Hlavní obsah

Český ráj levných cigaret skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Cmspic, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Trafiky u hranic s Polskem trápí klesající prodeje. Na svědomí je mají levnější tabákové výrobky za hranicemi. Z dat Dotykačky ale vyplývá, že v pohraničí se liší i to, co přesně lidé nakupují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco před lety mířily do Česka davy cizinců na nákupy levných cigaret, nyní je vše jinak. Vláda postupně zvyšuje daň z tabákových výrobků a tak se už nevyplatí jezdit pro ně k nám. Naopak i Češi si už našli levnější trh, hlavně v Polsku.

A trafikanti na hranicích s Polskem tak zažívají těžké časy. V porovnání s předchozími lety zde totiž ztrácejí rapidně zákazníky a jen za poslední rok klesla poptávka dokonce až o desítky procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Dotykačka, která v novém výzkumu porovnala data prodejů za posledních šest let.

„Podíváme-li se na období ledna až května, trafikám v příhraničí klesla oproti loňsku návštěvnost i prodané množství tabákových výrobků o 13 %. Ještě výraznější propad je vidět u prodeje klasických cigaret. Těch se v úvodních pěti měsících letošního roku prodalo o 29 % méně než ve stejném období o rok dřív,“ komentuje situaci v pohraničí ředitel Dotykačky Petr Menclík.

„Tržby z prodeje klasických cigaret tam spadly o 18 %, počty cigaretových účtenek se snížily o pětinu a počet prodaných kusů cigaret spadl téměř o třetinu,“ vypočítává Menclík ztráty. Zatímco v roce 2018 tvořil prodej cigaret v oblasti moravsko-polských hranic asi 88 procent tržeb, letos tvoří už jen 63 procent. Zbytku republiky se přitom daří, sledovanému vzorku trafik se zvedla návštěvnost o zhruba tři procenta.

„Daň u klasických cigaret za poslední čtyři roky vzrostla v České republice téměř o 40 procent, což se následně propsalo do prudkého růstu cen klasických cigaret na českém trhu. Velká část českých kuřáků se tak začala rozhlížet i za našimi hranicemi, zejména v Polsku, kde jsou cigarety zhruba o 30 procent levnější. Logicky se to tak promítlo do výrazného snížení tržeb českých trafik v polském pohraničí,“ komentuje situaci Tomáš Tesař, manažer komunikace společnosti BAT (British American Tobacco). Zvýšení tuzemských cen podle něj do Polska poslalo také kuřáky z Rakouska a Německa, kteří dříve pro levný tabák jezdili do Česka.

Klasické cigarety oslabují všude, lidé chtějí alternativy

Ačkoli tabákové výrobky tvoří asi 71 procent z tržeb trafik po celé republice, standardní cigarety už dávno nejsou takovým tahounem, jako bývaly. Podíl jednotlivých tabákových výrobků se v posledních šesti letech podle dat Dotykačky výrazně proměnil, ale pohraničí se od zbytku republiky opět liší – zde jejich prodeje klesly oproti minulému roku o 29 procent.

„Klasické cigarety jsou na ústupu i ve zbytku republiky, ovšem za uplynulých 12 měsíců tam k srovnatelně drastickému poklesu nedošlo. Vývoj je tam pozvolný a zákazníci častěji nahrazují cigarety jinými alternativami, například nahřívaným tabákem nebo e-cigaretami. Kolem hranic s Polskem ovšem tato matematika nahrazování jednoho tabákového výrobku jiným úplně nefunguje,“ komentuje šéf Dotykačky.

Jeho slova dokládají data, která říkají, že zatímco zbytek republiky více oslovuje nahřívaný tabák, který podle Dotykačky v roce 2021 generoval až pětinu tabákových tržeb, v pohraničí zažívají boom e-cigarety.

Kuřáci zřejmě míří do levnějšího Polska

Jestli zákazníci nakupují spíše ve větších supermarketech, přešli ke konkurenci, nebo jezdí za hranice, se podle Menclíka jistě říct nedá. S největší pravděpodobností ale za poklesem tržeb v pohraničních trafikách skutečně stojí nižší ceny v Polsku.

„S ohledem na vývoj ve zbytku republiky se jako nejpravděpodobnější jeví možnost C, tedy nákupy v Polsku. To je ostatně v souladu s daty, která nedávno zveřejnilo České sdružení pro značkové výrobky, podle nichž každá desátá cigareta vykouřená v Česku byla ve skutečnosti zakoupena v Polsku.“

Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma BH Securities, je situace v pohraničí ještě vyhraněnější, cigaret z Polska se tam vykouří skoro třetina.

„Vzhledem k blízkosti sousední země existuje velmi malá bariéra pro nákupy v pohraničí a lidé hojně využívají tamních nižších cen. Je logické, že toto spotřební chování se odráží v horších ekonomických výsledcích českých podnikatelů v těchto regionech, což potvrdila i analýza společnosti Dotykačka. Například v Moravskoslezském kraji již téměř třetina všech vykouřených cigaret měla původ v Polsku, což mimo jiné škodí i výběru daní do českého státního rozpočtu,“ shrnuje Křeček.

Podle odhadů Českého sdružení pro značkové výrobky by Češi měli v Polsku letos za cigarety utratit asi šest miliard korun. Taková částka kuřákům stačí na nákup zhruba 70 milionů krabiček cigaret. Ty u sousedů stojí o zhruba 40 korun méně než u nás.

Reklama

Doporučované