Hlavní obsah

Polské tarify stojí i dvakrát méně, vyplatí se pořídit si tamní číslo?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Levné ceny mobilních tarifů v Polsku vyvolaly v době, kdy Češi šetří, vlnu nabídek a rad, jak si pořídit polské telefonní číslo. Samozřejmě včetně zmínek, jak se to vyplatí. Zákazník sice může ušetřit, má to však řadu komplikací.

Článek

Že jsou v sousedním Polsku už dlouhodobě ceny mnohem nižší než v Česku, není žádná novinka. Stejně tak asi nikoho nepřekvapí, že Poláci platí výrazně méně peněz i za mobilní tarify.

Podívali jsme se proto na sazby jednotlivých operátorů a porovnali je s těmi českými. Objevují se totiž nabídky, které mohou na polské tarify nalákat i Čechy. Je však dobré vědět, že skrývají hned několik háčků.

Nabídky polských operátorů se od těch českých trochu liší. Běžné jsou smlouvy na dva roky, najít lze ale také nabídky časově neomezené, které může uživatel kdykoli vypovědět. Operátoři, na rozdíl od těch českých, málokdy nabízejí neomezená data, limity gigabytů jsou však poměrně štědré. Po jejich vyčerpání se data většinou pouze zpomalí. Služby, jako jsou hovory nebo SMS, nabízí většina operátorů neomezeně.

Velkým rozdílem oproti českým tarifům jsou datové limity na roaming v EU. V zemích Evropské unie je s polským tarifem možné používat okolo deseti až dvanácti procent svého limitu. Oproti tomu u českých operátorů je v rámci EU běžně dostupný stejný datový limit, jaký zákazník čerpá v Česku.

Výjimkou jsou pak neomezené tarify, u kterých operátor limit stanovit musí. Evropské nařízení výši tohoto limitu počítá podle ceny, kterou za tarif zákazník platí, v Česku se hranice pohybuje mezi 35 až 64 GB.

Polské ceny

Z klasických operátorů nabízí nejvýhodnější tarify služba Orange Flex od operátora Orange. Ten nabízí čtyři různé balíčky, nejlevnější stojí 30 zlotých (160 korun) a zahrnuje 30 GB, v rámci kterých je možné využít 5,76 giga na roaming v EU.

Další tři o něco dražší balíčky nabízejí více dat a také zajímavou službu, díky které se z datového limitu neodečítají data spotřebovaná na sociálních sítích. Tato služba se ovšem nevztahuje na spotřebu dat v rámci roamingu. Jednou z výhod nabídek tohoto operátora je možnost objednat si eSIM a kdykoli odstoupit od smlouvy .

Foto: Orange Flex

Nabídka polského operátora Orange Flex

Polský T-Mobile nabízí ceny o něco vyšší, smlouvy uzavírá buď na půl roku, nebo na 24 měsíců. Nejmenší balíček s 5 GB a neomezenými hovory a SMS stojí 40 zlotých (213 korun). Pro porovnání, stejný objem dat u T-Mobile ČR se 150 minutami hovorů a 150 SMS stojí 460 Kč.

Za tarif se 30 GB a neomezenými hovory a SMS si polští zákazníci T-Mobile připlatí o pouhých 15 zlotých (80 Kč) více. Nabídka, která zahrnuje také neomezená data, vyjde podle rychlosti připojení buď na 70 zlotých (374 Kč), nebo 90 zlotých (480 Kč), pokud zákazník uzavře smlouvu na dva roky, má první tři měsíce zdarma. V Česku stojí podobné nabídky dvojnásobek.

Foto: T-Mobile

Nabídka polského operátora T-Mobile

Operátor Play, další z velkých hráčů polského trhu, poskytuje u smluv ceny podobné jako T-Mobile. Nabízí ale také měsíční balíčky cílené na cizince, u kterých jsou ceny výrazně nižší, srovnatelné s nabídkami operátora Orange Flex. Cena nejdražšího balíčku s neomezenými daty, hovory a SMS je 45 zlotých (240 Kč) za měsíc.

Čtyři různé balíčky nabízí také operátor Plus, který ke všem tarifům nabízí také roční předplatné streamovací služby Disney+. Nejlevnější a zároveň nejméně výhodný tarif, co se poměru ceny a výkonu týče, nabízí 6 GB dat a neomezené volaní a posílání SMS za 39 zlotých (208 Kč). Za 59 zlotých (315 Kč) společnost poskytuje balíček s 50 GB a volání s SMS bez limitu, 99 zlotých (528 Kč) pak spotřebiteli koupí 250 gigabytů.

Co nabízí operátoři v Česku

Česko je, co se cen tarifů týče, jednou z nejdražších zemí Evropské unie. V roce 2021 mělo podle analýzy Evropské komise nejméně výhodné tarify z celé EU, nejvýhodnější měli naopak v Rumunsku. Podle některých odborníků je to proto, že český trh ovládají jen tři hlavní operátoři, O2, Vodafone a T-Mobile, konkurence tak není velká a velcí hráči nemají důvod, proč se tak snažit.

Polské ceny tarifů jsou podle analýzy třetí nejvýhodnější v Evropě, a pokud se srovnají s těmi českými, je situace poměrně jasná. České ceny dosahují oproti těm polským dvojnásobných i vyšších hodnot.

Například jeden ze základních balíčků operátora Vodafone, který nabízí 6 GB dat, neomezené volání a neomezené SMS, stojí 657 Kč. Stejná služba u polského operátora Plus vyjde na 208 Kč. Výhodněji vychází pořídit si balíček s více daty, kde základní tarif s neomezeným voláním, SMS i neomezenými daty u Vodafone vychází na 697 Kč (u polského T-Mobile to je 374 Kč). Nejdražší balíček, v rámci kterého má uživatel připojení 5G i tisíc minut volání na zahraniční čísla v EU, stojí 1307 Kč.

Ještě navíc vychází neomezená data u operátora O2, jehož základní balíček s neomezenými daty, SMS a hovory stojí 949 Kč, tedy dvaapůlkrát více, než u polského T-Mobile. Obdobný balíček u českého T-Mobile stojí 930 Kč. Pokud porovnáme nabídku, která zahrnuje 10 GB a neomezené volání s SMS, účtuje si český T-Mobile 720 Kč, zatímco jeho polský kolega 40 zlotých (215 Kč).

Foto: O2

Nabídka tarifů operátora O2

Vyplatí se tedy využívat polský tarif?

Polské tarify skýtají mnoho výhod, například u operátora Orange je to možnost okamžitého vypovězení smlouvy bez dodatečných poplatků nebo prvních čtrnáct dní zdarma, po jejichž uplynutí lze smlouvu zrušit.

Používat polský tarif v Česku se však ve většině případů nevyplatí – i když diskuse na sociálních sítích mohou tvrdit opak. Polské číslo se v Česku počítá jako roaming a to platí i pro volání, takže pokud někdo na takové číslo zavolá, formálně volá do zahraničí. A to z „domácké země“ telefonního čísla spadá pod poplatek, v Česku konkrétně na zhruba 5,5 koruny za minutu.

Jednoduše řečeno, volání z polského čísla, když se volající pohybuje v Česku, se tedy sice počítá jako roaming a volajícího nic víc nestojí. České číslo volající z Česka ovšem volá na zahraniční číslo a hovor se počítá jako zpoplatněný hovor do zahraničí.

Stejně tak je omezené čerpání dat v roamingu. To ovlivňuje zaprvé operátor, který pro roaming v rámci EU uvolňuje pouze zlomek zakoupených dat, a zadruhé je délka používání roamingu v rámci Evropské unie omezená na čtyři měsíce. Pokud roaming limit přesáhne, může si operátor účtovat dodatečné poplatky.

„V rámci politiky přiměřeného využívání může operátor monitorovat a kontrolovat váš roaming za poslední čtyři měsíce. Pokud jste v tomto období byli více v zahraničí než doma a zároveň jste využívali mobilních služeb častěji v zahraničí než doma, může vás mobilní operátor kontaktovat a požádat vás o vysvětlení situace. Dohodnout se je třeba do 14 dní,“ uvádí na svých stránkách portál Your Europe.

Reklama

Doporučované