Hlavní obsah

Strop se hroutí. Další dodavatelé snížili ceny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dodavatelé energií využívají snížení velkoobchodních cen na burzách a snižují ceny pod vládou nařízené stropy. Nově se k nim přidalo innogy.

Článek

Innogy a Centropol rozšířili skupinu dodavatelů, kteří snižují ceny pod vládní strop.

Stávající zákazníci innogy, kteří mají produkt Standard, se dostanou s komoditní cenou plynu pod cenový strop stanovený vládou – tedy pod 3025 Kč za megawatthodinu (MWh) dodané suroviny. K této ceně je nutné připočítat regulovanou složku.

Opatření platí pro tyto zákazníky zpětně od 1. února 2023 až do konce roku 2023 a týká se téměř 320 tisíc zákazníků, kteří uzavřeli smlouvy s innogy na dobu neurčitou do konce roku 2022.

Sleva u základního produktu Standard na dobu neurčitou dosáhne podle společnosti 18 procent z dosavadních ceníkových cen pro zákazníky, kteří plynem topí. Tato sleva zajistí úsporu zhruba 240 Kč za MWh (vč. DPH) pod současný vládní cenový strop. Zákazníci, kteří vytápějí běžný rodinný dům, tak ročně ušetří oproti zastropované ceně průměrně 3000 korun. U zákazníků, kteří naopak využívají plyn jen pro vaření, tato sleva dosáhne dokonce hodnoty 34 procent, uvádí dodavatel.

V reakci na příznivý vývoj trhu s energiemi vydala nové ceníky i Centropol Energy – a i ona se dostala pod vládní strop. Stávající zákazníci zaplatí u společnosti za dodávku zemního plynu cenu 10 procent pod vládním stropem, noví zákazníci budou mít cenu plynu nižší než strop o 8,5 procenta.

„V naší komunikaci jsme slíbili, že jakmile to bude možné, naše ceny rádi upravíme směrem dolů. Ta chvíle nyní nastala a mě těší, že vydání nových ceníků s cenami pod vládním stropem mohu oznámit. Jsou účinné od 7. února,“ uvádí marketingový ředitel a člen představenstva Centropol Energy Jiří Matoušek.

Podle jeho vyjádření lze očekávat pokračování stabilizace velkoobchodního trhu s energiemi a nevylučuje tím pádem pokračování úprav ceníků.

Milion klientů E.ON půjde s cenou dolů

Minulý týden oznámila společnost E.ON, že i ona snižuje od 15. února 2023 cenu pod vládou stanovený cenový strop jak u plynu (3025 Kč/MWh vč. DPH), tak i u elektřiny (6050 Kč za MWh vč. DPH). Tyto sumy se týkají pouze samotné suroviny, nezahrnují regulovanou složku energií.

Změna se týká zákazníků s produktem na dobu neurčitou, kterých je 1,05 milionu, jak z řad domácností, tak ze segmentu malých podnikatelů.

Oproti aktuálnímu ceníku snižuje E.ON cenu plynu pro stálé zákazníky o 13 procent a cenu elektřiny o 18 procent. U elektřiny tak bude nová cena šest procent pod cenovým stropem, u plynu bude oproti stropu nižší o osm procent.

Domácnosti, které mají běžnou spotřebu elektřiny a plynu, tak podle E.ON uspoří přibližně 760 korun ročně u elektřiny a 860 korun u plynu.

Dalším z dodavatelů, kteří již avizovali pokles pod strop, jsou Moravské naftové doly (MND). Ty sníží ceny svým stávajícím zákazníkům na základních cenících, nové ceníky chce firma zveřejnit 7. února 2023 a bude o nich informovat odběratele.

„Ceny se pro zákazníky nebudou měnit tak rychle. Je potřeba ale dbát na to, že dodavatelé nezlevňují všechny produkty. Například ve většině případech upravují pouze akviziční ceníky, ale ty proklamační ne. Z toho důvodu je potřeba si pohlídat smlouvu,“ říká Jan Béreš, energetický analytik portálu Ušetřeno.cz.

„Zákazníkům doporučuju hlídat si datum splatnosti smlouvy, a ještě před jejím koncem oslovit svého dodavatele a vyjednat si aktuální ceny, případně si ceníky srovnat na internetu,“ doporučuje Béreš. Klíčová je tak podle něj aktivita samotného zákazníka, protože i když řady dodavatelů energií prořídly a s tím zeslábl konkurenční boj mezi nimi, stále si chtějí zákazníky udržet.

Podle jeho slov by cena energií do léta mohla lehce klesnout, ale predikce jsou velice obtížné a s další topnou sezónou se může situace změnit. „Původně jsme nepředpokládali, že ještě letos zvládnou ceny spadnout pod vládní strop. Proto je taky náročné předvídat, co se stane za pár měsíců,“ říká Béreš.

Aktualizace: doplnili jsme informaci o ceníku společnosti Centropol

Reklama

Doporučované