Hlavní obsah

Komentář: Zneužívání dětí: pachatelé nesmí dostávat další příležitost

Martin Kožíšek
Projektový koordinátor CZ.NIC, dlouhodobě se věnuje bezpečnosti dětí na internetu
Foto: Profimedia.cz

Velká část pachatelů své činy později opakuje. Můžeme se bavit o zpřísnění trestů, ale na stole musí být také následná odborná péče či dohled.

Reklama

Mediální pozornost se většinou netýká nejčastější skupiny pachatelů. Nevěnujeme hlavní pozornost nejpalčivější části problému.

Článek

Podle statistik dochází v Česku ročně k tisícovce zneužití dětí, to se ale bavíme jen o nahlášených případech. Jejich skutečný počet je podle odborníků daleko vyšší. Do této statistiky nezapadají tisíce případů, které se dějí on-line a jejich oběti si zneužívání neuvědomují. Nějakou zkušenost s nevhodným, sexuálně motivovaným činem má až pětina populace.

Téma zneužívání dětí se v médiích objevuje opakovaně. Většinou se tak stává při nějakých kauzách nebo audiovizuálních dílech – v tomto případě investigativní podcastové sérii Nejlepší kamarád. Laická i odborná veřejnost pravidelně volá po změnách, které by mohly případům zneužití dětí předejít.

S tím je spojené téma zvýšení trestů, které jsou v České republice oproti jiným deliktům spíše symbolické. Maximální trest za zneužití dítěte je u nás desetiletý, při použití nátlaku je pak sazba dvanáct let. Je jedno, jestli zneužijete jedno dítě nebo pokud jich je například 39, jako v případě kauzy skautských vedoucích Piškota a Meluzína z Ústí nad Labem. Ti za svůj delikt dostali trest právě desetiletý, nicméně jeden z odsouzených byl po šesti a půl letech podmínečně propuštěn na svobodu. Nerad bych toto vážné téma zlehčoval, ale srovnatelný trest může očekávat pachatel, který v době nouzového stavu ukradne bednu s rohlíky (kde je výše trestu 2–8 let) nebo přepadne večerku.

Není neobvyklé, že jsou počty obětí v několika případech v řádu desítek. Velká část zneužívání je totiž páchána on-line formou, to ale nic nemění na závažnosti těchto skutků. Zde si připomeňme případ Jaroslava Pulpána z Děčína, který zneužil téměř 160 dívek a dostal trest 6,5 roku za mřížemi.

Alarmující ale je, že téměř dvě třetiny pachatelů zneužívání dětí vyváznou s podmíněným trestem. Všímejme si také, že rozsudky, kde byl udělen výjimečný trest, jsou u nás ojedinělé. Zda dojde ve věznici po několika letech u některých jedinců k nápravě, si netroufám odhadnout. Velká část pachatelů ale své činy později opakuje. Můžeme se tedy bavit o zpřísnění trestů, ale na stole musí být také téma začleňování těchto lidí zpátky do společnosti nebo následná odborná péče či dohled.

V médiích či různých diskuzích si také všímám, že jsou pachatelé zneužívající děti označováni jako pedofilové. Někteří z nás si pod tímto pojmem vybaví starého ošklivého chlápka s baloňákem, jak stojí někde před školou. Skutečnost je ale taková, že pedofilové nestojí ani za půl procentem případů zneužití dětí v České republice. Velké části pachatelů je pod 30 let a jejich věk neustále klesá. Navíc téměř 60 procent zneužití spáchá někdo, koho dítě dobře zná. Většinou je to někdo z jeho rodiny, kamarádů nebo blízkého okolí. Mediální pozornost se tak většinou netýká nejčastější skupiny pachatelů a nevěnujeme hlavní pozornost nejpalčivější části problému. Problému, že se naše dítě může ve svém životě – ve škole, na kroužcích, táborech nebo jiných aktivitách setkat s někým, kdo zneužije svoji roli pro své choutky.

Narážím tak na lidi, kteří o své orientaci vědí, a vyhledávají profese, kde se mohou snáze dostat k dětem. Existuje dokonce případ, kde se dva odsouzení muži seznámili právě na terapii pro sexuální útočníky, přes prostředníky založili občanské sdružení a pořádali tábory pro děti. Ty tam pak následně zneužívali. Podmíněné tresty sice mnoho lidí plácnou přes prsty, ale někteří v této činnosti pokračují dál. Stejně jako Matěj, kterého jsme kdysi v pořadu Černota načapali, jak láká dívky ve věku 10–14 let. Slíbil nám, že už to nikdy neudělá, a za pár týdnů šel na fiktivní schůzku s figurantkami z dokumentu V síti. Dostal podmínku. A mohl bych pokračovat.

Na otázku, jak je možné, že se odsouzení pachatelé dostávají k dětem, není lehké odpovědět. Velká část pachatelů si problém, že se jim líbí děti, totiž nedokáže připustit a nebude ho řešit. Jiní zase hledají způsoby, jak se k dětem opět přiblížit.

To, aby lidé odsouzení za sexuální útoky na děti nebo lidé s různými poruchami či deviacemi nedostávali příležitost vrátit se zpět mezi děti, můžeme změnit tak, že uděláme kompletní revizi rejstříku a zákazů, které se udělují spolu s tresty za zneužívání dětí. Jde konkrétně o zákaz práce s dětmi, který je maximálně desetiletý. Tento zákaz lze podobně jako záznam o trestném činu z rejstříku po čase vymazat. Ředitel školy či jiná autorita, která přijímá nového zaměstnance, brigádníka nebo jen instruktora na tábor, se tak nedozví, že nabírá někoho, kdo by pokud možno s dětmi pracovat neměl.

Odborná veřejnost volá po registru, do kterého bude muset nahlížet ten, kdo najímá někoho pro práci s dětmi. V některých případech se nebojme udělovat doživotní zákaz práce s dětmi. Neobávejme se ani zákazu přiblížení určitých osob k místům, kde se děti pohybují – školám, školkám, hřištím. Opatření mohou znít krutě, ale je to jen zlomek toho, jaký registr mají v jiných státech. Například v USA může kdokoli do registru nahlédnout, zda v jeho sousedství nebydlí někdo se záznamem. A pokud ano, obvykle to sráží cenu nemovitostí v okolí.

Závěrem bych ještě zmínil, že toto téma se snažíme pravidelně představovat politickým reprezentantům. Pokud to mohu zjednodušit, tak jsme většinou odmítnuti s tím, že je sice důležité, ale momentálně nemá dostatečnou podporu. Jednou překážely poplatky ve zdravotnictví, poté pandemie, předčasné volby, politické strany bránící se regulacím a omezováním lidských práv a svobod, odvolaný ministr apod. Co se musí stát, aby agendu, která ovlivňuje životy mnoha lidí – odhadem až pětiny z nás, konečně někdo začal řešit?

Děkuji tímto paní Zuzaně Baudyšové, Aleně Gajdůškové, Ditě Charanzové, Taťáně Malé nebo Evě Decroix, které toto téma vždy zajímalo nebo zajímá a chtějí situaci změnit. A taky tobě, Jirko, za to, co děláte.

Všechny díly podcastu Nejlepší kamarád na jednom místě

Třídní učitel Matěj a jeho žák Tomáš. Případ pohlavního zneužívání po letech ožívá v unikátní rekonstrukci procesu. Investigativní reportér Jiří Kubík a dokumentarista Braňo Pažitka během půl roku natočili výpovědi mnoha účastníků procesu, prostudovali stovky stránek autentických spisových dokumentů a prošli hodiny záznamů soudních přelíčení.

1. díl: Deset lumpů. „Učiteli bylo 35 let, mně bylo čtrnáct.“ Případ pohlavního zneužívání žáka základní školy, který pro učitele skončil odsuzujícím rozsudkem, se po třinácti letech znovu otevírá. Kdo je tady vlastně oběť?

2. díl: Noc v klubovně. Rekonstrukce případu se vrací na začátek policejního vyšetřování. Chlapec vypráví, co se odehrálo ve školní klubovně. „V jeden moment šel rukou dolů do rozkroku, sundal mi trenýrky – a začal masturbovat.“ Proč mu policejní komisařka věřila hned od začátku a co na jeho výpověď řekli znalci?

3. díl: Falometr. Společné výlety, čundry, plavání naostro… Učitel popisuje svůj úhel pohledu na kamarádství se svým čtrnáctiletým žákem. „Kamarádi mi říkali: ‚Ty jsi debil, proč jsi to přiznával?‘“ Jak probíhala sexuologická vyšetření učitele a s čím ho poslal k soudu státní zástupce?

4. díl: Babička. „Občas dětem rozflákat hubu.“ Učitelův kamarád má v případu zneužívání jasno. Obhajoba staví na podpoře přátel, rodičů dalších dětí a kolegů ze školy. Kdo o čem mohl v této věci svědčit, když u ničeho nebyli? A proč zajímalo soud svědectví babičky jedné z dívek?

5. díl: Kudlanka. V případu pohlavního zneužívání čtrnáctiletého žáka jeho třídním učitelem sehrála klíčovou roli učitelka, jíž byl od začátku učitelův vztah k chlapcům podezřelý. Na chování kolegy upozorňovala ostatní, ale nepochodila a ze školy raději odešla.

6. díl: Poslední soud. Případ spěje do finále. Soud o obnovu procesu znovu zkoumá, jestli učitel trpí sexuální deviací. V případu chyběly přímé důkazy, přesto soudy vynesly pravomocný odsuzující verdikt. O co se opřely? Co se dělo po rozsudku s učitelem? A jak případ poznamenal žáka?

7. díl: Ohlasy. „Matěji, odpouštím ti.“ Tomáš po zveřejnění série napsal učiteli otevřený dopis. Co se pro Tomáše změnilo a co pro něj znamenala obrovská vlna reakcí na podcastovou sérii? A jak na nové informace reagovala současná ředitelka učitele Matěje?

Všechny díly jsou k dispozici i na Podcasty.cz a v dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované