Hlavní obsah

Ověřeno: Komunisté v Praze neměli 60 procent, města a vesnice nevolí proti sobě

Foto: Seznam Zprávy

Factcheckingový projekt Seznam Zpráv Bludy versus fakta.

Reklama

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv bude až do 2. kola prezidentských voleb ověřovat jednotlivé výroky. Podle Radka Vondráčka získali v Praze roku 1946 komunisté přes 60 %. Není to pravda. Pletou se ale i Babišovi odpůrci.

Článek

Petr Pavel jasně zvítězil v prvním kole prezidentské volby v Praze či v Brně, v hlavním městě získal dokonce přes 50 procent všech hlasů. Andreji Babišovi se dařilo více v pohraničních oblastech a v menších obcích.

S vysvětlením přišel Radek Vondráček (ANO). „Ve velkých městech se volilo více tendenčně, bylo to tak vždycky. V roce 1946 měla komunistická strana v Praze přes 60 procent, kdežto u nás na Moravě 34 procent,“ řekl bývalý předseda Poslanecké sněmovny na CNN Prima News.

Foto: Seznam Zprávy

Ověření nepravdivého výroku Radka Vondráčka.

Čísla ale tak úplně nesedí. Na Moravě sice opravdu tehdy komunisté získali 34,5 procenta hlasů, v Praze ale tak úspěšní, jak uvádí Vondráček, nebyli. V hlavním městě dosáhli na rovných 36 procent, tedy výrazně méně, než uvádí poslanec za ANO.

Na území Čech tehdy celkově komunisté dostali 40,2 procenta hlasů, nejméně právě v Praze.

Poznámka redakce:

Vondráčkův výrok posiluje narativ názorového rozdělení České republiky. Zejména má jít o Prahu a velká města proti regionům. Poslanec ANO není jediný, kdo toto tvrdí. Po prvním kole voleb se na sociálních sítích uchytla věta „Praha a láska musí zvítězit nad vsí a nenávistí.“ Předpoklad, že ve velkých městech se volí, podle některých lidí, „správně“, je ale mylný.

Jak upozorňuje vědecký redaktor České televize Vladimír Piskala, ve městech dostal Andrej Babiš více hlasů, než ve všech vesnicích dohromady. I v Praze nakonec dostal o necelých šest procentních bodů více než Danuše Nerudová.

Rozdělování na velká města a méně osídlené oblasti a negativních emocí, které to vzbudilo, se chopili marketéři obou kandidátů. Andrej Babiš na svém facebooku píše, že si váží každého hlasu, ať už z měst, nebo vesnic. „Urážet vesnici, urážet náš český venkov by skutečného demokrata nikdy nenapadlo. Opravdový demokrat respektuje jiný názor,“ dodává expremiér, který v minulosti proslul například výrokem: „Tak nech jdou do p**i… pravda a láska,“ který zveřejnil twitterový účet Julius Šuman.

Že republiku nerozděluje na města a vesnice, naznačil i Petr Pavel, který v rámci poděkování za dary od příznivců napsal: „Podpora, kterou posíláte ze všech koutů Česka, je neuvěřitelná.“

Téma však více zvedá bývalý premiér. Využil k tomu i komentáře, které na sociální sítě sdíleli známí novináři, nebo naopak anonymní účty, u kterých nelze prokázat, koho skutečně podporují.

Pokud narazíte na informaci, kterou považujete za nepravdivou, pošlete nám ji na adresu fakta@seznam.cz a my ji ověříme.

Dosud vyvrácené bludy:

  • Petr Pavel nezatáhne Českou republiku do války.
  • Komunisté v Praze neměli 60 % a vesnice volí demokratické kandidáty.
  • Green Deal dojednala Babišova vláda, Pavel je proti nelegální migraci.
  • Babiš se narodil v Československu, má české občanství. Může se stát prezidentem.
  • Petra Pavla nenominovala žádná z vládních stran.
  • V debatě na České televizi zazněla celá řada lživých či manipulativních vyjádření.
  • Vláda neusiluje o žádné pravomoci v rámci vysílání civilistů do války.
  • Neexistují důkazy, že příznivci Petra Pavla na mítincích by byli placený komparz.

Reklama

Doporučované