Hlavní obsah

Rozhádanou školu má uklidnit ředitel, který jinde skončil po sexuální aféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Základní a mateřská škola v Holasicích má od srpna nového ředitele.

Reklama

Malou obec u Brna rozdělily poměry v tamní základní a mateřské škole. Opozice vyzvala k rezignaci starostku. Školu nově vede ředitel, který před pár měsíci nuceně skončil na Pedagogické fakultě v Brně.

Článek

Holasice na Brněnsku mají za sebou bouřlivý závěr školního roku. Spor ohledně anonymní stížnosti rodiče na údajnou šikanu vedl ke konci třetiny učitelského sboru a rozhádal zastupitele.

Oblíbená ředitelka Pavlína Zámečníková po 11 letech na Základní a mateřské škole Holasice, k nevoli většiny rodičů, dobrovolně skončila a s ní také velká část sboru, který se za ni postavil. V obci se 1400 obyvateli padala trestní oznámení, opozice se ještě před prázdninami snažila neúspěšně odvolat starostku Lenku Ungrovou.

Rozjitřenou atmosféru ve škole a školce pro 180 dětí má nyní klidnit nové vedení. Podle zjištění Seznam Zpráv se stal 7. srpna ředitelem Marek Trávníček, jeden z aktérů sexuální aféry na Masarykově univerzitě. Pedagogická fakulta s ním v květnu kvůli „nevhodnému“ chování rozvázala pracovní poměr.

Pravou ruku a zástupce mu bude dělat kamarád z fakulty Pavel Vyhňák. Pedagog na jaře dostal vyhazov z pozice ředitele základní školy ve Šlapanicích. Starostka města Michaela Trněná (Čisté Šlapanice) to mimo jiné zdůvodnila konzumací alkoholu ve škole či nejasnostmi ve veřejných zakázkách v hodnotě 2,2 milionu korun. Vyhňák to vnímá jako mstu vedení města.

Nový ředitel Marek Trávníček…

Seznam Zprávy letos upozornily na stížnosti studentek z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Měly k dispozici více než desítku jejich svědectví. Další vysokoškolačky se obrátily přímo na univerzitu. Všechny dívky shodně popisovaly sexuální obtěžování či přílišnou konzumaci alkoholu na sportovních kurzech.

Na univerzitě nejdřív kvůli tomu skončili dva kantoři. Marek Trávníček byl třetím tělocvikářem, s nímž škola rozvázala pracovní poměr na základě vlastního šetření. Detailní důvody neuvedla. Také on pravidelně jezdil na kurzy, na něž si studentky stěžovaly. Policisté sexuální incidenty vyšetřovali, k trestnému činu podle nich ale nedošlo.

Redakce Trávníčka telefonicky kontaktovala, vyžádal si dotazy e-mailem. K aféře na univerzitě jen uvedl, že skončil po oboustranné dohodě.

„Vážím si důvěry zřizovatele, se kterou mě na pozici ředitele ZŠ jmenoval, a jsem na základě svých pedagogických zkušeností pevně přesvědčen, že ji beze zbytku naplním,“ napsal stručně Trávníček ke svému novému působení v Holasicích.

V prázdninovém konkurzu na post ředitele porazil další čtyři uchazeče. Starostka Holasic Lenka Ungrová za výběrem komise stojí, kantorovu profesní minulost zná.

„Byl jsem jmenován nikoliv proto, abych uklidňoval situaci v obci, ale proto, abych zajistil nyní i v budoucnu standardní fungování školy,“ dodal Trávníček.

...a jeho zástupce Pavel Vyhňák

Trávníčkův zástupce Pavel Vyhňák patří k respektovaným pedagogům, nicméně podle šlapanické starostky Michaely Trněné vedla k jeho odvolání přílišná tolerance alkoholu na půdě školy. „To bylo pro nás nejzásadnější. Od rodičů i žáků jsme dostávali podněty na požívání alkoholu učiteli na výletech, případně v kabinetech. Takové jednání nemá na základní škole co dělat,“ uvedla Trněná.

Žáci ze Šlapanic s ředitelem Vyhňákem jezdili na kurzy do Herlíkovic, mimo jiné s kantory z brněnské Pedagogické fakulty, kteří figurovali ve stížnosti studentek univerzity.

Starostka doplnila, že loni někteří rodiče odmítli dát děti na vodácký kurz, protože se kvůli alkoholu báli o bezpečnost potomků. „V červenci jsme pak na kontrole našli ve škole tolik alkoholu, že bychom tím mohli zásobit hospodu,“ řekla.

Vyhňák se bránil, že tam alkohol zbyl po veřejných akcích s rodiči. S městem se soudí o platnost odvolání. Tvrdí, že se mu starostka mstí mimo jiné za podporu jejího protikandidáta ve volbách. „Odvolání je účelové, v rozporu se zákonem,“ bránil se už dříve.

Šlapanická starostka se také opírá o závěry České školní inspekce. Z jejího anonymního dotazníkového šetření vyplývá, že se pětina odpovídajících pedagogů setkala, nebo ví o situaci, kdy došlo na škole k užívání alkoholu. Sedmnáct procent rodičů z 355 pak uvedlo, že se jejich dítě setkalo s užíváním alkoholu na vzdělávacích mimoškolních akcích. „Inspekce v tomto bodě stížnost hodnotí jako důvodnou,“ píše se ve zprávě.

Starostka Holasic Lenka Ungrová za rozhodnutím v případě obou pedagogů pevně stojí. „Ani u jednoho z učitelů nedošlo k obvinění. Domnívám se, že by se v tomto státě měla ctít presumpce neviny. Nikdy jsem neslyšela o žádných pádných důkazech pro odvolání,“ reagovala na minulost obou kantorů.

Proč odešlo bývalé vedení školy

Spory v Holasicích, kvůli kterým odešla bývalá ředitelka a část sboru, rozjela anonymní stížnost rodičů dítěte ve školce. Matce se nelíbilo chování učitelek k synovi a obrátila se přímo na starostku.

Podle části rodičů i opozice pak starostka začala řešit poměry ve školce na vlastní pěst. „To je zkreslené. Vůbec jsem do vztahů nezasahovala. Chtěla jsem předejít tomu, aby děti zažily vyšetřování inspekce, protože tam bylo podezření na šikanu,“ namítá Ungrová.

Situace se dál vyhrotila na mimořádném květnovém zastupitelstvu. Redakce má k dispozici nahrávku z mnohahodinového jednání, která je přístupná na sociálních sítích. Jak je z ní patrné, většina účastníků stála za bývalou ředitelkou.

Té vadilo, že jí vedení obce až příliš zasahuje do jejích kompetencí. „To je důvod, proč tady dál pracovat nemůžu. A nelíbí se mi ta manipulace s lidmi,“ řekla mimo jiné na zastupitelstvu.

V květnu sama rezignovala, postupně ji následovalo dalších sedm zaměstnanců, kterým se nelíbilo, jak podle nich obec do chodu školy a školky zasáhla. „Co se děje, je absolutní hyenismus bez špetky lidskosti… Nechci docházet do zaměstnání s ustavičným strachem, že jednou bude velký prst směřovat na mě nebo na ostatní kolegy, kteří nepůjdou ruku v ruce se zřizovatelem,“ napsala rodičům končící zástupkyně ředitelky Kristýna Kulpová.

Konec oblíbené ředitelky v obci vzbudil negativní ohlas. „Je mně to moc líto. Paní ředitelka byla člověk na správném místě. Řešila každý problém. Působí to na mě, že paní starostka prosazovala svůj záměr stylem: Nevyhovíš, půjdeš,“ řekla jedna z matek, která si nepřála uvést jméno. Redakce je zná.

Další z matek, Tereza Hronová, kvůli dění ve škole spoluiniciovala výzvu za odvolání starostky. „Místo toho, aby maminku poslala za paní ředitelkou, která vždy každého vyslechla, tak spolu začaly tvořit hurikány ve vsi. Vše se mělo řešit profesionálně, bez emocí,“ uvedla Hronová. Její manžel, opoziční zastupitel Josef Hron, pak dodává, že starostka situaci manažersky ani lidsky nezvládla. „Měla to řešit jinou cestou. Stížnost měla nechat řešit ředitelku,“ dodal.

Starostka Holasic Lenka Ungrová si za svým jednáním stojí. „Obrátila se na mě nešťastná maminka. Ředitelka v tom půl roku nic nedělala. Považovala jsem za důležité na to minimálně upozornit,“ namítla.

Výzvu za odstoupení starostky podepsalo 250 lidí. „Jsou to hlavně občané z okolních obcí, ne místní. Celé to vnímám jako politický boj opozice. Vůbec nešlo o řešení problému,“ namítla starostka. V červnu ustála i těsné hlasování o setrvání ve funkci.

Pro její konec zvedli ruku čtyři z devíti zastupitelů, kompletní opozice.

V obci teď očekávají, co bude s novým vedením následovat. Ředitel Marek Trávníček ujišťuje, že se mu podařilo nahradit zaměstnance. „Doufám, že škola v Holasicích neztratila důvěru rodičů a že se mi s pedagogickým sborem podaří starat se o holasické děti v základní a mateřské škole s úspěchem, radostí a k všeobecné spokojenosti,“ napsal.

Reklama

Doporučované