Hlavní obsah

Hasiči se v Českém Švýcarsku blíží k likvidaci požáru, práce komplikuje vedro

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

V terénu operuje na tisíc hasičů.

Reklama

aktualizováno •

Hasiči se blíží k likvidaci požáru v Českém Švýcarsku. Předpoklad byl, že nastane už v pátek, ale komplikací je horko a nedostatek dešťů. Novinářům v Hřensku to řekl generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

Článek

Termín se posunul a zatím podle ředitele není jasné, kdy bude likvidace vyhlášena. Po jejím vyhlášení se však budou moci vrátit domů obyvatelé z evakuovaného Hřenska a jeho dalších částí Mezné a Mezní Louky.

„Je třeba připravovat převzetí území ze strany národního parku České Švýcarsko a v tuto chvíli jsme ve fázi, že máme rozděleno místo zásahu na čtyři sektory. V tuto chvíli je jeden sektor připraven k předání,“ řekl generální ředitel hasičů Vlček.

Nejblíže předání je podle něj oblast u obce Janov. Na dalších třech sektorech dál pokračují hasební práce. Hasiči zmenšili zasaženou plochu z 1 060 hektarů na 398 hektarů. U rozsáhlého požáru zasahuje 1 000 hasičů už třináctý den.

13. den

V národním parku České Švýcarsko hoří už třináctý den. V noci prováděli hasiči průzkum pomocí dronů v severní části území. Stále se tam objevují ohniska. Hoří asi na 440 hektarech.

Přes noc hasiči přeskupili síly a prostředky blíž k místům, kde se ohniska objevují. Během noci se nikdo ze zasahujících nezranil. Zásah ale komplikují vysoké teploty. Záchranáři se musí častěji střídat, proto jich je v Českém Švýcarsku dál zhruba 1 000. 

Podle meteorologů se mají dnes teploty vyšplhat až ke 31 stupňům. Odpoledne a večer očekávají ojedinělý výskyt bouřek doprovázených kroupami či nárazovým větrem.

Hasiči dnes budou opět vysílat vrtulníky v tzv. vláčku, kdy létají v řadě za sebou a shazují vodu pouze na jedno konkrétní místo, tedy ve větším množství. Taktika se osvědčila už ve čtvrtek. Naopak slanění speciálně vycvičených lezců z vrtulníků na průzkum skrytých ohnisek v těžko přístupném terénu v okolí Pravčické brány se nevydařilo, helikoptéry ohniska rozdmýchávaly. Dnes se tam pokusí lezci dostat ze země. Jejich úkolem bude proklestit cestu a případně tam také vytvořit čerpací stanoviště pro helikoptéry.

Podle mluvčího hasičů Martina Kavky dnes také dorazí znovu pomoc z Itálie. „Kolem poledne přiletí na letiště Vodochody dvě letadla Canadair CL-415 z Itálie,“ řekl ráno novinářům. Kdy se letouny zapojí do akce, zatím podle něj není jasné.

Nezodpovědní turisté

Turisté mají kvůli zásahu hasičů od minulé soboty zákaz vstupu do vybraných lokalit národního parku České Švýcarsko. Přesto v sobotu policie informovala, že vykázala dva muže a ženu, kteří se pokoušeli dostat k Pravčické bráně.

Obrazy zkázy Českého Švýcarska

Jaké škody napáchal oheň v Českém Švýcarsku, uvidíte v našich fotogaleriích:

„Ti tři zvědavci vstoupili do prostoru, kde se hasilo,“ vysvětlil nyní Seznam Zprávám mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

„Policie je odsud odvedla ven, domluvila jim a předala je strážní službě národního parku. Naši strážci zajistili jejich osobní údaje, ty jsme na správě národního parku zpracovali a data předali dál Magistrátu města Děčín, který s nimi povede správní řízení,“ pokračoval.

Trojici podle něj hrozí pokuta do 5 000 korun. „V prvních dnech se objevila ne úplně přesná informace, že ti lidé vstoupili do prostoru, kde se hasí požár, a chtěli si tam rozdělat ohýnek. To není úplně pravda,“ upozornil mluvčí s tím, že výše sankce se navíc určuje podle lesního zákona, který není tak přísný.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

AKTUALIZACE: doplnili jsme vyjádření ředitele hasičů.

Reklama

Doporučované