.“

Blažek by měl podle Pirátů skončit poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho schůzce s lobbistou Martinem Nejedlým v pražské restauraci. Blažek ji vysvětloval tím, že ho zastihla bouřka.

Jaký přesně bude další postup, není zcela jasné. Předseda strany Ivan Bartoš si situaci vykládá tak, že už ke konci Blažka vyzval v minulosti a teď jeho kroky strana pouze posvětila.

„Vyzval jsem proto již v srpnu letošního roku na koaličním jednání premiéra Petra Fialu, Pavla Blažka a ODS, aby ve straně prodiskutovali odchod Pavla Blažka z ministerské funkce. Za to se nyní oficiálně postavila celá Pirátská strana a projedná to také poslanecký klub,“ uvedl Bartoš.

Odpovědnost za další řešení je už podle něj na ODS, která „odpovídá za celkový obraz a fungování vlády i Ministerstva spravedlnosti“.

Podobně se v minulých dnech vyjadřoval i poslanec Jakub Michálek. „Navržené usnesení je již naplněné. Petr Fiala se s ohledem na Ivanovu výzvu jasně vyjádřil - jako ostatně v médiích - v tom smyslu, že toto je poslední varování a že další problémy by vedly k jeho výměně,“ domnívá se Michálek.

Premiér a Blažkův stranický předseda Petr Fiala (ODS) zatím reagovat nebude. „Nebudu komentovat vnitrostranické procesy jiných stran do doby, než mě s výsledky hlasování seznámí pan předseda Bartoš. Je ale důležité říct, že personální obsazení jednotlivých resortů je podle koaliční smlouvy v rukou jednotlivých stran,“ uvedl premiér pro ČTK.

„Bezzubé proklamace“

Část pirátů se domnívá, že je potřeba postupovat rázněji než dosud. Podle Lukáše Doležala ze zahraničního odboru Pirátské strany až dosud představitelé volili jen polovičatá řešení a nevyvíjeli na Blažka systematický tlak.

„Kdyby naši zástupci opravdu chtěli, aby Pavel Blažek skončil, vypadalo by to docela jinak a nedocházelo by k vyjádřením, že je to celé věcí ODS,“ napsal Doležal na fóru.

Podle dalších se prý strana pomalu stává směšnou. Piráti by podle nich měli rovnou pohrozit i odchodem z vlády.

„Tím, že si odsouhlasíme další bezzubou proklamaci, která se předá premiérovi a ten na ni skoro nebude reagovat, nebo dá další žlutou kartu, ale ve skutečnosti se nic nestane, se jen zesměšníme. Časem budeme vypadat jako nekompromisní Hamáček ve vládě Andreje Babiše,“ uvedl středočeský straník Roman Morávek v narážce na opakované ústupky bývalého šéfa ČSSD v předchozím kabinetu.

Část členů strany nevěří, že prostá výzva bude mít nějaký skutečný vliv. „Doufám, že Ivan má strategii, co dělat, když se tak (odvolání Pavla Blažka - pozn. red.) nestane, což je vzhledem k postoji ODS a jejího předsedy Fialy velmi pravděpodobné,“ dodává Doležal.

Kritici poukazují také na to, že jednu podobnou výzvu už strana schválila v polovině června. Tehdy se Piráti usnesli, že „Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost“, a pověřili Ivana Bartoše, aby ve věci jednal. Pro Blažka to ale žádné důsledky nemělo.

Piráti také pověřili předsedu Ivana Bartoše, aby k této věci zjistil postoj poslaneckého klubu i ministrů hnutí STAN, o němž má následně informovat členskou základnu.

Reklama

Doporučované