Hlavní obsah

Exodus z ČSSD pokračuje. Skončil vlivný muž, který nakupuje pro stát

Foto: Profimedia.cz

V roce 2016 vítal Pavel Švagr (vpravo) společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou vagony s českou naftou, která uvázla v Bavorsku.

Reklama

Pavel Švagr patřil k nejvýše postaveným manažerům ČSSD působících ve státních strukturách. S nejstarší českou stranou se však nedávno rozloučil.

Článek

Během letošních prázdnin sociální demokraté zjistili, že uvadají nejen jejich předvolební preference, ale i počet straníků. Stranu opustilo téměř 1500 straníků, mezi nimi i její bývalý předseda a premiér Bohuslav Sobotka.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že stranickou kartičkou již nedisponuje ani další vlivná postava spojená se sociální demokracií. Pravidelný roční příspěvek letos v červnu neuhradil šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr, na něhož byla upřena pozornost zejména v době pandemie - měl na starosti, aby se v dostatečném množství ve skladech nacházely zásoby roušek či respirátorů.

Někdejší člen vedení Českých drah a manažer, o němž se v roce 2017 spekulovalo jako o kandidátovi na ministra průmyslu a obchodu, vstoupil do sociální demokracie v průběhu první dekády tohoto milénia.

Premiérův důvěrník

Svůj odchod ze sociální demokracie nechce spojovat s politickými okolnostmi, dotazům na současné vedení ČSSD se vyhnul. Že nezaplatil členský příspěvek a ukončil tak svou misi v rámci strany, vysvětluje manažerským zdůvodněním.

„Úřad by neměl být pod politickým vlivem, naopak je třeba, aby byl brán odborně. Bavil jsem se o tom s několika hejtmany, kteří to viděli podobně. Nakonec jsem se rozhodl, že se oprostím od stranické knížky a nadále budu působit v roli odborného šéfa bez jakéhokoliv politického směřování,“ uvedl Švagr, který je v čele hmotných rezerv už od února roku 2014.

Dodal, že v sociální demokracii se nepodílel na politickém dění. „Byl jsem řadový člen, nemohl jsem coby vysoce postavený státní úředník uvádět ani své politické názory,“ uvedl.

Na dotaz, proč jeho členství v ČSSD nevadilo v uplynulých více než šesti letech ve funkci šéfa hmotných rezerv, odpověděl, že se změnila doba.

„Rozhodnutí ve vás musí dozrát. Mně pomohla situace v době covidové pandemie, kdy úřad ukázal mnohem větší funkčnost než v minulosti, byl vnímán více odborně než v letech předešlých. Dal jsem si to takhle do hlavy a takto se rozhodl, nemám nic proti partaji a jejímu vedení,“ popsal Švagr, který v minulém volebním období patřil k blízkým lidem tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky.

Členská základna ČSSD, která se v průzkumech pohybuje na hranici zvolitelnosti do Poslanecké sněmovny, se smrskla na zhruba deset tisíc. Klesající počet straníků, kteří pro ČSSD vždy představovali silnou oporu a zázemí, nemá jen symbolickou rovinu. Znamená i úbytek peněz pro stranickou kasu. Řádově strana určitě přijde o statisíce, pravděpodobně i miliony korun.

Reklama

Doporučované