Hlavní obsah

Kalousek: Skutečný schodek je o 65 miliard vyšší, vládní návrh byl nereálný

Foto: Shutterstock.com

Které opasky chce vláda ještě utáhnout? Podle ekonomů ani letošní balíček a 20 miliard nebude stačit.

Reklama

Vláda by měla ještě letos ušetřit 65 mld., aby dodržela deficit státního rozpočtu, říká bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Chystaných 20 mld. korun nebude stačit, souhlasí i ekonomové Richard Hindls a Petr Zahradník.

Článek

Deficit státního rozpočtu láme rekordy. Květnový schodek přes 271 miliard přiměl premiéra Petra Fialu (ODS) v neděli znovu přiznat, že schodek státního rozpočtu se „nevyvíjí dobře“. Vláda spoléhá na to, že se v krátké době „příjmy ještě objeví“.

„V létě kabinet očekává příjmy z windfall tax, dividendu z ČEZ či peníze z evropských fondů, pak se uvidí, jaký je skutečný stav rozpočtu,“ řekl premiér Petr Fiala v diskuzi v TV Prima.

Připomeňme, že deficit státního rozpočtu je pro letošek schválen na 295 miliard korun.

Vláda plánuje začít šetřit ještě letos, konkrétně by mělo jít o opatření vedoucí k úspoře 20 miliard. Loni byl ve stejném období schodek 189,3 miliardy korun.

Už příští týden chce proto ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložit vládě další balíček, v němž představí další úspory.

Ekonomové: 20 miliard nebude stačit

Jenže podle Miroslava Kalouska, bývalého ministra financí a nyní místopředsedy Správní rady VZP, byl i tak vysoký deficit státního rozpočtu nereálný už v okamžiku svého schválení a vláda by měla výdaje snižovat co nejrychleji. „Běží čas, nevím, jestli se to všechno dá stihnout,“ uvedl Miroslav Kalousek v diskuzi v ČT.

Odhadl, že skutečný deficit státního rozpočtu je nyní ještě vyšší, a to minimálně o 65 miliard korun. To je částka, kterou by stát podle něj měl letos ušetřit.

„Příčin je několik, samozřejmě jde o objektivní důvody, o kterých mluví vláda, jako jsou vysoké náklady v době pandemie, energetická krize a další. Ale jsou tu i dva subjektivní fauly, tedy emisní povolenky a mimořádná valorizace důchodů,“ uvedl Miroslav Kalousek.

I další experti varují, že vládou zmiňovaných 20 miliard nebude pro udržení plánovaného schodku státního rozpočtu stačit. Richard Hindls, emeritní rektor VŠE v Praze, je přesvědčen, že vláda by měla postupovat koncepčně, s několika jasnými oblastmi, v nichž chce šetřit. „Není řešením hledat řešení marketingově, ale začít okamžitě.“

Rovněž Petr Zahradník, poradce České spořitelny a člen NERV říká, že 20 miliard bude málo. „Je potřeba šetřit neinvestiční výdaje státu, například díky digitalizaci a provázání agend je možno ušetřit řadu prostředků,“ zdůraznil ekonom Petr Zahradník.

Reklama

Doporučované