Hlavní obsah

Muž i přes zákaz natočil dronem hořící park. Vyšetřuje ho policie

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Policie i záchranáři prosí, aby nikdo s dronem nelétal nad národním parkem.

Reklama

Nebezpečné a nelegální. Tak záchranáři a policisté popisují chování muže, který se rozhodl natočit hořící České Švýcarsko pomocí dronu.

Článek

Kvůli několika efektním záběrům, kterými se pochlubil na sociálních sítích, riskoval životy zasahujících hasičů.

Muž z Děčínska vystupující na Facebooku pod jménem Jindra Hanzal v pondělí natočil požár v národním parku pomocí dronu. Videa a fotografie poté zveřejnil na svém profilu. Svým chováním ale mohl ohrozit zasahující záchranáře. Nyní ho vyšetřuje policie.

„Porušil platnou legislativu, protože obecně je nad národním parkem zákaz létání. Prověřujeme, zda se nedopustil trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedl mluvčí ústecké policie Daniel Vítek.

„Žádáme všechny, kterých se to může týkat, aby v žádném případě nelétali s drony nad místy požáru, který propukl v Národním parku České Švýcarsko. Ohrožujete probíhající záchranné letecké operace v oblasti,“ varovalo Ministerstvo dopravy.

Redakce Seznam Zpráv se od Hanzala snažila získat podrobnější vyjádření, na otázky zaslané prostřednictvím Facebooku ale nereagoval. V diskuzi pod svým původním příspěvkem ale jakoukoli vinu popírá.

„Mám kameru s vysokým rozlišením a zoomem, nelétal jsem v parku, ale v jiné zóně. Z té výšky, kterou jsem překročil, to tak vypadá, ale není to tak,“ napsal. V jiném komentáři zase tvrdí, že v okolí nebyli žádní lidé ani vrtulníky. Potvrdil také, že u něj už byla policie.

Protiprávní jednání

Událostí se zabývá i Úřad pro civilní letectví. „Létání s drony ve zvláště chráněném území bez úřadem vydaného oprávnění k provozu je protiprávním jednáním,“ uvedl úřad na svých webových stránkách. „Navíc může ohrozit probíhající záchranné letecké činnosti v oblasti postižené rozsáhlým požárem,“ stojí v prohlášení.

Pokud by policisté případ skutečně kvalifikovali jako obecné ohrožení z nedbalosti, hrozilo by muži až dvouleté vězení.

Policie má podle mluvčího Vítka možnosti, jak proti dronu, který vletí nad území parku, zasáhnout. Z taktických důvodů o nich ale nechtěl blíže hovořit.

Nad Národním parkem České Švýcarsko úřad ve středu vyhlásil úplný zákaz civilních letů. Bezletová zóna bude v kruhu o poloměru deset námořních mil, tedy asi 18,5 kilometru, do výšky 10 500 stop, tedy přibližně 3300 metrů. Do prostoru mohou pouze letadla a vrtulníky záchranných složek.

Zákaz provozu letadel, vrtulníků i dronů v zasažené oblasti Českého Švýcarska je podle Jaroslava Řešátka z firmy DJI Telink standardním krokem pro podporu bezpečnosti letecké techniky, ale i dronů záchranných a policejních složek.

„Letový prostor je v takových situacích výrazně zahuštěný, lety dronů soukromých osob zde narušují náročnou práci záchranářů a případná srážka s vrtulníkem by mohla mít tragické následky. Každý provozovatel dronu by si měl sám uvědomit nesmyslnost svého počínání, bez ohledu na to, že ÚCL vyhlásí dočasnou oblast jako no-fly zónu,“ řekl Řešátko.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované