Hlavní obsah

Developeři v Česku staví rekordní plochy hal a skladů. Zájem o ně přitom uvadá

Poptávka po skladech i přes rekordní stavění ochladla. Mimo jiné kvůli e-commerce. Video: Jan Marek, Daniel Novák

 

Reklama

Zatímco developeři skladů a výrobních hal rekordně staví, poptávka po jejich nemovitostech se ve třetím čtvrtletí propadla. Na vině je nejistota v automobilovém průmyslu i potíže e-shopů.

Článek

Developeři skladů a průmyslových hal aktuálně stavějí rekordní množství nových ploch. Děje se to však v době, kdy z realitního trhu přicházejí zprávy o prvních známkách ochlazení i v segmentu průmyslových nemovitostí. Takzvaný industriál přitom dosud platil za šampiona realitního trhu, s nímž nedokázala pohnout ani covidová pandemie.

„Na straně nájemců vidíme velkou obezřetnost s ohledem na nejistý vývoj automobilového průmyslu, což platí pro Česko i Německo. Částečně to souvisí s přechodem na elektroauta, kde tradičním automobilkám sílí konkurence. Doložit to lze uvolněním prvních průmyslových prostor kolem Mladé Boleslavi, s čímž už jsme se opravdu dlouho nesetkali,“ komentoval ředitel realitně-poradenské firmy 108 Real Estate Jakub Holec.

Vedle automobilového průmyslu tvoří velkou část poptávky po halách ještě sklady internetových obchodů. Avšak ani e-commerce není v nejlepší kondici. Tržby internetových obchodníků klesaly meziročně i ve třetím čtvrtletí, a to o 11 procent, vyplývá z dat cenového srovnávače Heureka. To se odráží také na poklesu zájmu o skladové plochy ze strany přepravců.

„Podle všeho Češi šetří nejvíce ze všech zemí v EU. Zatím neumíme odhadnout, zda jde o odloženou spotřebu, anebo dlouhodobý trend, kdy si produkty své kupující už nenajdou,“ poznamenal Michal Bílý, specialista na výzkum trhu ze 108 Real Estate.

Ve třetím čtvrtletí se v Česku pronajalo 182 tisíc metrů čtverečních skladů a průmyslových hal. To je ve srovnání s předchozími obdobími nezvykle slabý výsledek. Meziročně se pronájmy za třetí kvartál propadly o 62 procent. V porovnání s tříletým průměrem je to pokles o 65 procent, vyplývá z dat sdružení konzultantských společností Industrial Research Forum.

Zvýšená opatrnost

„Trh se tak v poslední době vyznačuje zvýšenou opatrností a snahou obrnit se před externími faktory, které by měly negativní dopady. To lze pozorovat i v mírném ochlazení realizované poptávky způsobeném prodloužením rozhodovacích procesů klientů, vyčkáváním na zlepšení inflačních výhledů či nejistotou způsobenou ekonomickou situací,“ uvedl Miroslav Kotek, ředitel oddělení průmyslových nemovitostí v poradenské společnosti Colliers.

Ochlazení byznysu s halami stojícími většinou podél dálnic přichází v době, kdy developeři paradoxně rekordně staví. Aktuálně je v Česku podle realitních konzultantů ve výstavbě kolem 1,4 milionu metrů čtverečních průmyslových ploch. Tolik se ještě nikdy nestavělo. Faktem ale také je, že přibližně 60 procent z těchto ploch je předem pronajato, jak sdělili realitní odborníci ze společnosti Savills.

„Může se zdát, že poptávka velmi zlehka klesá, ale je to hlavně proto, že rok 2023 je ve znamení dlouhých a pomalých rozhodnutí. Byznys je v nejistotě, firmy se zavazují k pronájmu prostor na poslední chvíli. Obsazenost prostor je však nadále vysoká a riziko poklesu nájemného moc nevnímám,“ sdělil Martin Polák, šéf pro střední a východní Evropu německého stavitele hal Garbe Industrial.

Přesto i v současné tržní situaci dělají developeři skladů a průmyslových hal zajímavé transakce. Redakce SZ Byznys nedávno informovala o prodeji průmyslové zóny Nad Barborou u Karviné. Prodejcem je společnost Asental miliardáře Zdeňka Bakaly, kupujícím developerská společnost Panattoni. O další transakci v oboru se postarala skupina BHM group miliardáře Tomáše Krska. Koupila pronajatý průmyslový areál ve slovenském Trenčíně.

Reklama

Doporučované