Hlavní obsah

Nejen Rhodos. Řecko bojuje s desítkami požárů, z hotelů museli Češi i na Korfu

Foto: Profimedia.cz

Hašení požáru na ostrově Korfu.

Reklama

aktualizováno •

Na Korfu je momentálně asi tisíc turistů z Česka. Situace se tam podle úřadů zlepšuje, Ministerstvo zahraničních věcí proto zatím repatriační lety neplánuje.

Článek

Lesní požáry hlásí úřady i z dalších částí Řecka. Hasiči bojují s ohněm také v další turisty vyhledávané destinaci – na ostrově Korfu, kde úřady nařídily evakuaci zhruba tisícovky lidí.

„Pokud jste ve městě Santa, Megoula, Porta, Palia Perithia a Sinie, evakuujte se do Kasiopi,“ stálo v řečtině a angličtině ve varovné SMS zprávě, kterou lidé dostali.

Mluvčí Ministerstva zahraničí Daniel Drake Seznam Zprávám v pondělí dopoledne řekl, že na ostrově je v současnosti asi tisíc turistů z Česka. „Šedesát Čechů bylo v noci evakuováno z hotelů, ráno se do nich ale vrátili. Repatriační lety zatím nejsou v plánu,“ přiblížil.

Odpoledne upřesnil, že na ostrově je v současnosti 2600 Čechů a 400 dalších má přiletět. večer. Před požáry varovala česká diplomacie i na twitteru.

Podle zástupců cestovních kanceláří Blue Style a Čedok jsou turisté na Korfu v pořádku a jejich evakuace do Česka se zatím neplánuje. „Situace se ale může každou minutou změnit,“ řekla ČTK mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská.

Požár se na ostrově v Jónském moři rozšířil zejména v severovýchodní části, jak napsal řecký zpravodajský server Ekathimerini. Podle něj nebyly na Korfu zasaženy žádné domy, na místě s plameny bojují kromě pozemních jednotek i helikoptéry a letadla.

„Věřím, že brzy bude po všem,“ citoval britský server BBC Theofanise Skembrise, zástupce předsedy okresu Severní Korfu s tím, že většina požárů je pod kontrolou.

Vlna veder

Napříč celým Řeckem čelí hasiči podle světových agentur více než osmi desítkám požárů, přičemž většina vypukla v neděli. Na jihu ostrova Evia oheň ohrožuje pět vesnic, jejichž obyvatelé museli být evakuováni.

Jak podotkla ČTK, středomořská země se potýká s dlouhou vlnou veder. Neděle byla navíc nejteplejším dnem tohoto roku.

Na celkem 180 místech byly podle Ekathimerini zaznamenány teploty nad 40 stupňů Celsia. Nejvyšší hodnota, 46,4 stupně, byla v tento den naměřena v přímořském městě Gytheio na Peloponésu.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Mapa požáru na Rhodosu

Vyznačení požárů na ostrově Rhodos k 23. červenci pomocí programu EU Copernicus (zpracování BBC).

Reklama

Doporučované