Hlavní obsah

Kde vzít peníze na nová okna a zateplení

Foto: Pixabay.com

V rámci dotací na investice spojené se snížením energetické náročnosti domu vám stát může přispět až 60 procent. Ilustrační foto.

Reklama

Jak snížit energetickou náročnost rodinného nebo bytového domu a na co všechno můžete dostat dotace? Seznam Zprávy odpovídají v sérii článků Jak zvládnout krizi.

Článek

Drahé energie s námi pravděpodobně ještě nějakou chvíli zůstanou. Kromě akutních záplat je proto také nutné zaměřit se na investice, které nám z dlouhodobého hlediska sníží účty za energie. Na řadu z těchto investic vám totiž může přispět stát.

Při snižování energetické náročnosti vašeho domu můžete využít například dotací v rámci programu Nová zelená úsporám, který vám může uspořit až 60 procent nákladů, nehledě na budoucí úspory. Opatření je celá řada.

„Důkladné zateplení, výměna neekologického zdroje vytápění a případná instalace fotovoltaiky jsou opatření, která dokážou významně snížit spotřebu energií domácností. Žadatelé mohou získat až 50 procent přímých realizačních výdajů, za každou kombinaci opatření získají navíc 10 tisíc Kč, v případě bytových domů až 20 tisíc Kč,“ říká mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR Lucie Früblingová.

Všechny potřebné odkazy najdete na konci článku.

Nová zelená úsporám

Největší balíček dotací pro domácnosti nabízí program Nová zelená úsporám, který zaštiťuje Ministerstvo životního prostředí, provozuje Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) a financuje evropský fond NextGenerationEU. O dotace mohou lidé žádat u novostavby i rekonstrukce rodinných nebo bytových domů.

Zateplení

Na nejvyšší dotaci dosáhne žadatel při rekonstrukci svého rodinného domu, konkrétně při jeho zateplování. Dotace na zateplení domů se udělují v rozmezí 30 až 650 tisíc korun, a to v závislosti na kvalitě a ploše výsledného zateplení.

Podpora se zaměřuje na zateplení stěn, stropů podlah, ale i oken či dveří. V případě oken či dveří je ale často nutné provést i další zateplení. Žádat o dotaci mohou vlastníci rodinných nebo řadových domů, ovšem pouze těch, jejichž žádost o stavební povolení není starší 1. 7. 2013.

Fotovoltaika a kotle

Druhou nejvyšší dotaci mohou dostat žadatelé o příspěvek na fotovoltaické systémy. Na instalaci základního solárního panelu s výkonem 2 kWp se standardním měničem přispěje fond 40 tisíci korun, ale například na instalaci panelu s výkonem 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla přispěje až 100 tisíc. Za každý další 1 kWp výkonu má žadatel nárok na dotaci 10 tisíc korun.

Kromě zateplení nebo solárních panelů mohou domácnosti žádat i o dotace na kotle, kamna a tepelná čerpadla. Výše dotace na vlastní zdroj tepla se mění podle toho, o jaký konkrétní typ jde.

V případě, že se rozhodnete pro lokální zdroj na biomasu, přispěje fond 30 tisíci korun. Nejvyšší dotaci dostanou majitelé tepelných čerpadel s přípravou teplé vody připojené k FV systému. Ti mají nárok až na 140 tisíc. U dalších zdrojů tepla se dotace pohybují od 40 do 100 tisíc.

Na speciální podporu mají nárok senioři a nízkopříjmové domácnosti, které mohou na výměnu neekologických zdrojů tepla získat dotaci až ve výši 95 procent. Tu budou poskytovat jednotlivé krajské úřady a není součástí Nové zelené úsporám. O speciální dotaci můžete žádat na stránkách SFŽP.

Ohřev vody a dešťovka

A u vytápění ještě zůstaneme. Nová zelená úsporám poskytuje dotace také na ohřev vody. Podporu mohou získat projekty na stavbu solárního termického ohřevu (až 60 tisíc), fotovoltaického ohřevu a tepleného čerpadla. Na ty je možné získat dotaci 45 tisíc.

Další dotace je možné získat na vybudování systému pro zachytávání dešťové vody. Program Dešťovka nabízí dotace na stavbu nádrží či vyčištění vodních jímek, které mohou sloužit jako nádrže na dešťovou vodu. Pokud by byla voda určená pouze pro zalévání zahrady, může žadatel získat až 55 tisíc. V případě, že by šlo o dvě nádrže, jednu na dešťovou vodu a druhou na odpadní, šedou vodu, můžete v rámci dotace získat až 105 tisíc korun.

Větrání s rekuperací a zelené střechy

Alternativou ke klasickému větrání otevřením oken, při kterém tvoří tepelné ztráty až 40 procent, je takzvané řízené větrání s rekuperací. Na systém, který při větrání zároveň zpětně získává teplo, můžete z fondu získat v případě decentrálního systému 75 tisíc, v případě centrálního systému dokonce 100 tisíc korun.

Novým trendem jsou zelené střechy, na které je také možné získat dotaci. Podle typu střechy je možné získat na „zazelenění“ 700 až 1 000 korun na metr čtvereční, maximálně však 100 tisíc korun. V neposlední řadě nabízí Nová zelená úsporám také dotace na využití tepla z odpadní vody a dobíjecí stanice na elektromobily.

Čím více tím lépe

V případě, že se rozhodnete pro některé z výše uvedených opatření, zvažte je rovnou nakombinovat. Dotační program totiž poskytuje další podporu i v případě, že se rozhodnete pro více opatření najednou. Příspěvek může v případě kombinace dosáhnout až 185 tisíc korun navíc k již získaným dotacím. A pokud se nacházíte v Karlovarském, Moravskoslezském nebo Ústeckém regionu, dostanete ještě 10% bonus.

U bytových domů se poskytují stejné dotace, ovšem s upraveným množstvím peněz, které můžete na jednotlivé projekty získat. Dotace jsou přepočítávané buď na metry čtvereční, nebo na bytové jednotky v rámci obytného domu. Podrobnosti najdete na stránkách Nové zelené úsporám nebo v seznamu užitečných odkazů níže.

Jak dotace získat a na co si dát pozor

O dotace z dotačního programu Nová zelená úsporám Státního fondu životního prostředí se žádá výhradně elektronicky. V první řadě je nutné se zaregistrovat do Agendového informačního systémů SFŽP. K tomu budete potřebovat e-mail a Identitu občana pro ověření totožnosti.

K programu Nová zelená úsporám si lze stáhnout konkrétní podrobné požadavky pro rodinné domy i pro bytové domy. Podrobný návod najdete na webových stránkách programu www.novazelenausporam.cz.

Příjem žádostí je otevřený do 30. června 2025 nebo do vyčerpání vyčleněných peněz. V letech 2021 až 2025 je v rámci programu vyčleněno 19 miliard korun. Dotace se uděluje zpětně, po dokončení stavby a dodání potřebných dokumentů.

„Mezi nejčastější chyby, se kterými se v žádostech setkáváme, patří nedodržení některých závazných lhůt (například lhůty pro dokončení realizace podporovaných opatření nebo pro odstranění nedostatků v žádosti) či absence některých povinných příloh požadovaných k žádosti,“ upozorňuje mluvčí SFŽP.

„Pokud se v žádosti vyskytne chyba, jsou žadatelé vyzváni k nápravě, k doplnění údajů, případně k doložení chybějících dokladů. V případě, že se realizace projektu nestihne ve stanoveném termínu, je možné požádat o prodloužení lhůty. Dotace jsou nárokové, žádost je zamítnuta pouze v případě, že žadatel ani po výzvě nenapraví chyby ve svém podání, případně nedoloží požadované doklady o realizaci projektu, a tím nesplní podmínky dotace,“ dodává.

Nejčastěji si lidé žádají o dotace na fotovoltaiku a tepelná čerpadla. Fond podle mluvčí registruje „obrovský nárůst žádostí“, který odráží například fakt, že od roku 2015 do roku 2021 přijali 20 tisíc žádostí na fotovoltaiku, zatímco jen za posledních 12 měsíců jim přišlo 34 tisíc žádostí. Od roku 2021 do podzimu 2022 fond přijal 56 tisíc žádostí o dotace v celkové hodnotě 11,2 miliardy korun.

Kde a jak žádat o pomoc v těžké situaci

Pokud máte kvůli drahým energiím a inflaci obecně nedostatek financí, mohou vám pomoci tyto státní příspěvky.

Zastropování cen energií platí až od ledna, již od 1. listopadu však můžete svému dodavateli energie platit nižší zálohy. Stačí zavolat na infolinku dodavatele a domluvit se na nové výši plateb.

Užitečné odkazy

Kompletní informace o dotacích pro rodinné domy naleznete zde.

Informace o dotacích pro bytové domy naleznete zde.

O žádost o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám můžete zažádat zde.

Podrobný návod a další užitečné rady naleznete zde.

Reklama

Doporučované