Hlavní obsah

Jurečka znovu odsunul představení důchodové reformy

Foto: Vlada.cz

Ministr práce v pondělí vysvětloval, proč původně slibovaný termín zveřejnění parametrů reformy důchodů musel o několik týdnů odsunout. Ilustrační snímek

Reklama

Pondělním setkáním se zástupci zaměstnavatelů ministr práce Marian Jurečka uzavřel první kolo schůzek s opozicí a sociálními partnery ohledně změn důchodového systému. Představení reformy veřejnosti se odkládá.

Článek

Původně chtěl ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) zveřejnit důchodovou reformu v březnu. Tento termín uváděl ještě v polovině února. Následně o několik dní později premiér Petr Fiala zmiňoval, že základní body reformy by mohla vláda veřejnosti představit během dubna.

Duben je tu, ale s ním pouze další odklad. Ministr Jurečka v pondělí řekl, že práce na reformě bude trvat ještě několik týdnů, bez dalšího časového ukotvení.

Důchody prakticky

„Potřebuji nějaký čas na to, sejít se se zástupci jak opozice, tak sociálních partnerů. První kolečko jednání jsme dneškem udělali a počítám s tím, že se ještě několikrát sejdeme,“ řekl ministr práce na pondělním tiskovém brífinku po jednání se zástupci zaměstnavatelů.

„A pak bych už chtěl jít před vás (novináře, pozn. red.) a veřejnost a představit to, jak reforma bude vypadat, jaké bude mít dopady. A jaké budou dopady na státní rozpočet,“ řekl Jurečka.

„Snažím se, aby to bylo co nejrychleji v rámci příštích týdnů,“ dodal na dotaz Seznam Zpráv, jestli je realistický termín zveřejnění v květnu.

V tomto týdnu se má ministr podruhé sejít se zástupci opozičního hnutí ANO, naplánovanou má i schůzku na další týden s SPD. Nově mají také odborníci zástupců zaměstnavatelů posílit poradní tým pro důchodovou reformu, který se má ovšem sejít až začátkem května.

Posun kvůli červnové valorizaci

Ministr práce posunutí termínu představení klíčových změn důchodového systému, které se mají týkat dnešních čtyřicátníků a mladších ročníků, zdůvodnil mimo jiné intenzivní prací na úpravě letošní mimořádné valorizace.

„Měli jsme ambici to zvládnout na konci března, bohužel personální kapacitu zabrala úprava červnové valorizace,“ řekl Marian Jurečka s poukazem na to, že vláda svedla koncem února a začátkem března s opozicí bitvu v Poslanecké sněmovně ohledně úpravy výpočtu červnového zvyšování důchodů. Nejchudším mírně přidala, většině důchodců se ovšem růst snížil.

Během svého prohlášení ovšem uvedl, že platí, že by se měla změna začít legislativně projednávat v druhé polovině letošního roku.

„To znamená, abychom do konce prvního pololetí měli dohodu a měli parametry vepsány do legislativního textu,“ řekl ministr práce.

Původně v březnu, následně v dubnu

Původní harmonogram, o kterém ministr Jurečka mluvil ještě v únoru, přitom vypadal tak, že jednání s partnery se měla odehrát v průběhu února a března.

„Počítám, že potom v průběhu března zveřejním celou problematiku důchodového systému, včetně návrhu parametrů reformy důchodového systému tak, aby důchodový systém byl do budoucna udržitelný, aby zabezpečoval v budoucnu dostatečně důstojné důchody,“ popisoval Jurečka na tiskové konferenci 13. února v Novém Jičíně.

Pět dní nato premiér Petr Fiala (ODS) ve svém videu „Otázky a odpovědi z Kramářovy vily“ na sociálních sítích mluvil o dubnu.

„Základní parametry důchodové reformy by měly být známé během jara, předpokládám, že v dubnu by je měla znát veřejnost,“ uvedl premiér a pokračoval, že by měly být zveřejněny základní parametry, na kterých „se domluvila vládní koalice a o čem jednáme s opozicí“.

Reklama

Doporučované