Hlavní obsah

Glosa: Panika na Hradě. Kdo toho víc ukradl a vyžahnul?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kancléř Mynář chtěl svým auditem rozmělnit vlastní problémy a odvést pozornost od svých a Balákových afér. Pouze se tím zesměšnil.

Reklama

My že loupíme v lánské oboře?! A oni zas mají nepořádek v mincích na hradních záchodcích a ve skladu se šnapsem! Končící garnitura prezidentské kanceláře se vzájemně obviňuje. A je to trapné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vratislavu Mynářovi zbývají poslední hodiny ve funkci vedoucího prezidentské kanceláře. Trestně stíhaný muž si před odchodem přirozeně musel položit otázku „a co mě teď, bez ochrany prezidenta, proboha asi čeká?!“ Než si stihl odpovědět, promítl si v hlavě, co všechno na Hradě prováděl – a následně propadl naprosté panice.

Jinak si nelze vysvětlit tiskovou zprávu, kterou vydal v pondělí. Muž, který deset let řídil prezidentskou kancelář, nám dva dny před koncem mandátu slavnostně oznámil, že se tam za něj kradlo a podvádělo. Dokonce podal trestní oznámení policii, aby vše prověřila.

Upřímné doznání? Že by prozřel – byť na poslední chvíli, ale i to se počítá – a chtěl se ke všemu přiznat, aby alespoň získal polehčující okolnost? Kdepak, vůbec. Celé je to spíše podle rčení „zloděj křičí, chyťte zloděje“. Vratislav Mynář, na něhož skoro každý den vyplave jedno absurdní odhalení, se jen snaží odvést pozornost od svých kauz, a proto teď obviňuje ostatní.

Konkrétně viní bývalé vysoké úředníky – ředitele Správy Pražského hradu Ivo Velíška a šéfku lánského zámku Michaelu Javůrkovou. Kancléř oba dva loni v listopadu zničehonic odvolal, spolu s dalšími čtyřmi vedoucími odborů. Bylo to v momentě, kdy Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dokončil prověrku hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací, tedy Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány.

Zjištění kontrolorů byla tak závažná, že místo klasického zveřejnění je rovnou předali policii. Největší průšvihy se zcela nepřekvapivě týkaly Lesní správy Lány, do jejíhož čela kancléř Mynář dosadil svého kamaráda Miloše Baláka. Ten byl dvou separátních kauzách odsouzen, že se dopustil manipulace se zakázkami a pokoušel se tak rozpočet Hradu připravit o miliony.

Kancléř se ho snažil zachránit – nejprve skandálně tlačil na soudy, aby Baláka nechaly na pokoji. Neuspěl, a tak přesvědčil prezidenta Zemana, aby ho omilostnil. Mynář pak ještě k milosti přihodil Balákovi tučnou roční odměnu 410 tisíc korun. Skoro to vypadá, že pan kancléř měl hlavně obavu, aby se lesní správce pod tlakem ve vězení náhodou nerozpovídal, kdo ho naváděl a s kým se měl dělit o ukradenou kořist.

Vratislav Mynář, nespokojený s výsledky kontroly NKÚ, si rychle zadal vlastní audit s cílem najít taky něco na vyhozené úředníky Ivo Velíška a Michaelu Javůrkovou. Aby vlastní problémy rozmělnil a odvedl pozornost od svých a Balákových afér. Prostě chtěl ukázat, že nepravosti na Hradě dělali i jiní.

Pouze se tím zesměšnil. Výsledkem, který zveřejnil, vzbudil u jedněch ťukání na čelo a u druhých inspiraci pro lavinu vtipů. Prohřešky, které Mynář triumfálně odhalil, jsou nesrovnatelné prkotiny proti manipulaci s dvousetmilionovou zakázkou nebo těžbou kamene v lánské oboře.

Mynář například vítězoslavně vypátral, že tržby z toalet na Pražském hradě se špatně evidují, hotovost se nepřepočítává a dokonce prý chybí bezpečnostní sáčky na mince! Na zámku v Lánech zase objevil prázdný sklad alkoholu, odkud se každý měsíc ztratilo dvacet lahví. Nevíme, jestli to pan kancléř chápe – ať už je to pravda, nebo ne –, ale zodpovědný za to všechno je coby vedoucí především on sám.

Za posledních deset let jsme už zjistili, že Zemanův kancléř není nejbystřejší. Ale přiznat v oficiální tiskové zprávě, že na zámku v Lánech, kde většinu času tráví prezident, velkou částí národa považovaný za notorického pijana, existuje sklad alkoholu a ten je navíc prázdný… to může udělat snad jedině hacker, který napadl hradní stránky.

Ano, nebo Vratislav Mynář.

Reklama

Doporučované