Hlavní obsah

Fotbalový „černokněžník“ Berbr rezignoval. Padly i komise sudích

Foto: Profimedia.cz

Nerozlučná dvojice se rozpadla. Předseda Martin Malík (vpravo) přijal rezignaci Romana Berbra na jeho fotbalové funkce.

Reklama

Roman Berbr už není fotbalovým bossem. Funkcionář obviněný z korupčních trestných činů rezignoval na všechny své funkce. Kvůli kauze byly rozpuštěny i komise rozhodčích, jak ta pro I. a II. ligu, tak komise pro soutěže v Čechách.

Článek

Českým fotbalem otřásá kauza, ve které policie obvinila z různých trestných činů korupční povahy celkem 20 osob, většinou rozhodčích.

Hlavní figurou případu je Roman Berbr. Až do dnešního dne místopředseda FAČR, potažmo člen výkonného výboru asociace. A také předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Během dnešního odpoledne dopravil Berbrův právní zástupce na FAČR rezignační listiny podepsané svým klientem.

Spekulace o tom, že na své členství rezignovala i Berbrova manželka, neobviněná Dagmar Damková, předseda asociace Martin Malík nepotvrdil. „Nemám o tom žádnou informaci,“ řekl.

Damková se však podle všeho neúčastnila dnešní videokonference, jejímž prostřednictvím probíhalo zasedání výkonného výboru FAČR.

Sám předseda Martin Malík rezignovat nehodlá. „Chyby se staly,“ konstatoval. „Ale bylo by zbabělé říct, že odcházíme. Měli bychom to být my, kdo podnikneme kroky k obnovení důvěry v český fotbal.“

Mezi ty první kroky patří rozpuštění komise rozhodčích pro profesionální fotbal, kterou až do dnešního dne řídil Jozef Chovanec. A také komise rozhodčích pro soutěže v Čechách (ČFL a české divize).

Jednak policie obvinila velké množství rozhodčích, že za úplatu manipulovali zápasy II. ligy a ČFL. Jednak se dnes v médiích objevily textace z dokumentů vypracovaných policií, podle nichž Jozef Chovanec i Václav Kohout z komise rozhodčích pro české soutěže měnili nominace tak, jak se to hodilo obviněnému Romanu Rogozovi, manažerovi Slavoje Vyšehrad, nebo tak, jak to nařídil Roman Berbr.

Členem komise rozhodčích pro profesionální fotbal by měl zůstat jen Tomáš Bárta, který je do této pozice nominován Ligovou fotbalovou asociací.

Všechny soutěže jsou nyní přerušeny kvůli vládním opatřením spojeným s bojem proti šíření covidu-19. Nové komise rozhodčích mají vzniknout co nejrychleji. Malík naznačil, že ta pro profesionální soutěže by měla být nově nastavena tak, že bude mít Ligová fotbalová asociace (LFA) nad nasazováním rozhodčích na jednotlivé zápasy větší kontrolu než dosud.

Není jasné, zda se aktuální kauzou, ve které byly podle policie opakovaně manipulovány zejména zápasy Slavoje Vyšehrad, a to jak v ČFL, tak po postupu klubu i ve druhé lize, bude zabývat disciplinární komise LFA, nebo etická komise FAČR. Generální sekretář FAČR Jan Pauly tomu věnoval neurčité odpovědi.

Stejně jako termínu příští volební valné hromady FAČR. Vyjádřil toliko názor, že jde o debatu předčasnou a že půjde o termín řádný.

Ačkoli prý na vedení FAČR nechápou, co znamenají dosavadní zmínky státního zastupitelství či advokátů obviněných o zpronevěře, iniciuje výkonný výbor kontrolu hospodaření všech krajských fotbalových svazů, se zvláštním zřetelem na kraj Plzeňský, ve kterém úřadoval Roman Berbr.

Reklama

Doporučované