Hlavní obsah

Dálniční známky zdraží, přibude jednodenní kupon

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že dálniční známky v Česku zdraží. Je to podle něj nutné pro investice. Jím řízený resort rovněž připravuje vznik jednodenní dálniční známky.

Článek

Zvýšení cen dálničních známek je nutné pro investice, nechal se Kupka slyšet v diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News. Nové ceny neřekl, už dříve ale avizoval, že by se mohly měnit každoročně.

To, že je zdražení v plánu, naznačil Kupka už v lednu. „S ohledem na to, že se fakticky deset let cena dálničních známek nezvýšila, ale naopak se opravdu významně rozšířila dálniční síť. Vím, že to není populární. Ale pokud se na jedné straně objevuje inflace a rozšiřuje se dálniční síť, což znamená nejenom výdaje na výstavbu, ale i údržbu, troufnu si tvrdit, že je namístě to férově říct,“ prohlásil tehdy v rozhovoru pro Novinky.cz.

Ministerstvo dopravy rovněž podle něj připravuje vznik jednodenní dálniční známky. Odkdy bude v prodeji, případně kolik bude stát, zatím není jasné.

Avizované zdražování dálničních známek se nezamlouvá opozici. „Zavedení jednodenní bych podpořil, ale navyšování cen těch stávajících v žádném případě ne. V době zdražování potravin, energií, prakticky všeho lidé nemají peníze a takový krok by byl kontraproduktivní,“ namítl v Partii poslanec SPD Radek Rozvoral.

Poslankyně Berenika Peštová (ANO) uvedla, že o uvažovaném zdražení slyší poprvé. „Nicméně logika věcí velí, že jednodenní známka by měla vycházet dráž než ty na delší dobu.“

Podle europoslance Pirátů Mikuláše Peksy nemá být zdražení nějak přehnané. „Nechci mluvit do kompetencí Ministerstva dopravy, ale za mě nelze celoroční známku zdražit nade všechny meze, jinak budou lidé dálnice objíždět, a to samozřejmě není dobré řešení,“ zdůraznil.

Poslanec Michael Kohajda (nestr. za KDU-ČSL) uvedl, že zavedení jednodenní dálniční známky souvisí s unijními požadavky. „Aby v každé zemi existovala možnost rychlého přejezdu státem. Zdražování celoroční zámky za mě nesouvisí se zavedením té jednodenní, ale s tím, že cena celoroční 1500 korun platí už mnoho let. Náklady na výstavbu dálnic rostou. Ceny jednotlivých kuponů musejí nějak odpovídat, aby v tom byl smysl,“ řekl.

V Česku se už přes dva roky používají elektronické dálniční známky. Lze si koupit 10denní za 310 korun, 30denní za 440 korun a roční za 1500 korun.

Ty roční nejsou vázané na konkrétní kalendářní rok, ale datum začátku platnosti si lze vybrat podle potřeby. Platnost je pak 365 dní a v poslední den skončí sekundu před půlnocí.

Kolik stojí dálniční známka 2023

Délka platnostiStandardní cenaEko cena
1 rok (365 dní)1500 Kč750 Kč
30 dní440 Kč220 Kč
10 dní310 Kč155 Kč

Eko cenu lze získat u vozidla poháněného zemním plynem či biometanem, nevztahuje se na LPG.

Zdroj: edalnice.cz

Dálniční známku na zpoplatněných úsecích potřebují motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, která mají povolenou hmotnost nejvýše do 3,5 tuny. Na přívěsy ani motocykly se povinnost nevztahuje. Některé dopravní prostředky však mají osvobození – automaticky či na oznámení.

V Česku se od začátku prosince 2021 do konce loňského listopadu prodalo podle ČTK 7,26 milionu elektronických dálničních známek v celkové hodnotě 5,77 miliardy korun. Počet prodaných známek se meziročně zvýšil o 26 procent z předchozích 5,75 milionu kusů, které měly hodnotu 5,19 miliardy korun. Nejvíce si loni motoristé kupovali kupony s desetidenní platností, zatímco předloni nejvíce upřednostňovali roční známku.

AKTUALIZACE: Rozšířili jsme o reakce politiků.

Reklama

Doporučované