Hlavní obsah

Menší, ale lepší. Tohle jsou nejhezčí kanceláře letošního roku

Foto: Autodoprava Břetislav Látal

Pohled do kanceláře společnosti Autodoprava Břetislav Látal, která zvítězila v kategorii Nejlepší regionální kancelář roku.

Reklama

Místo židlí gauč a křesla. Prostředí, které jen vzdáleně připomíná běžnou kancelář. Rostoucí náklady nové desítce vítězů v soutěži Kancelář roku na kvalitě neubraly, spíš naopak, říká porota. Prostory se ale zmenšily.

Článek

Česko už zná desítku těch nejlepších kanceláří. Během sedmého ročníku soutěže Kancelář roku odborná porota vyhlásila vítězné pracovní prostory, které kromě místa pro práci a produktivitu umí zaměstnancům nabídnout i něco navíc.

Ať už kancelář vyniká nevšedním interiérem, luxusním vybavením nebo designovým nábytkem, změně trendu letošní ročník podle poroty neunikl. Výrazně totiž klesá průměrná podlahová plocha soutěžních pracovních prostor – ta vloni u soutěžních realizací činila 1200 metrů čtverečních, letos je průměr kolem 950 metrů.

„To ukazuje jednak na to, že kvalitní architektura není pouze doménou největších měst a velkých korporací, ale i na to, že budování nadstandardního zázemí pro zaměstnance je klíčové i pro regionální firmy jakékoliv velikosti,“ říká Radek Procházka, zakladatel soutěže Kanceláře roku a vedoucím partnerem společnosti Prochazka & Partners.

Důvodem je podle jeho slov zejména větší regionální zastoupení soutěžících, které tvoří přibližně polovinu soutěžních firem.

+6

Velkým trendem v oblasti zařizovacích předmětů je proto také modularita s důrazem na funkčnost a design celkové realizace.

„Kanceláře, které mohou být během chvíle předělány na přednáškovou místnost či naopak, jsou výhodné zejména pro menší prostory,“ dodává Jiří Zavadil, Managing Director společnosti Vitra a porotce soutěže Kanceláře roku.

Z pohledu funkce, designu, ale i vybavení kanceláří tak podle jeho slov stále zůstává důraz na co nejvíce míst pro setkávání. Od nich pak zaměstnanci vyžadují, aby svým vybavením připomínaly domácí prostředí nebo oblíbenou kavárnu.

Vítězové jednotlivých kategorií 7. ročníku soutěže Kanceláře roku

  • Heureka Group (Velké kanceláře roku, autor: Tétris Design & Build)
  • Autodoprava Břetislav Látal (Nejlepší regionální kancelář roku, autor: Ing. Michaela Látalová, MBA)
  • Mercedes-Benz Česká republika (Hybridní kanceláře roku, autor: Colliers International Design & Build Czech)
  • ZEITGEIST Asset Management (Malé kanceláře roku, autor: Studio Perspektiv)
  • lmc (IT kanceláře roku, autor: Capexus)
  • Contera (Inovativní kanceláře roku, autor: Studio Acht)
  • Scott.Weber Workspace (Hub & Co-working kanceláře roku, autor: Prochazka & Partners)
  • Goldbeck bau (Employee friendly kanceláře roku, autor: ing. arch. Martin Vančura)
  • Raynet (Start-up kanceláře roku, autor: Studio Ark)
  • Pomyslnou desátou kategorií je speciální Cena poroty, udělovaná napříč všemi přihlášenými realizacemi. Jejím cílem je ocenit výjimečný přínos pro architekturu a design. Letos si toto ocenění odnesla společnost Kloboucká lesní (autor: mjölk architekti).

Navzdory rostoucím nákladům a ekonomické nejistotě ale podle poroty kvalita projektů neklesá.

„Kvalita projektů je srovnatelná, či dokonce vyšší než soutěžní realizace z předchozích let. Stále se tak objevují povedené kanceláře, a to i přes znatelný vliv recese, kdy firmy po covidu preferují zůstat ve svých kancelářích na úkor stěhování do nového,“ říká Jaroslav Vendl, spoluzakladatel společnosti SilentLab a porotce soutěže Kanceláře roku.

Tuzemské a nadnárodní korporace se na kancelářský design a vybavení dívají také stále častěji optikou společenské odpovědnosti a uhlíkové stopy dodávaných materiálů.

„Zejména ve větších městech firmy neváhají investovat do takového vybavení a výstavby kanceláří, které mají co nejmenší uhlíkovou stopu. Například podlahové krytiny se dnes už ze sta procent vyrábějí z recyklátů. Problematika ESG tak nutně proniká i do architektonických návrhů a s tím souvisejícího výběru materiálů, respektive jejich výrobců,“ uvádí Petr Zahálka, obchodní ředitel společnosti ProInterier a člen odborné poroty soutěže Kanceláře roku.

O soutěži Kanceláře roku

Soutěž Kanceláře roku vznikla v roce 2016 a nyní se koná již její 7. ročník.

Odborná porota hodnotí interiéry z hlediska výjimečnosti a designu prostor, inovace (technologické, materiálové, praktické), atmosféry prostředí a kvality pracovního prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované