Hlavní obsah

Lékař: Na konci září bude jasné, jestli se omezí péče v nemocnicích

Foto: Chaikom, Shutterstock.com

Lékaři nesouhlasí s dalšími přesčasy, které jim navíc naložili poslanci. V prosinci je nebudou sloužit. Ilustrační foto

Reklama

Poslanci definitivně odsouhlasili zdvojnásobení přesčasů pro lékaře. Pro zdravotníky ale zůstanou dobrovolné, proto možná přes čtyři tisíce lékařů řekne v prosinci dobrovolně – ne. Hrozí, že nemocnice začnou omezovat péči.

Článek

Mladí lékaři toho mají dost. Potom, co poslanci v úterý v noci přehlasovali senátní veto zákoníku práce, chystají protestní akci. Novela totiž umožní, aby legálně sloužili dvojnásobný počet přesčasů.

Ačkoliv s tím budou muset vždy souhlasit, dobrovolnost je podle lékařů jen iluze.

„Dneska se totiž děje naprosto běžně, že mladí lékaři, kteří nechtějí sloužit i třeba ty ilegální přesčasy, tak jim brání, aby mohli absolvovat kurzy, stáže nebo atestační zkoušky,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy jeden z důvodů protestu předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.

Na konci září bude jasné, kolik lékařů v prosinci nebude přesčasy sloužit. A jestli se bude muset omezovat péče. Protest podpořila také Česká lékařská komora.

Poslanci definitivně schválili novelu zákoníku práce včetně navýšení přesčasů pro lékaře. Proti novele jste aktivně vystupovali, takže co teď bude následovat?

Z našeho pohledu se nic zásadního nemění. Jasně jsme už 4. září deklarovali, že pokud se tohle stane, tak lékaři tyto dobrovolné, ba někdy nezákonné přesčasy prostě od 1. prosince už dělat nebudou.

Vypovíte tedy do konce září dohody o přesčasech?

Dohody se budou vypovídat patrně o něco později, protože u nich je to ošetřeno většinou jen dvěma týdny dopředu. Nicméně samotné oznámení z naší strany, ať už mají lékaři ilegální přesčasy ukotveny smluvně jakkoliv, budeme mít ke konci září. Tedy aby k 1. prosinci vešlo všechno z naší strany i třeba s dvouměsíční výpovědní lhůtou v účinnost.

Máte jistotu, že se k vaší iniciativě skutečně připojí větší počet lékařů, protože váš záměr je pohnout se zdravotnictvím systémově?

Ano, novelizace zákona je jenom špička ledovce a je potřeba ukázat na všechna místa systému, která jsou z dlouhodobého hlediska neudržitelná pro pracovníky ve zdravotnictví, a začít je postupně koncepčně řešit. Některé změny mohou přijít velmi rychle. Vzhledem k tomu, jakým způsobem probíhala jednání o novele a že byla nakonec odsouhlasena, tak věřím, že se zapojí i více lékařů než ty původně oznámené čtyři tisíce.

Budou to skutečně nejméně čtyři tisíce lékařů?

Troufnu si tvrdit, že ano. Vycházím z reakcí, které sbíráme, a informací od lékařů, kteří už samostatně koordinují lidi na svých pracovištích, aby do akce šli.

Fakticky ale počty zapojených lékařů budeme znát až ke konci září?

Přesně tak.

Plánované zákroky se možná odsunou

Co to bude znamenat pro pacienty? Chápu, že to není otázka úplně na vás, ale spíš vedení nemocnic. Přesto pacienty zajímá, jestli v prosinci budou mít zajištěnou péči.

Je to správná otázka. Celou akci totiž děláme mimo jiné i proto, že nám záleží na našich pacientech. Abychom o ně mohli pečovat dalších 20 nebo 30 let, tak proto potřebujeme důstojné podmínky. A protože nám jde o bezpečnost a zdraví našich pacientů, tak také nepodáváme výpovědi. I v prosinci budeme normálně pracovat, jak máme ošetřeno ve smlouvách.

Je ale pravda, že po vypovězení práce, která je v tento moment ilegální, bude asi potřeba změnit systém péče. V prosinci tak bude plánovaná péče omezená a pojede se především akutní, aby se nikomu nic nestalo. Ale je to jen můj předpoklad jako řadového mladého lékaře a je to spíš otázka na management nemocnic a nejvyšší státní činitele.

Třeba ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) říkají ve shodě, že se nic nemění, všechny přesčasy jsou pro lékaře dobrovolné.

Pokud se ale nic neděje, tak se ptám, proč se námi zabývají a mají potřebu to řešit, když reálně naše jednání nic neohrozí?

Vyjma kritiky novely zákoníku práce jste ale dali na stůl i další požadavky. Co pálí mladé lékaře ve zdravotnictví nejvíce?

První bod se týká platné legislativy. Zkrátka abychom nenavyšovali počet přesčasů, který je legálně možný. Akceptovatelné ale pro nás například je ukotvit v zákoně jistý služební režim, který tam aktuálně chybí. Lékaři slouží ilegálně po dobu například 24 hodin, což si myslíme, že by pro bezpečnost a kontinuitu péče bylo i výhodné, ale jen pokud bude zajištěna následně doba náležitého odpočinku.

Jste ochotní tedy podpořit legalizaci delší práce v kuse, než je momentálně podle zákona možné?

Ano, protože nás ohrožuje chronické přetížení, nikoliv jednorázové. Pokud budeme mít čtyři 24hodinové služby za měsíc s náležitou dobou volna, tak je to bezpečné pro pacienta i pro personál. Když ale budeme muset absolvovat tři 24hodinovky do týdne nebo šest dvanáctek, tak je to nebezpečné pro pacienta a neudržitelné pro zdravotníky. Všechno se to odvíjí od toho celkového objemu přesčasů.

A další požadavky, které chcete, aby se řešily?

Zadruhé chceme nastavit udržitelné prostředí ve zdravotnictví ve smyslu postgraduálního vzdělávání. Tedy nastavit mechanismy, aby mladí lékaři nebyli vydíratelní. Dneska se totiž děje naprosto běžně, že lékaři, kteří nechtějí sloužit i třeba ty ilegální přesčasy, tak jim brání, aby mohli absolvovat kurzy, stáže nebo atestační zkoušky.

Zatřetí žádáme, aby byly dostupné a funkční kontrolní mechanismy, protože dodržování zákoníku práce ve zdravotnictví je naprosto iluzorní a jen na papíře.

A poslední bod je finanční stránka, protože podle nás by měli být lékaři adekvátně ohodnoceni už v základní pracovní době. I podle dat Ministerstva zdravotnictví 30 až 50 procent příjmu lékaře tvoří přesčasová práce. Pro mladého lékaře to znamená, že základní plat má 33 nebo 34 tisíc čistého, což je dost demotivující, když vykonává tak vysoce kvalifikovanou práci, která je navíc obrovsky zodpovědná a velmi fyzicky i psychicky náročná. Jediný způsob, jak si plat trochu vylepšit, je právě sloužit tyto „dobrovolné“ přesčasy, které jsou ale v zásadě ilegální.

Reklama

Doporučované