Hlavní obsah

Koruna posiluje a ukazuje, kde si Češi na dovolené mohou dopřát nejvíce

Foto: Shutterstock.com

V některých zemích je pohledem kurzu koruny a její kupní síly i více než dvakrát levněji než u nás. Ilustrační foto.

Reklama

Koruna k euru díky intervencím České národní banky posiluje, což může nahrávat do karet Čechům, kteří se chystají na dovolenou za hranice. Přinášíme přehled zemí, kam je z hlediska kurzu a kupní síly koruny výhodné vycestovat.

Článek

Po květnovém jmenování nového guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla to chvíli vypadalo, že Čechům se dovolená v zahraničí prodraží, koruna totiž vůči euru skokově oslabila až k hranici 25,47 Kč/EUR. Byla to ovšem jen kratší epizoda, po které se kurz domácí měny, především díky intervencím ČNB, dostal postupně až na současných 24,39 Kč/EUR.

Kurz koruny vůči ostatním měnám je v současné době, kdy lidé hromadně vyrážejí na zahraniční dovolené, určitě jedním z hlavních témat. Redakce SZ Byznys proto přináší tabulku s oblíbenými cílovými stanicemi, která zohledňuje aktuální kurz koruny a její kupní sílu vůči ostatním měnám a destinacím.

Matematika dovolených je jasná - čím je koruna silnější, tím méně peněz při dovolené zmizí z účtu vedeného v národní měně, a čím je koruna slabší, tím dovolená naopak reálně zdražuje.

V některých lokalitách si tak Češi mohou dopřát více, než by si užili za stejnou částku v České republice, jinde zase budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Redakce SZ Byznys zmapovala pomocí dat webové stránky Numbeo kupní sílu koruny pro 62 oblíbených měst, kam Češi jezdí na dovolenou a pro která jsou aktuální data k dispozici. Z tohoto srovnání vyplynulo, že v přibližně polovině destinací má česká měna větší sílu, a lze si zde tak koupit „více“ než v tuzemsku.

Z přehledu o síle koruny lze vyčíst například to, že pomyslný obsah peněženky Čecha zvyklého na tuzemské ceny se v oblíbeném Egyptě zdvojnásobí. Naopak výrazně hlouběji si budou muset lidé sáhnout při návštěvě Spojených států či Švýcarska, kde je v některých městech i více než dvakrát dráž.

Pokud srovnáme letošní léto s tím loňským, pak česká koruna posílila hned v několika potenciálně zajímavých destinacích.

„Jako první se nabízí země eurozóny, jednotná evropská měna je z našeho pohledu letos o 4,7 procenta levnější. Tím se výletníkům otevírá možnost navštívit mnoho evropských destinací,“ říká pro SZ Byznys Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Za zmínku podle něj stojí například i Japonsko, vůči japonskému jenu je totiž česká koruna letos o téměř 11 procent silnější.

Na Srí Lanku raději ne

„Kapitola sama pro sebe je pak Turecko, kde budou na českou korunu letos koukat o drtivých 44,7 procenta uctivěji než před rokem. Ovšem vzhledem k astronomické turecké inflaci to nemusí být velká výhra. Levněji nás vyjde i Srí Lanka, kam bych ovšem momentálně cestu důrazně nedoporučoval,“ upozorňuje Hradil na tamní hospodářský kolaps a celkově vyhrocenou a pro turisty nebezpečnou situaci.

Vzhledem ke kurzu tuzemské měny se podle něj nemusíme ostýchat vyrazit ani do Maďarska či Latinské Ameriky. Oblíbený Egypt nám koruna meziročně zlevnila o 6,5 procenta, Chorvatsko pak o téměř pět procent.

„Naopak příliš nám koruna letos nepomůže v Karibiku, Dominikánské republice či na Jamajce, kde je naše měna slabší o více než deset procent. Zapláčou i čeští turisté ve Spojených státech, neboť koruna k dolaru letos ztrácí 12,5 procenta,“ doplňuje Hradil.

Kurz není všechno

Analytik Miroslav Novák z Akcenty zase upozorňuje, že s kupní silou koruny je to trochu složitější. „Háček je například v tom, že v turistických místech bývají ceny obvykle výrazně vyšší než v méně turistických oblastech. A v neposlední řadě, pokud někdo jede s cestovní kanceláří, a ještě all inclusive, tak nemusí místní ceny řešit skoro vůbec,“ vysvětluje pro SZ Byznys.

V první polovině letošního roku koruna výrazně posílila jak vůči maďarskému forintu, tak i vůči polskému zlotému a v obou případech se momentálně nachází na historicky nejsilnějších úrovních.

„Pokud tedy někdo plánuje dovolenou na vlastní pěst a podle ceny, tak Maďarsko i Polsko vycházejí v průměru levněji a jsou i geograficky blízko s ohledem na vysoké ceny pohonných hmot a kalamitu na letištích,“ říká Novák.

„Vůči ostatním měnám Evropy se nejvýhodnější jeví krajiny střední Evropy. Kdo by nepotřeboval k moři, ale preferuje lázně, agroturistiku nebo jezera, Maďarsko a také Polsko jsou zajímavou volbou,“ odkazuje na silnou korunu vůči forintu a zlotému také Viktor Valent, ředitel obchodního oddělení ve společnosti SAB Finance.

Pro spořivé cestovatele pak vychází podle Nováka z Akcenty finančně nejzajímavěji čtveřice Albánie, Bulharsko, Severní Makedonie a Turecko.

„Čistě z kurzového vývoje vycházejí díky silnější koruně meziročně o něco levněji eurové destinace, ale vzhledem k vyšší cenové hladině v eurozóně, specifikům v daných zemích a osobním preferencím turistů nelze podle mě dojít k žádnému jednoznačnému závěru,“ shrnuje analytik.

Kdy vyměnit eura

Podle ekonoma Hradila z Cyrrusu je kurz koruny vůči euru momentálně masivně podpírán intervencemi České národní banky, a euro je tak levnější, než by odpovídalo čistě tržnímu názoru.

„Těžko odhadnout, kam kurz koruny ČNB posune v nejbližších týdnech, ovšem osobně si myslím, že níže, než je aktuální kurz, to pravděpodobně nebude. Pokud by naopak ČNB dala od koruny ruce pryč, následovalo by nevyhnutelné oslabení. Současný kurz bych tak pro nákup eur na dovolenou s klidnou myslí akceptoval,“ říká.

„Pokud se podívám na aktuální kurz koruny k euru, tak koruna je momentálně v blízkosti svých letošních maxim a je vůči euru nejsilnější za posledních zhruba deset let. To, že by koruna během nadcházejících týdnů mohla ještě výrazněji posílit, již moc pravděpodobné podle mě není, ačkoliv zcela vyloučit to samozřejmě nelze,“ předpovídá Novák z Akcenty.

Podle Valenty ze SAB Finance dala nová rada ČNB jasně najevo, že z intervencí proti oslabování koruny nehodlá ustoupit. Naopak podle něj ještě přitvrdila a nabito v podobě devizových rezerv má, pokud se tak rozhodne i nadále pokračovat, na mnoho měsíců dopředu.

„Proto nevidíme v horizontu třetího čtvrtletí letošního roku prostor pro výrazné oslabení přirozeným vývojem. Samozřejmě jsou zde i velká rizika například plynoucí z války na Ukrajině, čímž by případné oslabení koruny nebylo vyloučeno. Ale v základním scénáři bude ČNB hájit současné hodnoty a korunu do oslabení nepustí,“ předpokládá Valenta.

„Aktuální kurz tuzemské měny je určitě příznivý pro nákup alespoň poloviny očekávaných výdajů v cizí měně, například v eurech, právě teď. Zbytek klidně směnit až těsně před dovolenou, ČNB může k o něco výhodnějším hodnotám ještě dopomoct,“ myslí si Valenta.

Reklama

Doporučované