Hlavní obsah

Babišův fond koupil za stamiliony kliniku na umělé oplodnění ve Španělsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Investiční holding Hartenberg ze svěřenských fondů Andreje Babiše, který spoluvlastní a řídí investiční manažer Jozef Janov, koupil kliniku na umělé oplodnění ve španělské Valencii.

Článek

Společnost Future Life, do které holding Hartenberg soustřeďuje veškeré své kliniky umělého oplodnění (IVF), je druhou největší sítí v Evropě.

Loni pak společnost vstoupila na nejprogresivnější trh do Španělska nákupem barcelonské kliniky Institut Marquès, a na trhu tak posílila. „Podepsali jsme akvizici středně velké kliniky FIV Valencia, která ročně dělá zhruba tisíc cyklů umělého oplodnění,“ řekl pro SZ Byznys šéf Holdingu Hartenberg Jozef Janov, který je také menšinovým akcionářem Hartenbergu.

IVF

IVF je zkratka „in vitro fertilisation“ a jedná se o způsob mimotělního oplodnění (in vitro). Jednodušeji řečeno se jedná o metodu asistované reprodukce, kdy je „ve zkumavce“ oplodněno vajíčko partnerky spermií partnera. IVF je dosud nejefektivnějším způsobem léčby neplodnosti.

Po úspěšném odběru jsou zralá vajíčka oplodněna spermiemi partnera v laboratoři. Oplozená vajíčka jsou poté kultivována a sledována několik dní v laboratoři. Pokud se některé z embryí nevyvíjí správně, je vyřazeno. Během jednoho cyklu se přenáší 1–2 embrya.

Hodnotu akvizice nechtěl komentovat, nicméně cena klinik podobné velikosti se podle informací SZ Byznys pohybuje v řádu stovek milionů korun. Podobně jako při nákupu Institut Marquès v roce 2022 si nechává i ve valencijské klinice malý podíl rodina zakladatelů.

Hartenberg vidí v umělém oplodnění potenciál i do budoucna. Je to stabilní byznys, který nepodlého cyklickým výkyvům. Ve Španělsku je navíc velmi dobrá úroveň medicíny a jezdí tam hodně turistů ze Spojených států, Velké Británie a dalších západoevropských států kvůli levnější péči.

Celý španělský trh má hodnotu přes miliardu eur (24 miliard korun), co je přibližně osminásobek Česka a je s přehledem největší v celé Evropě. I proto chce Hartenberg v zemi zůstat. „V přípravě máme ve Španělsku akvizice zhruba šesti dalších klinik, takže kdyby se aspoň polovina z toho podařila, chtěli bychom být do konce roku v top tří hráčů ve Španělsku. Protože jakmile se do nějaké země dostanete, přichází efekt sněhové koule, a trh se vám otevírá,“ dodal Janov.

Společnost Future Life provede ročně přes 50 tisíc cyklů a v Evropě je druhá největší. Akvizicí kliniky ve Valencii jí přibude dalších tisíc provedených cyklů umělého oplodnění. První v Evropě je španělská společnost IVI, která patří private equity fondům KKR a ročně provede cca 80 tisíc cyklů.

Na sklonku roku 2021 koupil 46,9 procenta akcií společnosti Future Life britský investiční fond CVC (samotný Hartenberg prodal 40,4 procenta akcií a zbytek prodali lékaři a minoritní akcionáři). Držet majoritu však chce Hartenberg v klinikách „ideálně navždy“, říká Janov. Důvodem prodeje bylo urychlení růstu firmy, který začal už loni. Future Life loni nakoupila například velkou kliniku s názvem Centrum pro reprodukční a genetické zdraví (CRGH) za čtyři miliardy korun, která ročně provede přes 3200 cyklů umělého oplodnění.

Konečnými vlastníky Hartenberg Holdingu jsou soukromé svěřenské fondy založené Andrejem Babišem jako jediným beneficientem a Jozef Janov.

Reklama

Doporučované