Hlavní obsah

Nebojíme se, blízko nás nehoří. Příběhy lidí, které požár v Řecku neodradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Martin Pavlík

„Dává nám smysl jim dát nějaké peníze,“ vysvětlují manželé Švecovi, proč se vydali na Rhodos.

Reklama

Na Rhodos, jehož jižní část sužují požáry, zamířili další turisté z Česka. Tou dobou nevěděli, že Řekové vyhlásili pro celý ostrov stav nouze. Ten podle ministra zahraničí „neznamená evakuaci nebo zamezení příletů na ostrov“.

Článek

Je středa po poledni a na pražském Letišti Václava Havla čekají turisté na let směr Rhodos.

Většina z těch, které redaktor Seznam Zpráv oslovil, nemá z rozsáhlých lesních požárů obavy. „Budeme bydlet daleko od míst, kde hoří. Zjišťovali jsme si informace i od lidí na sociálních sítích. Je to velký ostrov a hoří daleko od našeho ubytování,“ říká nedlouho před odletem mladý pár.

Strach nemají ani manželé Švecovi, kteří si letenku i ubytování domluvili sami. Za jejich dovolenou tak nestojí žádná cestovní kancelář. „Z hotelu ani od letecké společnosti nám nikdo nic neřekl, jako by se nechumelilo,“ líčí.

„Podle toho, co víme, je na severu všechno v pořádku. Nejde nám tolik ani o ty peníze, ale chceme si na dovolené odpočinout teď, kdy jsme to měli v plánu. Zároveň víme, že lidé na ostrově z turismu žijí, a dává nám smysl jim dát nějaké peníze,“ vysvětlují, proč se rozhodli na Rhodos odletět.

„Ubytovatel tak vstřícný nebyl“

Stejný příběh se týká i dalšího páru, který se přes prvotní obavy na dovolenou vydal. „Nabídli nám změnu letenky, ale ubytovatel už tak vstřícný nebyl. Na místě prý ani není vidět kouř, že nemusíme mít strach. Kdyby se něco stalo, máme s sebou vždy základní věci,“ popisuje Tomáš Vyhlídal, který míří do letoviska Faliraki na severovýchodě ostrova.

Nesvá je z cesty Anna Cecoi, které před několika dny na Rhodos odletěli rodiče. Kdyby tak neučinili, dovolená i peníze by jim prý propadly. „Překvapilo mě, že cestovka, která rodičům prodala zájezd pro dva a bez jídla za 50 tisíc, nijak nekomunikovala. Poslali informační e-mail až po tom, co jsem jim zavolala,“ tvrdí.

Annini rodiče jsou ale v severní části, kde jsou prý daleko od požáru. Rozhodla se proto, že přijede za nimi. „Koupila jsem si letenku a ubytování. Ani nikdo z nich mě ale na to, co se děje na ostrově, neupozornil,“ dodává Cecoi.

Lepší zkušenost s přístupem cestovní kanceláře má Martin Pipek, který s partnerkou na Rhodos dnes odletěl také. „V pondělí nám řekli, že se s naší destinací nic nemění. Kdyby se ale zájezd zrušil, nabídli by nám nový nebo by vrátili peníze. Tím komunikace skončila a myslím, že naše dovolená bude bez problémů.“

Bezpečí hlavní prioritou

Jiní se ale kvůli obavám rozhodli raději zůstat doma. Mezi nimi i Jonathan Hoffmann, který měl s rodinou odletět na ostrov také ve středu. Ubytování i letenku si zarezervovali sami.

„Máme dvě malé děti, proto bylo bezpečí naší hlavní prioritou. Od víkendu jsme si s manželkou nebyli jisti, zda pojedeme. V médiích jsme ale viděli pořád stejné fotky z požáru a na sociálních sítích jenom obrázky z pláží, proto bylo těžké najít přesnější informace,“ popisuje rozhodování, zda se na ostrov s rodinou vydat.

Nechtěli ale ani přijít o peníze, rozhodli se proto vše řešit s online poskytovatelem ubytování. „Člověk, který s námi na podpoře komunikoval, byl očividně v úplně jiné části světa a netušil, o jakém požáru mluvíme,“ líčí Hoffmann pokus o získání peněz zpět kvůli tomu, že na ostrově není bezpečno.

Majitel jejich ubytování sice psal, že v jejich destinaci jsou moře i vzduch čistý, ale po tom, co chtěli ubytování zrušit, komunikovat přestal. „Nepřišlo nám ani v pořádku pobývat a spotřebovávat vodu na ostrově, který má takové problémy,“ vysvětluje další rozměr rozhodování, proč nakonec hledají jinou destinaci pro dovolenou.

Stav nouze

Ve chvíli, kdy turisté mířili k letounu, oznámily řecké úřady, že stav nouze vyhlašují pro celý Rhodos. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po středečním jednání vlády řekl, že opatření „neznamená evakuaci nebo zamezení příletů na ostrov“.

„Náhradních dokladů jsme vydali 23, z toho 21 na letišti, ostatní honorární konzul. Neevidujeme nikoho, kdo by byl bez ubytování,“ přiblížil. „Konzulární tým v kontaktu s delegáty objíždí hotely, zjišťují, jakým způsobem fungují. Zatím jsou vyslaní do 31. 7. Pokud bude potřeba, mohou zůstat déle,“ pokračoval.

Ministerstvo je podle něj „velmi precizní“ ve vydávání cestovních doporučení. „Pokud víme, že sever ostrova, letiště, není zasažen, není důvod, abychom vydávali cestovní doporučení. Riziko požáru platí pro celý ostrov, to je klasifikace hasičů, přebíráme řecké hodnocení,“ objasnil.

Zároveň vyzval i ty, kteří míří „do běžnějších destinací typu Chorvatska“, aby se zaregistrovali do systému Drozd.

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže by stav nouze na celém území ostrova Rhodos na české turisty vliv mít neměl.

„Pobyty v oblastech, kam se může cestovat, pokračují. Hotely fungují a klienti jsou všichni v bezpečí a čerpají služby na místě. Jde zejména o administrativní krok, který pomůže získat finance z krizových fondů Řecka a Evropské unie,“ napsal Seznam Zprávám.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

S přispěním Michaely Rambouskové.

Reklama

Doporučované