Hlavní obsah

Nejdřív test, potom jmenování. V Lánech budou platit opatření proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman s premiérem Petrem Fialou.

Reklama

Vláda Petra Fialy vystřídá ve Strakově akademii v pátek Andreje Babiše po téměř sedmdesáti dnech od voleb. Kvůli koronaviru budou při jmenování na zámku v Lánech platit opatření, která mají eliminovat možné rozšíření nákazy.

Článek

Prezident Miloš Zeman jmenuje nový kabinet v pátek v 11 hodin na zámku v Lánech. V posledních dvou týdnech se kvůli nákaze covidem-19 setkával s kandidáty na ministry v ochranné budce z plexiskla.

V pátek už by ale prezident Zeman v Lánech při jmenování nových členů vlády Petra Fialy neměl kolem sebe mít žádnou ochranu, protože mu skončila izolace. I přesto se ale slavnostní ceremoniál jmenování vlády neobejde bez opatření, která v minulosti nemusela žádná nastupující vláda absolvovat.

Podle informací budeme testováni před vstupem k prezidentovi.
Helena Langšádlová, budoucí ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Všichni noví ministři budou muset mít uvnitř zámku v Lánech respirátor, samozřejmostí je dezinfekce rukou a prokázání se negativním testem na covid-19.

„Ano, podle informací budeme testováni před vstupem k prezidentovi,“ napsala Seznam Zprávám Helena Langšádlová z TOP 09, budoucí ministryně pro vědu, výzkum a inovace.

Slova budoucí ministryně potvrzuje také šéf Pirátů Ivan Bartoš, který přebírá ministerstvo pro místní rozvoj. „Testy na místě i respirátory dle pravidel budou samozřejmostí,“ popisuje Bartoš.

Místopředseda STAN a kandidát na ministra školství Petr Gazdík Seznam Zprávám řekl, že se preventivně testuje sám. „Testuji se každý den antigenním testem. Před vstupem do zámku v Lánech prochází každý testem. Při minulé návštěvě se tak přede mnou testoval i pan kancléř,“ dodává Gazdík.

Po jmenování vlády v Lánech se zítra poprvé sejde Fialova vláda ve Strakově akademii. Ve 14:15 začne Fiala uvádět první část ministrů do jejich úřadů. Prvním z nich bude budoucí první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Harmonogram uvádění nových ministrů do úřadu

Pátek 17. prosince

první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

– vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

– vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

– místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

– ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

– ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

– ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Sobota 18. prosince

– ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

– ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

– ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

– ministr školství Petr Gazdík (STAN)

– ministr kultury Martin Baxa (ODS)

– ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL)

– odpoledne budou na Úřadu vlády do funkce uvedeni členové vlády bez portfeje, tedy ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) a ministr a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty).

Vláda pětikoalice nahradí ve Strakově akademii menšinový kabinet ANO a ČSSD Andreje Babiše 69 dní po volbách. V pondělí se Fiala dohodl s prezidentem Milošem Zemanem na jmenování ministrů podle návrhu, který hlavě státu předložil 17. listopadu, a to překvapivě včetně pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského.

Hrad přitom v pátek zveřejnil důvody, pro které ho prezident odmítá jmenovat. Fiala mluvil o tom, že pokud hlava státu odmítne jmenovat vládu podle jeho návrhu, bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

O důvěru hodlá kabinet požádat poslance v polovině ledna, ve Sněmovně má většinu 108 hlasů.

Kvůli nákaze covidem-19 nebude v pátek jmenován ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Resort bude dočasně řídit předseda lidovců Marian Jurečka.

Reklama

Doporučované