Hlavní obsah

Krize? Kde je? Většina průmyslových firem letos očekává zisk

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Situace na trhu je složitá, ale nebude důvodem obřích ztrát českého průmyslu. Podle průzkum Svazu průmyslu a dopravy by se letos mělo propadnout do ztráty „jen“ 7 procent firem. Naopak 14 procent očekává navýšení zisku.

Článek

Drahé energie, rozpadlé dodavatelsko-odběratelské řetězce, vysoké ceny a menší apetit zákazníků. To jsou faktory, které v roce 2023 stojí proti českým firmám. Ty ale přesto věří, že i v náročném roce udrží své pozice.

Podle průzkumu Svazu průmyslu mezi 136 podniky více než třetina z nich očekává, že udrží zisk z předchozích let. 14 % firem pak dokonce odhaduje, že se jim zisky zvýší. 39 % podniků sice očekává pokles, ale stále zůstanou ziskové, 6 % podniků předpokládá pokračování ztráty a 7 % firem odhaduje, že se v letošním roce do ztráty propadne.

„U nás jsou objednávky na krátkou dobu, proto čitelně vidím zatím jen 3 měsíce dopředu. Není to žádná hitparáda, zisk navyšovat sice nebudeme, ale do ztráty určitě nepůjdeme. Spíš se budeme držet na hladině, ve které jsme se pohybovali loni,“ říká například Jan Lát, spolumajitel společnosti Beneš a Lát, která vlastní slévárnu hliníku a lisovnu plastů.

Problémy v automotivu

Situace se ale často výrazně liší v závislosti na konkrétní firmě nebo odvětví. Ve velkých problémech jsou nyní zejména dodavatelé do automobilového průmyslu. Tak se k vysokým cenám energií přidává i nedostatek komponentů a omezování výroby.

„Zejména u menších dodavatelů v automotivu je situace kritická. Jestliže objednáte materiály s půlročním předstihem, což v současné době musíte, a sníží se výroba o 20 až 30 procent, zůstává vám to na skladě. A ti menší mohou mít velký problém to ufinancovat,“ říká k situaci v automotivu majitel Brano Group Pavel Juříček, který právě automobilkám dodává řadu dílů a součástek.

Podle finančníka Igora Faita tak budou v automotivu teď firmy v problémech s prodejem. Jinak ale situaci v průmyslu kriticky nevidí. „Já jsem finančník a slyším ostatní finančníky, že jsou hodně skeptičtí, nicméně jako investor do průmyslu zase takovou velkou krizi neočekávám,“ říká Fait.

Protikrizová opatření a šetření

Ke zvládání situace podle Svazu průmyslu a dopravy přispívají zejména pozitivní vývoj na energetických trzích, kde cena základních komodit klesá, a přijatá protikrizová opatření.

„Bez přispění této kombinace faktorů by předběžné ekonomické výsledky za rok 2022 a výsledky tohoto našeho šetření byly jiné. Firmy jsou ve svém výhledu nyní celkově trochu optimističtější, než byly ještě třeba na podzim. I nadále ale mají z dalšího ekonomického vývoje obavy. Ekonomika zpomaluje, řadě firem klesá ziskovost. Naději na růst podniky pochopitelně vidí, ale stále je brzdí řada nejistot a otazníků,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Firmy se tak snaží šetřit, kde to jde. Nejčastěji reagují snižováním provozních nákladů nebo zdražováním své produkce. Třetina podniků také hledá alternativní technická řešení, zhruba stejný počet firem se snaží zvýšit produktivitu s využitím prvků digitalizace a takzvaného Průmyslu 4.0., tedy využitím internetu a digitalizace k propojení a automatizaci veškerých kroků v průmyslu. Firmy jsou ale také mnohem opatrnější v oblasti investic.

Vyšší daně? To rozhodně ne!

Logicky tak v současné době není zvyšování daní, o kterém se začíná mezi politiky mluvit, nic, po čem by společnosti volaly. Za určitých podmínek by s ním souhlasila pouze třetina podniků. Zároveň podle firem ale záleží na tom, jaké konkrétní daně by se vláda rozhodla zvýšit, v jaké výši a nastavení a co by za to nabídla.

Podle firem by také bylo důležité, zda by případné vyšší daně byly spojené také s jinými, vážně míněnými snahami konsolidovat státní rozpočet. Firmy si uvědomují, že zvyšování daní by v současné složité situaci jejich podnikání spíše uškodilo, není na to vhodná doba. Místo toho by se stát raději měl podívat na svůj rozpočet a výdaje, abychom věděli, kde je možné něco ušetřit. V první řadě by totiž měl stát začít šetřit sám na sobě, než zavede nějakou daňovou novinku, která firmy i občany zbytečně zatíží, či dokonce zbrzdí do budoucna růst naší ekonomiky jako hlavní zdroj veřejných financí,“ dodává Radek Špicar.

Reklama

Doporučované