Hlavní obsah

Krize s léky proti horečce. „Za 1,5 hodiny vyprodáno,“ říká Pilulka.cz

„Dětské sirupy se opět nedají objednat, distribuce nemá jediný kus.“ Martin Kasa, spolumajitel skupiny Pilulka, byl hostem SZ Byznys. Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

České rodiče trápí nedostatek dětských sirupů proti horečkám, které jsou často jediným přípravkem, jak dětem ulevit. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že posílilo dodávky, ale spolumajitel sítě lékáren Pilulka vidí situaci jinak.

Článek

Lékárny bojují o každou dodávku léků na chřipku, nachlazení a kašel. Přiznávají, že masivní výpadky se týkají jak kamenných lékáren, tak i těch internetových. Stejně tak chybí některé léky na předpis. Asi nejčastěji slyší zákazníci slovo „nemáme“ u antibiotik.

„Zrovna minulý týden jsem byl v lékárně, to je opravdu smutný příběh. Tam jsou desítky procent návštěv, kdy tomu zákazníkovi nelze vyhovět. A každý to vidí, může si to ověřit sám,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys spolumajitel lékárenské skupiny Pilulka Martin Kasa.

„Slyšíme od ministra zdravotnictví (před vánočními svátky do Česka dorazila dodávka dětských sirupů proti bolesti a horečce, pozn. red.), že například sortiment dětských sirupů už dorazil, a přitom v současné době není ani jeden kus na distribuci, žádná lékárna si ho nemůže objednat. Jestli mi někdo ukáže, že je, tak se s ním klidně vsadím,“ dodává Martin Kasa.

Za hodinu a půl vyprodáno

Nedostatek léků řeší tým na Ministerstvu zdravotnictví, mimo jiné sleduje zásoby léčiv v celé Evropě a jedná i o mimořádných dovozech.

„V posledních dvou prosincových týdnech dorazilo do ČR 346 tisíc balení dětského sirupu pro léčbu horečky a bolesti, které skrze distributory zamířily do českých lékáren. Celkem v loňském roce dorazilo do ČR více než 1,2 milionu balení, což je bezmála o půl milionu balení více než v předcovidovém roce 2019,“ informoval v reakci na vyjádření lékáren Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva zdravotnictví s tím, že dalších 80 tisíc balení dorazí do konce ledna.

Resort také argumentuje tím, že u volně prodejných léčiv (nyní je největší poptávka po lécích na chřipku a nachlazení - pozn. red.) má ministerstvo jen omezené možnosti, jak zajistit mimořádné dodávky nad rámec již naplánovaných. „I tak se to nicméně díky přímým jednáním s výrobci a distributory daří,“ tvrdí mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Na vině jsou jednak výpadky ve výrobách v asijských státech, ale také nadměrná spotřeba Evropanů po dvou letech covidových lockdownů.

„Je veliký skok ve spotřebě. A výroba pro celý svět není schopna pružně reagovat na celkovou poptávku,“ vysvětloval v minulém týdnu Jakub Dvořáček, náměstek ministra zdravotnictví. Situace například s nedostatkem antibiotik tak bude trvat minimálně řadu měsíců.

Některé lékárenské e-shopy tak například přistoupily k omezení prodávaných kusů na zákazníka.

„To, co proběhlo médii, byla malá část dávky na první kvartál a trh to samozřejmě absorboval velmi rychle. I my jsme dostali omezené množství a za hodinu a půl bylo vyprodáno, a to i při omezeném prodeji jednoho kusu na zákazníka,“ uvedl Kasa zkušenost Pilulky.

Také například konkurenční Lékárna.cz už kvůli vysoké poptávce nastavila nákupní limity. „K tomuto řešení jsme přistoupili poté, co jedna z dostupných položek na horečku, chřipku a bolest zmizela ze skladu během hodiny,“ informovala firma v tiskovém prohlášení. Současnou situaci hodnotí jako „tak extrémní, že předčila i výpadky z druhé covidové vlny“.

„Určitě to má vliv i na výpadek tržeb,“ doplňuje Martin Kasa. „Je to problém v celém regionu, nejen v Česku, řeší to všechny státy, v nichž působíme,“ dodává. V roce 2022 vstoupila firma na dva nové trhy – do Maďarska a Rakouska. Celkově působí kromě ČR ve čtyřech středoevropských zemích.

Pozn. red.: Text jsme doplnili o reakci Ministerstva zdravotnictví na rozhovor s Martinem Kasou, spolumajitelem Pilulky.

Reklama

Související témata:

Doporučované