Hlavní obsah

Gazdík v korupčním chaosu. Konec ve vedení STAN? „Zvažuji řadu kroků,“ říká

Foto: Vláda.cz

Gazdík není mezi podezřelými v kauze kolem dopravního podniku. Jeho jméno je ale ve spisu v souvislosti se schůzkami s Michalem Redlem.

Reklama

Ministr školství Petr Gazdík pro Seznam Zprávy přiznal, že se s obviněným lobbistou Michalem Redlem po volbách dvakrát potkal na jižní Moravě. Nevyloučil, že by kvůli kauze již nekandidoval do vedení hnutí STAN.

Článek

Politicky se kauza pražského dopravního podniku – policisty nazývaná Dozimetr – točí zejména kolem dnes již bývalého náměstka primátora a šéfa pražské organizace STAN Petra Hlubučka. Ten v pátek skončil rozhodnutím soudu ve vazbě.

O politicích vládního hnutí se však v policejních dokumentech píše na více místech. „Zakládajícími členy (organizované zločinecké skupiny) nutně museli být Michal Redl, Pavel Kos a Petr Hlubuček. Tomu ostatně nasvědčuje i jejich vzájemný spojující prvek, jímž je jednoznačně jejich vztah k politickému hnutí Starostové a nezávislí,“ píší kriminalisté v usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Nemohu soudit jeho duševní stav v době, kdy to potvrzení získal. Když jsem ho poznal já, tak mi nepříčetný nepřipadal.
Petr Gazdík, STAN, o stíhaném Michalu Redlovi

Dokumenty zmiňují politiky STAN, kteří sice nejsou obvinění či v pozici podezřelých, ale byli ve spojení s dnes již stíhanými lobbisty a manažery. Tím nejvýše postaveným politikem, jehož jméno kriminalisté v usnesení o zahájení trestního stíhání zmiňují, je místopředseda STAN a ministr školství Petr Gazdík.

Podle policie byl s lobbistou Redlem v běžném spojení. Loni v dubnu spolu řešili mediální záležitosti hnutí, po volbách se dokonce měli potkat u ministra doma na jižní Moravě.

Detektivové k tomu poznamenali: „Michal Redl, jehož otec Petr byl významným sponzorem hnutí STAN, jež ostatně vzniklo z původního zlínského uskupení Nezávislí starostové pro kraj, zcela běžně komunikuje prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou s místopředsedou STAN Petrem Gazdíkem (zaznamenaná komunikace v rámci sledování bytu dne 22. 4. 2021 / zde řeší mediální obraz hnutí STAN, 5. 11. 2021 / domlouvají se, že se za ním zastaví doma v Suché Lozi, což se také dne 13. 11. 2021 stalo / 8. 12. 2021 / domlouvají si schůzku, Redl uvádí, že jde o absolutně zabezpečenou kancelář a že by přišel třeba o hodinu dříve.“

Šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana informace překvapila. O nedávných schůzkách svého spolustraníka s lobbistou Redlem podle svých slov nevěděl. „Osobně bych se s panem Redlem nikdy nesetkal, i kdyby o to stokrát žádal,“ řekl Seznam Zprávám. „Budu se Petra Gazdíka ptát, proč takové schůzky probíhaly.“

Společná dovolená

Policie v Redlově e-mailové schránce narazila na dokumenty, podle nichž Gazdíkovi v minulosti trávili dovolenou s rodinou Redla i podnikatele Pavla Kose, který je v případu dalším aktérem.

„Prostřednictvím sledování Redlova e-mailu byly zajištěny dokumenty týkající se společné dovolené rodiny Kosovy, Gazdíkovy a Redlovy a dále Stanislava Polčáka ve dnech 10.–14. 3. 2016 v rakouských Alpách (Falkensteiner Hotel Sonnenalpe v obci Kärnten),“ uvedli policisté v obvinění.

Anketa

Měl by Petr Gazdík odejít z vysoké politiky?
Ano
97,2 %
Ne
2,8 %
Celkem hlasovalo 18252 čtenářů.

Podle kriminalistů přivedl zmiňovaného Kose k hnutí před šesti lety europoslanec STAN Stanislav Polčák. Na starost dostal shánění peněz na kampaň.

„Pokud jde o Pavla Kose, toho již dne 19. 2. 2016 představil tehdejší místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák na zasedání pražského krajského výboru hnutí jako nového fundraisera a majitele mediální agentury, který nyní primárně pomáhá shánět peníze na kampaň Středočeského kraje, a který bude jako poradce pro finanční plánování kampaně k dispozici i KV STAN Praha,“ píše se v obvinění o Kosovi.

Zvažuji kroky

Seznam Zprávy oslovily Petra Gazdíka v pátek se sérií dotazů, jak tomu tedy bylo po loňských volbách se schůzkami s Michalem Redlem. Z jeho vyjádření vyplývají nové skutečnosti. Sešli se dvakrát na jižní Moravě, kam za ním jednou dorazil s Redlem i další host.

„Jednou v Suché Lozi, jednou ve Zlíně. V budově, kde má kancelář. Sídlí tam mnoho firem, mezi nimi i jedna mého kamaráda, kterého jsem šel navštívit, a při té příležitosti mě Michal Redl pozval na krátké kafe. To bylo ve Zlíně. Od této schůzky jsem s Michalem Redlem nemluvil,“ řekl Seznam Zprávám ministr školství.

Do Suché Lozi, domovské obce Petra Gazdíka, nepřijel loni v listopadu Redl sám. Dorazil i lysolajský starosta a tehdejší šéf STAN v Praze Hlubuček – tedy oba dva obvinění v aktuální kauze.

„Suchou Loz chtěl vidět Petr Hlubuček jako kolega z předsednictva a pražský radní pro životní prostředí. Chtěl vidět systém ekologické stability krajiny, který u nás už roky budujeme. S ním tam přijel Michal Redl,“ popisuje nyní Gazdík.

O politice se prý s Redlem bavil jen obecně. „Tak, jak třeba mluvím o politice, když zajdu na pivo do hospody. Kvůli negativním zkušenostem kolegy Polčáka jsem s ním neřešil žádné stranické záležitosti. Jednou se zmínil o mediálním obrazu STAN, že by se měl zlepšit. Bral jsem to jako názor, nikam ho nepředával. Nebyl žádným mým poradcem, ani mediálním,“ uvedl Gazdík.

Neměl prý pocit, že by Redl působil při rozhovorech nesvéprávně. „Nemohu soudit jeho duševní stav v době, kdy to potvrzení získal. Když jsem ho poznal já, tak mi nepříčetný nepřipadal,“ míní ministr školství.

Zároveň přiznal, že se s Redlem potkal na zimní dovolené. „Se Stanislavem Polčákem jsem jezdíval s rodinami na lyže opakovaně. Na stejná místa přijížděli i různí jeho přátelé. Jednou nebo dvakrát i Michal Redl,“ sdělil Seznam Zprávám Gazdík s tím, že lobbista po něm nikdy žádný byznys nechtěl.

Redlova kamaráda Kose, s nímž se měl také na horách potkat, prý několik let neviděl.

Policie poukázala i na to, že Gazdík s Redlem komunikoval přes kryptovaný telefon, který v Praze prodává firma exministra spravedlnosti Pavla Němce. „Na šifrovaný telefon, který mám už 12 let, tehdy kvůli odposlechům Víta Bárty, se mi poprvé ozval on, jiné číslo na něj nemám. Dnes přece každý raději telefonuje ze zabezpečenější aplikace jako je Signal a podobně,“ řekl ministr.

Když se v roce 2017 ukázalo, že europoslanec Polčák byl v kontaktu s někdejší Krejčířovou spojkou Redlem, na místopředsedu STAN pak nekandidoval. Zvažuje něco podobného nyní i Gazdík? „Zvažuji řadu kroků.“

Zn.: Hlavně společensky

Přitom dosud ministr Petr Gazdík vazbu na Redla bagatelizoval. Dobře se prý znal především s otcem a zlínským podnikatelem Petrem Redlem, se synem Michalem se dle svých slov vídal sporadicky.

„V pravidelném kontaktu nejsme, ale občas se vidíme třeba na nějaké společenské nebo kulturní akci,“ uvedl Gazdík v únoru roku 2017 poté, co se provalilo propojení tehdejšího místopředsedy STAN Stanislava Polčáka na někdejší spojku uprchlého zločince Radovana Krejčíře.

Ještě ve středu, tedy v den zátahu proti Hlubučkovi, Redlovi a spol., v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr školství svému vztahu s Redlem nepřikládal větší význam. Popsal, že s ním řešil odbornější záležitost. Redl je přitom od stíhání v kauze kolem Krejčíře částečně omezen na svéprávnosti a například o povolení k sňatku musel žádat soud.

„S Michalem Redlem jsem se několikrát společensky nebo pracovně potkal. Například jako krajský radní ve chvíli, kdy jsme hledali nové prostory pro pedagogicko-psychologickou poradnu a zvažovali pronájem v budově, kterou spoluvlastní – nakonec ale kraj stejně našel jiné řešení,“ řekl ve středu Gazdík.

Aktéři kauzy Dozimetr

  1. Michal Redl (48 let): Zlínský podnikatel, odsouzený v minulosti za podvody, spolupracovník Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Od roku 2017 se pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie hlava, či jedna z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků, plánoval machinace se zakázkami. Byl do poloviny září ve vazbě.
  2. Petr Hlubuček (48): Náměstek pražského primátora za STAN. Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Byl do konce srpna vyšetřován ve vazbě, podle zjištění Seznam Zpráv před zatýkáním odklonil svůj nemovitý majetek z dosahu policie.
  3. Pavel Kos (49): Podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, za které si teď odpykává pětiletý trest. Blízký přítel Michala Redla. Podle policie se podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků. V době razie byl v zahraničí, po několika dnech se přihlásil policii, byl vyšetřován ve vazbě.
  4. Pavel Dovhomilja (41): Podnikatel v IT, přinejmenším v jednom případě podle detektivů domlouval pro celou skupinu úplatek za konkrétní IT zakázku dopravního podniku. V době policejního zátahu pobýval v Chorvatsku, odkud se však vrátil a převzal obvinění.
  5. Zakaría Nemrah (32): Podnikatel, podle policie se podílel na rozdělování peněz z úplatků. Zakaría Nemrah byl téměř tři měsíce vyšetřován ve vazbě.
  6. Matej Augustín (47): Člen představenstva dopravního podniku a ekonomický šéf. Redlova a Hlubučkova skupina ho podle vyšetřovatelů cíleně dosadila do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky. Pak se s ním dělila. Policisté Augustína obvinili až s odstupem, protože v době hlavní akce pobýval s covidem na Slovensku. Soud ho pak také poslal do vazby, ze které byl propuštěn na konci srpna.
  7. Luděk Šteffel (49): Vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají. Tak, aby z nich byly získány provize.
  8. Dalibor Kučera (35): Šéf právního odboru dopravního podniku. Podle policie se s dalšími obviněnými snažil změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty. Také aby exekutoři, které by pak podnik pověřil vymáháním, odváděli skupině bokem peníze.
  9. Martin Vejsada (51): Vedoucí odboru technické správy objektů dopravního podniku. Policisté zmapovali, že skupině kolem Redla oznamoval, jaké stamilionové zakázky podnik chystá a jak by je bylo možné zmanipulovat.
  10. Ivo Pitrman (51): Osobní řidič Michala Redla. A podle policie také poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.
  11. Maroš Jančovič (44): Podnikatel v IT, jehož firma dodávala pro dopravní podnik. Detektivové tvrdí, že na něj Redl a spol. zatlačili, ať pravidelně posílá úplatky – jinak že kontrakt skončí. Jančovič se podvolil a získal díky tomu i další zakázky.
  12. Petr Adam (60): Obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Michalu Zděnkovi, členu dozorčí rady dopravního podniku, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra. Zděnek ale nabídku ohlásil policii a spolupracoval s ní. Týden po razii zemřel, jeho tělo se našlo v sídle jeho firmy v pražských Stodůlkách. Policie prověřuje verzi, že šlo o sebevraždu.
  13. Jindřich Špringl (59): Podnikatel. V policejním obvinění stojí, že ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.
  14. Karím Nemrah: nadporučík, postaven mimo službu, sloužil na hospodářské kriminálce na Obvodním ředitelství Praha III. Podle policie Redlově skupině ověřoval SPZ vozů, o nichž si skupina myslela, že patří policejní sledovací službě.

Reklama

Doporučované