Hlavní obsah

Krteček, chmel a sv. Václav: Tak se na internetu zvěčnili Češi

Foto: Reddit, r/place 2022 (Mokai)

Pohádková postavička Krtečka zanechala svůj odkaz ve virtuálním vesmíru.

Reklama

Jak vypadá celý svět na plátně o velikosti 2 000 × 2 000 pixelů? Z dálky připomíná vesmír, na němž jsou rozpoznatelné jen jeho největší celky. Při přiblížení se však objeví desetitisíce malých obrázků. Podívejte se na ně.

Článek

Bohu trvalo stvořit svět sedm dní, fanoušci sociální sítě Reddit na to měli od tvůrců sítě vyhrazeny dny čtyři. Bylo jich přes šest milionů a každý z nich mohl před několika dny na virtuálním plátně zabarvit každých pět minut jeden pixel, ale to i ty už jednou vybarvené. Aby tedy vznikl kompaktní obrázek s jednou ideou, museli se mezi sebou domluvit, co má tedy cenu být „zvěčněno“.

Obraz „vesmíru“ se tak celé čtyři dny nestále proměňoval a komunity, které měly hodně členů, byly dobře organizované a uměly dobře vyjednávat s ostatními, měly větší šanci své dílo dokončit a zanechat ho na „věčné časy“. Některé skupiny měly samozřejmě smůlu, protože byly kvůli svému lehce pozměnitelnému nápisu terčem útoků, což se stalo například ČVUT (Českému vysokému učení technickému v Praze), které po opakovaném přepisování svého názvu na anglický vulgární výraz raději změnilo svůj název na CTU (Czech Technical University).

Na konečném plátně nechyběl například český Krteček, který v průběhu kreslení tloustl a hubl, Rembrandtův obraz Noční hlídka, oblíbené hry a národní symboly. „Malíři“ na něm také vyjádřili svůj postoj k současnému dění na Ukrajině. Podívejte se do galerie na vybrané obrázky a příklady toho, jak se měnily a proč.

(Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků. pozn. red.)

Celé plátno vytvořené fanoušky Redditu najdete zde:

+51

Reklama

Doporučované