Hlavní obsah

Ve zkrachovalé Arce se blíží hodina pravdy. Ukáže, co zbude věřitelům

Arca Investments zastřešovala celou skupinu Arca Capital. Nyní koncern řeší, jak zalátat obří dluhy.

Reklama

Latifundie na Ukrajině, historické paláce v centru Prahy nebo personální agentura. To jsou příklady majetku, z něhož má zkrachovalá společnost Arca Investments zaplatit obří dluh 23 miliard korun.

Článek

V obřím krachu společnosti Arca Investments se blíží termín, do kdy musí firma věřitelům předložit reorganizační plán. V něm by měla jasně ukázat, jak chce vyřešit své olbřímí dluhy. Věřitelé by se měli zase dozvědět, kolik ze svých pohledávek dostanou zpět a za jakých podmínek. Lhůta pro podání návrhu uplyne 20. června.

V největším investičním skandálu posledních desetiletí utopila peníze nejen řada menších investorů, ale také množství bytových družstev, Syndikát novinářů nebo olomoucké arcibiskupství. Věřitelé investovali do směnek Arky s vidinou vysokého zhodnocení. V součtu Arca dluží kolem 23 miliard korun.

Arca Investments je mateřskou společností skupiny Arca Capital. Reorganizace koncernu rozkročeného geograficky hlavně mezi Česko a Slovensko bude spočívat v tom, že se ze skupiny vyjmou určitá aktiva a vloží se do nové firmy pracovně nazývané NOAH. Ta bude očištěná od dluhů a jejím jediným cílem bude majetek zhodnotit a následně prodat.

Arca tvrdí, že to pro věřitele bude výhodnější varianta, než kdyby se majetek prodal hned v konkurzu. Arca slibuje, že v reorganizaci si věřitelé přijdou nejméně na polovinu ze svých pohledávek. Firma však zároveň již dříve uvedla, že to nemůže garantovat.

„Hlavními pilíři plánu je výrazné zjednodušení aktuální složité struktury, která obsahuje velké množství entit včetně firem na Kypru a na Maltě, jejichž zpeněžení by bylo technicky velice obtížné i v případě konkurzu. Zároveň se v portfoliu nachází hned několik významných aktiv, jejichž hodnota je aktuálně výrazně podhodnocená kvůli nedávné pandemii nebo aktuální ruské invazi na Ukrajině,“ uvedl Peter Janiga, manažer odpovědný za restrukturalizaci Arca Investments.

Výnosnější reorganizace

Podhodnocení se podle zástupce Arky týká například personální agentury Manuvia nebo rozsáhlých pozemků na Ukrajině. „Z tohoto důvodu nabízí reorganizace věřitelům v pětiletém časovém horizontu výtěžek přes 300 milionů eur, proti maximálně 140 milionům, které by přinesl konkurz,“ doplnil Janiga.

Mezi další majetek spadající do reorganizačního plánu patří také například podíly ve firmách Afra Real Estate a Riverland. V první jmenované je umístěný palác Bellevue v Praze na Smetanově nábřeží. Arca nemovitost plánovala předělat na hotel. Ve firmě Riverland je zaparkovaný další pražský palác, a to v Thunovské ulici na Malé Straně.

Majetek vyčleněný pro uspokojení věřitelů firmy Arca Investments

  • Manuvia, a.s. (majetkový podíl) – personální agentura
  • Silverside, a.s. (majetkový podíl) – poskytovatel nebankovních půjček na Slovensku (1 z top 3)
  • Panoramis, s.r.o. (majetkový podíl) – provozovatel zdravotnického zařízení Poliklinika Mýtna v Bratislavě
  • Logocentr Mytnica, Seven Spring a Logocentr Brovary (majetkový podíl) – firmy, které drží pozemky na Ukrajině (zhruba 840 tis. m²)
  • Lightpark, s.r.o. (majetkový podíl) – obchodní dům v Bratislavě
  • Riverland, s.r.o. (majetkový podíl) – společnost vlastnící nemovitosti na Malé Straně v Praze (Rezidence Thunovská) a pozemky v Jesenici (kolem 120 tis. m²)
  • Afra Real Estate (majetkový podíl) – vlastník nemovitosti Palác Bellevue na Smetanově nábřeží
  • Auto Lamač spol. s r.o. (majetkový podíl) – autorizovaný prodejce vozidel Škoda, Renault a Dacia
  • pohledávka za společností SOMO správcovská, a.s. – provozovatel sítě 18 ubytoven v ČR a SR
  • pohledávky za společností Yvex – provozovatel rekreačního areálu Gothal v Liptovské osadě

Část věřitelů je k možnostem reorganizace s těmito majetky skeptická. „Pokud jde o předpoklad uspokojení pohledávek z aktiv převáděných do NOAH, tak jsem při pohledu na výčet některých z nich velmi skeptický. Hodnota některých zmíněných aktiv a jejich potenciál k uspokojení jsou vysoce sporné. V některých případech je jejich hodnota na první pohled doslova nulová,“ soudí advokát Jan Langmeier, který zastupuje část držitelů směnek Arky.

„Zásadní problém vidím v tom, že v přehledu těchto aktiv nejsou zahrnuté pohledávky za Arca Capital Malta v nominální hodnotě přes 400 milionů eur, tedy téměř 10 miliard korun. Reálně přitom jde o nominálně nejhodnotnější aktiva Arca Investments,“ dodal právník Langmeier. Na odplývání miliardových částek z Arcy Investments na účty firem z Malty, Kypru a Velké Británie již redakce SZ Byznys upozornila.

Zajímavostí je, že součástí firmy zajišťující reorganizaci nebude jedno z nejcennějších aktiv ve skupině, a to menšinový podíl v realitním fondu Nova Real Estate. Arca ve fondu spravovaném společností Redside drží necelých deset procent. Ve fondu jsou kancelářské, obchodní a průmyslové nemovitosti za 339 milionů eur. Arca plánuje tyto akcie zpeněžit zvlášť. Podle zveřejněného zápisu z věřitelského výboru Arky se o zpeněžení akcií už jedná.

Zásadní problém vidím v tom, že v přehledu aktiv nejsou zahrnuté pohledávky za Arca Capital Malta v nominální hodnotě přes 400 milionů eur, tedy téměř 10 miliard korun.
Jan Langmeier, advokát

„Akcie Nova Real Estate nejsou předmětem transformace, a proto by bylo nadbytečné je převádět pod jiné subjekty. Realizace hodnoty je možná bez nutnosti zapojení NOAH,“ řekl Petr Sprinz, advokát z kanceláře Allen & Overy, která v kauze zastupuje J&T Banku.

Tato finanční instituce stojí v čele věřitelského výboru Arky Investments. Je zároveň jediným zajištěným věřitelem. Je proto pravděpodobné, že to bude právě J&T Banka, komu bude výtěžek z prodeje akcií Nova Real Estate přednostně určen. Právě investiční akcie fondu má totiž J&T Banka v zástavě.

Reorganizační plán Arky ještě ani oficiálně není na světě, jeho schvalování však hned na začátku potkala výrazná komplikace.

V čele správní rady nové firmy, do níž se bude vkládat majetek Arky, měl být původně zkušený právník Luděk Chvosta, dříve přední postava velké advokátní kanceláře White & Case. Jenže Chvosta své angažmá v Arce neočekávaně ukončil. Sám tento krok nekomentoval. Podle zákulisních informací měla s jeho osobou problém mimo jiné právě Arca. Bez nového šéfa správní rady je ale schválení reorganizačního plánu ohrožené. Náhradník se proto nyní horečně hledá.

„Volba třetího člena správní rady je v kompetenci věřitelského výboru,“ uvedl bez dalšího komentáře k této věci Janiga z Arky. Právě tento manažer bude ve správní radě firmy zajišťující reorganizaci za Arku. Třetím členem rady bude manažer Jiří Soukup.

Odstoupení šéfa správní rady není jedinou důležitou změnou v dění okolo Arky. Z věřitelského výboru Arky Investments neočekávaně odstoupila společnost Spojené kartáčovny. Důvody pro ukončení svého angažmá nekomentovala.

Reklama

Doporučované