Hlavní obsah

Obklopen veksláky táhl Česko na východ, hodnotí čtenáři Zemanovu éru

Foto: hrad.cz

Čtenáři diskutují, jaký byl Miloš Zeman prezident.

Reklama

Desetiletá prezidentská etapa Miloše Zemana skončila. Jak hodnotí jeho dvě období v nejvyšší ústavní funkci čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuzí u článků hodnotících skončenou éru prezidenta Miloše Zemana.

Daniel Havránek: Myslím si, že historie Zemana posoudí objektivněji. Každopádně ve vrcholných pozicích by se měly nacházet morálně pevně ukotvené osobnosti, a to bohužel Zeman nebyl. Byl natolik narcistní a tak pohlcený vlastním egem, že mu to v podstatě znemožňovalo výkon prezidentského úřadu, a to hájit především zájmy České republiky.

Jiří Chvátal: Kdyby nebylo vstupu do EU a NATO, tak bych mohl s klidným srdcem napsat, že jeho zásluhy byly ne nulové, ale těžce záporné. Důkaz, že přímá volba je nebezpečný nástroj, se kterým se teprve musíme naučit zacházet.

Petr Hrbek: Aniž bych mu chtěl nějak křivdit nebo ho osočovat, musím za sebe konstatovat, že Zemanovy snahy ovládat a řídit politiku byly vždycky velice bizarní a de facto v závěru neúspěšné. Ať už šlo o řízení ČSSD, výkon funkce premiéra, založení vlastní politické strany, nebo úřad prezidenta. K jedinému „úspěchu“, totiž být deset let prezidentem, mu pomohli pouze jeho nekritičtí voliči, kteří včas nepochopili jeho bizarnost a podivínství.

Ondřej Šmíd: Zeman byl celých deset let kolaborantem, který škodil a rozeštvával, kde jen mohl. V cizině ho v lepším případě ignorovali či si z něj dělali legraci, v horším jeho vidláctví a vševědství vrhalo špatné světlo na celou naši zemi. Dobrého po Zemanovi nezůstane vůbec nic. A mezi státníky nepatří ani náhodou. V učebnici dějepisu se objeví zcela minimálně.

Eva Rašková: Jako prezident měl spoustu nevhodných a přihlouplých výjevů, ale jinak byl velmi chytrý a v hlavě to měl srovnané. Některé dnešní počiny se mi nelíbí a kolem nového prezidenta mi to připadá už hodně „přepavlované“. Myslím, že si někteří dělají příliš velké iluze.

Yveta Červená: Zemana posoudí historie. Asi nebude patřit k výrazným a uznávaným osobnostem. Po celou dobu svého mandátu se snažil táhnout ČR na východ. Lidi, které okolo sebe shromáždil, se podobali spíše vekslákům než vzdělaným osobnostem. A kriminální činnost, kterou minimálně po celou dobu kryl, snad spravedlivě zhodnotí PČR.

Pavel Hrachovec: Zeman pohled na svou kariéru nevylepšil ani odsouzením války na UA, tedy odsouzením Ruska, to holt už musel, tedy účelové prohlášení. Ale upřímné to od něj nebylo, spíš vynucené okolnostmi. Nejhorší prezident po r. ’89. Budu rád, že už nikdy neuvidím ten samolibý výraz a pohrdavá gesta a řeči ke spolubesedníkům.

Milan Pomichalek: Pamatuje se ještě někdo, jak tvrdě propagoval Rosatom pro stavbu Dukovan? Teď vidíme, co nám hrozilo. Nejenže to byl užitečný idiot. Byl také nebezpečný. To jeho pragmatické „otočení“ po tom, co mužici napadli Ukrajinu, by nám teď bylo málo platné.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jan Buriánek: Nejtrapnější a nejvíc pro národ ponižující bylo tzv. prohlášení čtyř, které Zeman inicioval – servilní omluva Číňanům za to, že se ministr Herman setkal s dalajlámou.

Milan Hotový: Potemnělá postava. Jeden z mnohých škůdců nedodržující morální pravidla. Machiavelli by měl z Miloše Zemana radost. Jeho kniha Vladař byla Zemanovi věčnou inspirací. Podlosti, intriky, manipulace. Řídil se jimi až do konce. Přečtěte si Vladaře, pochopíte Zemanův svět a politiku, která se po staletí nemění.

Reklama

Související témata:

Doporučované