Hlavní obsah

Firmy jako Google a T-Mobile oslovily Kongres USA. Žádají záchranný balík

Foto: Louis Velazquez; Unsplash.com

Dopis pro Kongres podepsali šéfové firem, jako jsou Google, Siemens, United Airlines, AT&T či T-Mobile.

Reklama

Přes 150 šéfů velkých firem vyzvalo americký Kongres, aby schválil balík v hodnotě 1,9 bilionu dolarů na podporu Američanů zasažených pandemií. Největší bitva se odehraje v Senátu, kde mají Bidenovi demokraté jen těsnou většinu.

Článek

Více než 150 předních amerických lídrů tamního byznysu vyjádřilo ve středu podporu záchrannému plánu, který navrhuje demokratický prezident Joe Biden. Plán, o kterém nyní jedná americký Kongres, by podle stanice NBC uvolnil 1,9 bilionu dolarů na výpomoc Američanům zasaženým pandemií covidu-19.

„Tímto vyzýváme k okamžitému schválení rozsáhlé federální legislativy pro pomoc ve zdravotnické a ekonomické krizi, kterou způsobila pandemie covidu-19,“ uvádějí ředitelé v dopise. „Kongres by měl jednat rychle a jednotně, aby schválil stimulační balík v souladu se záchranným plánem navrženým administrativou Joea Bidena a Kamaly Harrisové,“ dodávají.

Dopis podepsaly vůdčí osobnosti ze širokého spektra oblastí, včetně bankovnictví, zdravotnictví, veřejných služeb, technologií, leteckého sektoru či zábavního průmyslu. Patří mezi ně generální ředitelé firem Google, Siemens a United Airlines, telekomunikačních společností AT&T a T-Mobile, investiční firmy Blackstone nebo mediálního konglomerátu Comcast.

„Kvůli pandemii nyní pracuje o 10 milionů Američanů méně než před jejím začátkem. Malé podniky po celé zemi čelí bankrotům a školy zůstávají zavřené,“ uvádí se v dopise. „Navržený záchranný plán poskytuje rámec pro koordinovanou spolupráci veřejného a soukromého sektoru v úsilí o překonání pandemických škod. Umožňuje další posun vpřed v nové éře inkluzivního růstu,“ píše se dále.

Dopis odkazuje na údaje amerického statistického úřadu o nynější americké nezaměstnanosti, která dosahuje 6,3 procenta. Podle ministryně financí Janet Yellenové se ale celkový podíl lidí bez zaměstnání nejspíš blíží deseti procentům, protože mnoho nezaměstnaných přestalo práci hledat, aby se postarali o své rodiny.

Američané by podle Bidenova návrhu dostali jednorázové příspěvky v hodnotě 1400 dolarů a dalších 400 dolarů týdně jako podporu v nezaměstnanosti. Státní podpora by podle návrhu dosáhla 350 miliard dolarů.

Součástí plánu je také 20 miliard dolarů na distribuci vakcín proti covidu-19 a 50 miliard dolarů na testy. Záchranný plán by také do roku 2025 umožnil zvednout výši americké minimální mzdy z nynějších 7,25 dolaru na 15 dolarů za hodinu práce.

Klíčový je Senát

O schválení návrhu bude americká Sněmovna reprezentantů, dolní komora tamního Kongresu, hlasovat v pátek. Jeho odhlasování je pravděpodobné na základě většiny, kterou nyní ve Sněmovně drží členové Demokratické strany. V případě odhlasování by se ale návrh přesunul do Senátu, kde demokraté drží jen jednočlennou převahu.

Vůdce senátní menšiny, republikán Mitch McConnell, vznesl námitky proti nákladům a zaměření Bidenova návrhu. Také nesouhlasí se zvyšováním minimální mzdy.

„Takzvaný úlevný zákon demokratů zahrnuje návrh senátora Sanderse o zvýšení minimální mzdy, který by zrušil 1,4 milionu amerických pracovních pozic,“ uvedl McConell začátkem února na Twitteru. „Potlačování pracovních míst a ničení příležitostí – taková je jejich představa o pandemické pomoci?“ dodal senátor.

Nedávný univerzitní průzkum ale ukázal, že Bidenův záchranný plán podporuje 68 procent Američanů z obou stran politického spektra. Z řad voličů konzervativní Republikánské strany vyjádřilo podporu plánu 53 procent respondentů.

Reklama

Doporučované