Hlavní obsah

Že máme pět procent? Ještě uvidíte, říkají lidovci

Foto: ČTK

Hlavním bodem sjezdu je znovuzvolení Mariana Jurečky stranickým předsedou. Ve volbě nemá žádného protikandidáta.

Reklama

Lidovci jedou na víkendový sjezd do Ostravy slavit. Podařilo se jim díky spolupráci na koalici Spolu více než zdvojnásobit svůj poslanecký klub a obsadit tři ministerstva.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na rozdíl od partnerské ODS, která své volební vítězství oslavila na kongresu pře čtrnácti dny, ale zdejší oslava nebude stoprocentní. Vrásky na čele předním politikům KDU-ČSL dělají stranické preference. Ty na rozdíl od silnějšího koaličního partnera stagnují a zatímco průzkumy agentury Kantar pro Českou televizi občanským demokratům přisuzují raketový vzestup nad 20 procent, u lidovců, ale i u TOP 09, se nadále pohybují kolem hranice volitelnosti.

A ne všichni členové jsou například spokojení s tím, jaká ministerstva strana obsadila nebo jaká jména do nich Marian Jurečka dosadil. Hlavním bodem sjezdu je znovuzvolení Mariana Jurečky stranickým předsedou. Ve volbě nemá žádného protikandidáta.

Lidovečtí politici ale přiznávají, že debata se povede i o preferencích oscilujících kolem pěti procent. Jak velký je to pro straníky problém, se ukáže na tom, s jak velkou podporou delegátů Jurečka ze sjezdu odejde.

Problém Fiala

„Netěší mne to, ale beru to s rozvahou a nadhledem,“ říká například první místopředsedkyně strany senátorka Šárka Jelínková. Podle ní je předčasné hodnotit dosavadní výsledky lidovců, protože jejich ministři na rezortu zemědělství a životního prostředí se teprve rozkoukávají a navíc je těžké v médiích konkurovat premiérovi. „Je schopný, slušný člověk a dělá velmi dobrou reputaci České republice na mezinárodním poli, ale vnáší i klid a rozvahu dovnitř,“ dodala.

Obdobně mluví i další z místopředsedů strany europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten letos do vedení KDU-ČSL nekandiduje, usiluje totiž o místo ve vedení celoevropských lidovců. I on se domnívá, že odskok ODS „o parník“ je způsoben hlavně postavou premiéra Fialy. „S Petrem Fialou odchází 5 až 10 procent z jejich preferencí,“ míní Zdechovský.

Na rozdíl od Jelínkové Zdechovský tvrdí, že je při pohledu na průzkumy klidný. „Že jsme třetí vzadu, nám to v tuto chvíli nevadí, z našeho pohledu pět procent není špatně. Horší bude, že až půjdeme nahoru, tak aby někteří naši koaliční partneři nebyli překvapeni, že půjdou dolů,“ tvrdí.

Političtí nováčci

Reptání ve straně se ozývá také kvůli tomu, že Marian Jurečka na ministerská křesla prosadil politické začátečníky, kteří se řemeslo vysoké politiky de facto učí. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula ani ministryně životního prostředí Anna Hubáčková dosud žádný takto velký úřad neřídili.

Byl jsem jeden z těch, kteří říkali, že si máme vzít silová ministerstva – zahraniční věci, obranu nebo vnitro a byl jsme přehlasován. Nebyli schopni překročit vlastní stín, jsme strana zemědělců, přitom máme na víc. Vzali jsme portfolia, která umíme, ale nešli jsme dál. Za Josefa Luxe jsme uměli ukázat, že umíme obranu, umíme evropské věci.
Ondřej Benešík, poslanec

Když se Seznam Zprávy na lidovecké ministry ptaly v jedné z volebních bašt KDU-ČSL, jejich jména neznali ani skalní voliči. A navíc nechápali, proč se Jurečka stal ministrem práce a sociálních věcí, když se na zemědělství již osvědčil.

Kritici namítají, že strana má zkušené politiky, kteří se na případný vstup do vlády připravovali například v poslaneckých funkcích. S tím souvisí i další výtka některých straníků – výběr rezortů, které strana ve vládě obsadila. Ministerstva práce, zemědělství a životního prostředí sice odrážejí tradiční lidovecké zájmy, některým straníkům ale chybí přesah.

Překročit vlastní stín

„Byl jsem jeden z těch, kteří říkali, že si máme vzít silová ministerstva – zahraniční věci, obranu nebo vnitro a byl jsme přehlasován,“ popisuje poslanec Ondřej Benešík. On sám v Ostravě již místopředsednický post neobhajuje, chce se prý věnovat zejména práci ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti.

„Nebyli schopni překročit vlastní stín, jsme strana zemědělců, přitom máme na víc. Vzali jsme portfolia, která umíme, ale nešli jsme dál. Za Josefa Luxe jsme uměli ukázat, že umíme obranu, umíme evropské věci,“ dodává Benešík, o kterém se jednu dobu mluvilo jako o možném ministrovi zahraničí. Odmítá ale, že by za jeho ústupem z pozic byla zahořklost.

„Šli jsme cestou stabilizace. My jsme potřebovali uklidnit našeho voliče, který v koalici Spolu byl trochu znejistěn, jestli jsme to ještě my a jestli budeme ještě bránit venkov a podobně,“ přiznává například Zdechovský.

Po volbách tvrdý boj

Do budoucna se ale strana musí rozhodnout, jak dál. Jestli sázet na spolupráci s dalšími stranami, nebo pokračovat samostatně – a zda v tom případě zdůrazňovat tradiční lidovecká témata, nebo se pokusit ulovit voliče i v jiných vodách.

Marian Jurečka vyhrál minulý sjezd na tom, že nabízel cestu silné samostatné KDU-ČSL, paradoxně to byl ale nakonec on, kdo provedl lidovce volbami pod značkou Spolu. Europoslanec Zdechovský říká, že podle lidoveckých marketérů teď není vhodný okamžik na budování samostatné značky KDU-ČSL. Lidovečtí politici pod značkou Spolu budou kandidovat ještě v senátních a komunálních volbách. „Po volbách už to bude tvrdý boj,“ slibuje.

Reklama

Doporučované