Hlavní obsah

Středula byl u Pavla. Mluvili o inflaci, odborový boss si stěžoval na vládu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Odborářský šéf Josef Středula.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Petr Pavel se sešel s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Řešili spolu inflaci, minimální mzdy i nekomunikaci současné vlády.

Článek

Pondělní schůzka byla první oficiální od Pavlovy březnové inaugurace. Odborový předák by se nicméně i do budoucna chtěl s prezidentem potkávat nad aktuálními tématy.

„Dohodli jsme se na setkávání podle potřebnosti. Pan prezident rovněž řekl, že zástupce prezidentské kanceláře se bude účastnit zasedání tripartity, což jsem uvítal,“ řekl po schůzce Středula.

Na přetřes podle něj přišly například výše minimální mzdy či inflace. Pochvaloval si, že jednání s Pavlem bylo otevřené a „hutné“ a že na řadě témat našli shodu.

U prezidenta si postěžoval na údajně nepříjemnou komunikaci ze strany vlády premiéra Petra Fialy (ODS), a to především u jejích návrhů, o nichž se debatuje v posledních týdnech.

Šlo například o otázku možného zvyšování věku odchodu do důchodu či změny v DPH. „Upozornil jsem pana prezidenta na to, že to může vést k eskalaci situace,“ uvedl Středula.

„Takové setkání s námi může být jedním z momentů, kdy si můžeme říct vlastní pohled na situaci v České republice a také, co tady hrozí a kam až to může vést,“ vysvětlil.

Prezident podle něj chce o situaci co nejdříve mluvit s premiérem Fialou i ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Odbory o sobě daly naposledy vědět v březnu

Odboráři na konci března protestovali před Úřadem vlády proti pozdějším odchodům do důchodu, důchodové reformě a nové emisní normě Euro 7. Na akci se jim vloudili i politici z ČSSD, KSČM, SPD a ANO.

„Problémem je neřešená inflace“

S Pavlem hovořil i o problematice valorizace důchodů. Prezident hned po inauguraci podepsal novelu zákona, která výši letošní letní valorizace snižuje. Opozice už kvůli tomu připravuje ústavní stížnost.

„Řekl jsem mu, že problém není valorizace jako taková, ale neřešená inflace,“ nastínil Středula.

Upozornil také, že návrh na změny DPH, jehož pracovní verze se dostala na veřejnost nedávno, může s inflací zahýbat ještě nahoru. „Inflaci může zvednout až o sedm bodů,“ uvedl.

Středula rovněž uvedl, že Pavlovi předložil nabídku na společné setkání se všemi předsedy a předsedkyněmi odborových svazů v Česku. Tak, aby si hlava státu mohla vyslechnout koncentrované námitky zástupců zaměstnanců.

Reklama

Doporučované