Hlavní obsah

Skiareály vyhlížejí strop na energii. Bez něj hrozí nejdražší sezona

Foto: Shutterstock.com

Pokud skiareály neotevřou, bude to problém i pro další přilehlé podniky a živnostníky.

Reklama

Skiareály potřebují vědět, za kolik budou moci nakupovat elektřinu na nadcházející zimu. Tři čtvrtiny skiareálů jsou velkoodběratelé elektřiny, a proto netrpělivě vyhlížejí rozhodnutí vlády o zastropování cen i pro ně.

Článek

Mezi velké odběratele elektřiny nepatří pouze průmysl. Svůj podíl si utrhne i cestovní ruch, jehož součástí jsou i zimní střediska a skiareály.

„Cestovní ruch je do značné míry velkoodběr. U nás jsou tři čtvrtiny velkoodběratelé, a my proto nutně potřebujeme, aby byla i pro nás stanovena podobná stropní cena jako u maloodběru,“ říká pro SZ Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.

Ředitelé lyžařských středisek si za poslední tři sezóny neoddechli. Provoz vleků nejdřív pozastavila covidová pandemie, kvůli které musely skiareály pozastavit svůj provoz. A jen co si po dvou letech vlekaři užívali první „normální“ sezónu, přišla energetická krize.

Elektřina je pro skiareály naprosto klíčová, jelikož pohání prakticky celý provoz areálu. Zejména je zapotřebí společně s vodou k umělému zasněžování a provozu vleků. „Elektřina je zásadní složka lyžařského byznysu,“ potvrzuje obchodní manažer skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina.

„Nechceme vytahovat černé scénáře, protože ještě nejsou k dispozici data. Chceme vyslat signál ke klientům, že chceme otevřít, na většině míst už je to teď rozhodnuto, ale nemůžeme chtít konkrétní detaily typu ‚jaká bude cena skipasů‘,“ říká Knot.

„Čekáme, co bude. Připravujeme se na standardní zimu, ale nevíme, jaké tu budou podmínky s elektřinou a počasím. Děláme revize, standardně se připravujeme,“ vysvětluje Svačina.

Jiné řešení, než je státní intervence v podobě zastropování cen, pro skiareály příliš neexistuje. Výdaje na elektřinu spojené s rekordní inflací by znamenaly, že aby provozovatel převedl náklady na zákazníka, musel by zdražit permanentky dvakrát až třikrát.

„Nechceme žádné peníze od státu. Naopak bychom potřebovali, aby nám stát dal jistotu, jaká ta cena elektřiny bude. Proto čekáme, s čím vláda přijde. Dnes je situace moc turbulentní na to, abychom propočítávali, jak bude v zimě,“ popisuje situaci obchodní manažer skiareálu Klínovec Martin Koky.

To, že jiná pomoc kromě zastropování ceny elektřiny nemá smysl, potvrzuje i Knot. „Další věci, o kterých vláda uvažuje, ať už je to využití kompenzací, nebo nějaký kurzarbeit – ani jeden z těchto nástrojů není použitelný. Není nevhodný, ale nepoužitelný.“

Svůj alespoň částečný recept našli provozovatelé skiareálu Dolní Morava. Přestože lyžařský areál je zcela závislý na elektřině, v ubytovacích zařízeních se topí dřevem. Podle obchodního ředitele skiareálu Dolní Morava Tomáše Drápala je resort připravený na šesti- i sedminásobné zdražení.

„Promítnout zdražení do ceny jízdenek nejde. Pokud by se cena zastropovala na šesti, sedmi korunách, i to je pro nás zvýšení o dvojnásobek oproti minulému roku,“ říká Drápal.

Spotřebu elektřiny ve skiareálech ale není snadné spočítat, jelikož do výpočtů vstupuje mnoho proměnných. „Záleží, jak moc zasněžujete, do jaké šířky, jaká je teplota, jestli počítáte, že bude obleva. Spotřebu areálů nejde porovnávat,“ vysvětluje Drápal.

Nejen skiareály

Drahá elektřina by neměla dopad pouze na samotné skiareály, které ji potřebují především k umělému zasněžování a provozu lanovek. Zimní resorty živí tisíce menších podnikatelů ve svém okolí, ať už jsou to hoteliéři, restauratéři a další.

„Skiareály mají tendenci říkat, že nějaké zasněžování je zbytná věc, ale je nutné si uvědomit, že koruna utracená ve skiareálu je sedm korun utracených v navazujících službách střediska, ať už je to ubytování, stravování, pekaři a podobně. Všichni jsou na tom závislí,“ říká Knot.

Vše tedy závisí na tom, jak nastaví vláda cenu elektřiny pro velkoodběratele pro nadcházející zimu. „Budeme se za každou cenu snažit otevřít, ale pokud bychom měli dále odebírat za spotové ceny, jako to děláme teď, to by nebylo samozřejmě vůbec reálné provozovat,“ shrnuje Koky.

Zahraniční konkurence

Problém drahých energií se může projevit i při konkurenčním boji. Ne každý má totiž tak drahou elektřinu, jako máme my. Některé státy zastropovaly nebo jinak upravily ceny elektřiny již dříve a teď z toho benefitují i lyžařská střediska.

„I v Česku jsou areály, které mají zasmluvněnou elektřinu i na příští zimu. To můžeme jen tiše závidět. V Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, nebo dokonce na Slovensku přistoupily vlády k opatřením mnohem dřív, a cena elektřiny tak bude pod tou u nás,“ popisuje problém konkurence Drápal.

„Je tedy nutné zajistit, že když se český zákazník podívá na mapu skiareálů, nebudou ho permice stát stejně jako v zahraničí, které nabízí o stovky kilometrů sjezdovek více,“ uzavírá Drápal.

Reklama

Doporučované