Hlavní obsah

Glosa: Babiš až třetí? To pořád nic neznamená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Tomio Okamura a Vojtěch Filip. Dvojice, která může mnoha lidem zkazit radost z předvolebních průzkumů.

Reklama

Článek

Volební průzkumy je třeba číst podrobně. Neukazují jen pokles podpory hnutí ANO, ale také růst SPD.

Poslední volební průzkum společnosti Kantar, který v neděli zveřejnila Česká televize, přisoudil hnutí ANO až třetí příčku za koalicemi Pirátů se Starosty a Spolu. Tato dvě opoziční uskupení by podle přepočtu na mandáty s přehledem obsadila nadpoloviční většinu poslaneckých míst.

Pět měsíců před sněmovními volbami se tedy zdá, že by mohla skončit osmiletá éra, kdy ve vládě seděl nebo jí rovnou předsedal Andrej Babiš.

Jenže zdání může klamat. V době, kdy nálady voličů jitří covid, ale i aféry typu Vrbětice, není vůbec vyloučeno, že to nakonec dopadne jinak.

A nemusí to být jen libovůle prezidenta Miloše Zemana, který s předstihem vzkázal, že nehodlá jmenovat premiérem lídra vítězné koalice, ale předsedu nejsilnější strany – což je i podle poslední ankety Kantaru stále hnutí ANO.

Volební průzkumy je třeba číst podrobněji. Liberální a konzervativní koalice vedené Piráty a ODS mají teoreticky našlápnuto k vládě, v součtu ale v posledních měsících spíše stagnují. Koalice Spolu si sice podle Kantaru mírně polepšila, koalice Piráti/STAN však zase trochu ztrácí.

Trvale naopak roste SPD. Ještě loni v létě se podpora strany Tomia Okamury pohybovala jen něco málo nad pěti procenty, druhá a další vlny epidemie koronaviru ji však vynesly až ke dvanácti procentům. V pořadí samostatných stran SPD dosahuje na třetí místo za ANO a Piráty.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Z anket vyplývá, že se k okamurovcům přiklánějí nespokojení voliči Babišova hnutí a částečně i komunistů. SPD se také stala politickou platformou pro některé odpůrce vládních krizových opatření. S jednoduchými hesly na billboardech jako „Děti do škol“ nebo „Lockdown není řešení“ k sobě Okamura nejspíš láká i část lidí, kteří by ho původně nevolili.

Pokud bude posilování SPD pokračovat a ve Sněmovně se udrží i komunisté, mohou se vyhlídky obou koalic na vládu zkomplikovat. A to ještě nepočítáme s možnostmi, že se stane zázrak a pětiprocentní kvorum překoná i ČSSD nebo třeba další odsavač nespokojených hlasů - hnutí Přísaha bývalého policejního velitele Roberta Šlachty.

Výsledkem by byla další „rozmělněná“ Sněmovna. Což může nahrávat Babišovi při sestavování další menšinové vlády. Hlavně to ale otevírá volnější hřiště pro Hrad. A jak Miloš Zeman dokazuje od svého nástupu do funkce, při takových příležitostech nebývá zrovna zdrženlivý.

Reklama

Doporučované