Hlavní obsah

Gazprom dostal dokumentaci k turbíně pro Nord Stream. Plyn ale zůstává nejistý

Foto: Shutterstock.com/Stefan Dinse

Plynovod Nord Stream.

Reklama

Německá společnost Siemens Energy předala ruskému plynárenskému podniku Gazprom dokumentaci k opravené turbíně, která je nutná k provozu plynovodu Nord Stream 1. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Článek

Plynovod Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro vývoz ruského zemního plynu do Evropské unie, funguje od června pouze na 40 procent kapacity, což Gazprom zdůvodňuje opožděným návratem turbíny z opravy v Kanadě.

V návratu zařízení z opravy v zámoří Siemensu bránily sankce, které západní svět uvalil na Rusko za jeho agresi vůči Ukrajině. Vláda v Berlíně zpochybňuje, že za poklesem dodávek plynu jsou západní sankce, ačkoliv společnost Siemens Energy tento důvod pro nemožnost dodat včas turbínu z Kanady už dříve potvrdila. Gazprom dnes upozornil, že problémy ohledně sankcí přetrvávají, a s nimi tedy i rizika pro objem dodávek.

Německá společnost Siemens Energy uvedla, že ruskému plynárenskému podniku předala dokumentaci k opravené turbíně.

Foto: Gazprom, Seznam Zprávy

Trasa Nord Stream.

Problémy v obchodních vztazích se podle Gazpromu vztahují k sankcím, které vůči Rusku a ruským společnostem zavedla Británie a Evropská unie. Znamená to, že turbínu nelze dopravit do Ruska tak, jak to bylo možné před sankcemi. Bez problémů není ani řádná údržba dalších pohonných jednotek pro kompresorovou stanici Portovaja, která zajišťuje hladký provoz plynovodu Nord Stream 1.

Gazprom uvedl, že znovu vyzval firmu Siemens Energy k okamžité podpoře při předání veškeré nezbytné dokumentace a vyjasnění zbývajících otázek.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Gazprom opravenou turbínu instaluje, jakmile se zařízení vrátí z údržby. Objem přepravovaného plynu pak firma nastaví tak, aby odpovídal situaci. Peskov ale neřekl, že se objem plynu v Nord Streamu 1 zvýší, poznamenal naopak, že opravu potřebuje ještě další zařízení. Podle Reuters ale jeho slova zněla optimisticky po týdnech nejistoty kvůli opravě turbíny v Kanadě a pravidelné desetidenní údržbě. Ta skončila minulý týden podle plánu, nenaplnily se tedy obavy Německa, že plynovod už by se z politických důvodů nemusel k provozu vrátit.

Cena plynu pro evropský trh s dodáním v srpnu se dnes vytrvale zvyšuje. Z ranních hodnot kolem 159 eur se po 14:00 SELČ cena plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 169 eur (4150 Kč) za megawatthodinu (MWh), a vykazovala tak růst o více než pět procent. Před rokem plyn stál zhruba 22 eur za MWh.

„Očekáváme, že ceny budou dál kolísat a že nejistota kolem Nord Streamu 1 bude i nadále vysoká,“ řekl šéf výzkumu trhu s plynem ve společnosti Refinitiv Wayne Bryan. „Ceny bude znovu diktovat zejména vývoj kolem opravené turbíny,“ dodal.

Fyzický tok plynovodem Nord Stream 1 do Evropy je od rána stabilní a pohybuje se kolem 40 procent kapacity plynovodu. To znamená, že dosahuje asi 67 milionů metrů krychlových. Plná kapacita je až 167 milionů metrů krychlových za den.

Reklama

Doporučované