Hlavní obsah

Hra o Dukovany se přitvrzuje. Westinghouse podá nabídku a žaluje Korejce

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

O jadernou elektrárnu Dukovany se zajímají Američané, Korejci i Francouzi.

Reklama

Tendr na stavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany, který poslední roky hýbal českou politikou, jde do finále. Koncem měsíce mají uchazeči z Ameriky, Francie a Jižní Korey odevzdat ČEZu své nabídky.

Článek

Severoamerický Westinghouse se chystá v příštích týdnech spolu s partnerskou firmou Bechtel podat svou nabídku na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Seznam Zprávám to potvrdil David Durham, člen vedení Westinghouse, který má na starosti projekty nových reaktorů. V cílové rovině stamiliardové zakázky ale přituhuje.

Severoamerická společnost, která má v zádech politickou podporu administrativy prezidenta Joea Bidena, už tento týden podepsala kontrakt na výstavbu tří nových reaktorů v sousedním Polsku. Zároveň ale Westinghouse přitvrdil v taktice proti konkurenci – v USA koncem října žaloval korejského uchazeče o Dukovany KHNP kvůli údajnému porušení duševního vlastnictví.

Mezi uchazeče o stavbu nového bloku v Dukovanech patří francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a právě severoamerický Westinghouse. Původně se o zakázku ucházel také ruský Rosatom a čínský CGN, ty ale vláda z bezpečnostních důvodů z tendru vyřadila.

JE Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárnou postavenou na českém území. V elektrárně jsou čtyři výrobní bloky s tlakovodními rektory typu VVER 440. První reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985 a od července 1987 jsou v provozu všechny čtyři výrobní bloky. V rámci zvyšování účinnosti a využití výkonových rezerv došlo ke zvýšení instalovaného výkonu z původních 4 × 440 MW na současných 4 × 510 MW.

Flotila reaktorů

Durham na otázku, zda Westinghouse bude i přes již podepsaný kontrakt v Polsku usilovat o výstavbu nových reaktorů v Česku, odpověděl Seznam Zprávám jednoznačně. „Tak to je. Máme radost z uzavření kontraktu v Polsku, ale je to jen část našeho plánu. Naší strategií je mít „flotilu“ reaktorů AP100 po celé střední a východní Evropě. Už dříve jsme byli vybráni pro stavbu devíti nových reaktorů na Ukrajině, zajímáme se také o projekty ve Slovinsku, na Slovensku či v Bulharsku,“ říká jeden z ředitelů Westinghouse.

Uvedl také, že právě toto propojení přinese snížení ceny stavby a zároveň příležitost zapojit se do těchto projektů v rámci regionu i pro české firmy.

V Polsku sice Westinghouse nemusel do tendru – Varšava podpořila své ambice postavit vůbec první jaderné elektrárny mezivládní dohodou s USA – ale přece jen se utkal s konkurencí. O projekt se ve finále zajímali jak Korejci z KHNP, tak i francouzská státní společnost EDF.

Westinghouse

  • Westinghouse Electric Company je americká firma působící v jaderné energetice. Vznikla roku 1998 odštěpením jaderné divize původního koncernu Westinghouse Electric Corporation.
  • Zabývá se konstrukcí a stavbou jaderných elektráren a dodávkami jaderného paliva.
  • Firma vystřídala několik vlastníků. Roku 2017, kdy ji vlastnila Toshiba, Westinghouse Electric Company zbankrotovala a dnes je jejím největším akcionářem společnost Brookfield Business Partners.

Westinghouse se v návaznosti na vyhrocenou soutěž v Polsku snaží u amerických soudů zablokovat vývoz korejských reaktorů. Trvá na tom, že jihokorejský blok APR1400 využívá licencovanou technologii Westinghouse, a ten tak musí schválit jeho případný vývoz.

Pro české firmy

Podle Durhama se krok dotýká i českého tendru. „Žalobu jsme podali v USA, tudíž se netýká jen Polska. Pokud vyhrajeme, v což věříme, toto rozhodnutí bychom uplatňovali po celém světě, musíme chránit naše duševní vlastnictví i se řídit americkými zákony, nemáme jinou volbu,“ řekl Durham. Podle něj mohou soudy o žalobě rozhodovat roky.

Seznam Zprávy kontaktovaly i zástupce KHNP v Praze ve věci žaloby ze strany Westinghouse. „Společnost KHNP v tuto chvíli žalobu posuzuje a prozatím neposkytuje k záležitosti žádný komentář,“ reagovala korejská firma.

Své nabídky uchazeči podávají do konce listopadu, o vítězi tendru se pak rozhodne do konce roku 2024. Začít stavět se má v roce 2029, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036. Česká vláda očekává, že účast českých podniků na stavbě reaktoru může dosáhnout až 65 procent, což znamená pro české firmy zakázky za vyšší desítky miliard korun.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1 000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech.

Reklama

Doporučované