Hlavní obsah

Fotky: Z tábora Moria zbyly jen trosky, 9000 běženců odchází jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Adam Hříbal

Asi 9 tisíc utečenců na Lesbu se přesunulo do nového tábora. Snímky poskytl Seznam Zprávám fotograf Adam Hříbal.

Reklama

Do nového stanového tábora na řeckém ostrově Lesbos už se přesunulo zhruba 9 tísic utečenců, a to deset dní poté, co tam lehl popelem proslulý utečenecký tábor Moria.

Článek

Požár vypukl v Morii 9. září, v táboře žilo asi 12 tisíc lidí, což několikanásobně přesahovalo jeho zamýšlenou kapacitu. Uprchlíci se v těchto dnech přesouvají do nového stanového tábora Kara Tepe, který nově vyrostl nedaleko přístavu Mytilini. Několik set se jich také přesunulo do komunitního centra, které provozuje jedna z nevládních organizací.

Foto: Adam Hříbal

Takhle vypadal řecký tábor před požárem.

Řecká policie začala ve čtvrtek urychlovat snahu o přemístění žadatelů o azyl z vyhořelého tábora. Někteří z nich totiž nechtěli vstoupit do jiných zařízení, protože doufali, že by se po požáru mohli dostat pryč z ostrova a ocitnout se v jiných evropských zemích.

Všechny příchozí testovaly úřady na koronavirus a 214 z nich kvůli pozitivním výsledkům umístily do izolace.

Úřady se domnívají, že požár v Morii založili samotní utečenci, již byli nespokojení s opatřeními, která správa tábora zavedla vzhledem k šíření koronaviru mezi jeho obyvateli. Šest lidí policie zatkla, teď čelí obviněním ze žhářství.

Takhle vypadají trosky, které po táboře Moria zbyly. Snímky Seznam Zprávám poskytl fotograf Adam Hříbal.

+8

Reklama

Doporučované