Hlavní obsah
Online

Babiš odvolal nejdůvěryhodnějšího politika v pandemii

Foto: David Neff

Exministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Podle průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi z konce března měl odvolaný ministr zdravotnictví Jan Blatný největší důvěru veřejnosti mezi politiky čelícími pandemii. Jeho práci hodnotilo pozitivně 53 procent dotázaných.

- Od pondělí se měl rozšířit limit na setkávání na 10 lidí uvnitř a 20 venku. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger však oznámil, že chce chystané rozvolnění zarazit a setkávání znovu omezit na 2 osoby. Vydal mimořádné opatření, které musí v pondělí schválit vláda.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se koronavirus šíří Českem? Kompletní data najdete ZDE.

  • Rodiče dali k soudu stížnost kvůli testům dětí a rouškám při návratu do škol

    Rodiče několika dětí podali k Ústavnímu soudu stížnost proti opatření Ministerstva zdravotnictví, které spočívá v testování žáků a nošení ochranných prostředků v souvislosti s pondělním návratem části dětí do škol. Stížnost advokátky Jany Zwyrtek Hamplové má ČTK k dispozici. Podle stížnosti vláda dostatečně nezdůvodnila smysluplnost obou podmínek pro přítomnost dětí ve škole a zasahuje do jejich ústavních práv.

  • Peking přiznal, že účinnost jeho vakcín kulhá. Zkoumá vakcínový koktejl

    Podle místních úřadů účinnost čínských očkovacích látek proti koronaviru je velmi nízká. Peking z toho důvodu zvažuje míchání preparátu společnosti Sinovac s jinými vakcínami od čínských výrobců.

  • Na Vysočině se dnes potvrdil covid-19 u 196 lidí, nikdo nakažený nezemřel

    Na Vysočině se v posledních čtyřiadvaceti hodinách potvrdilo nakažení covidem-19 nově u 196 lidí. Poprvé v tomto týdnu nikdo z nakažených nezemřel. Nových případů nemoci se při dnešním testování potvrdilo o 19 víc než v neděli před týdnem, kdy byly velikonoční svátky. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice zveřejněných k dnešním 18:15.

    Celkový počet nemocných s covidem-19 se na Vysočině od soboty do dneška snížil o 156 na 3749 lidí, protože ve stejné době potvrdili hygienici vyléčení u 352 osob.

    Lůžka v krajských nemocnicích Vysočiny určená nakaženým lidem dnes byla podle údajů kraje v průměru obsazená víc než z 60 procent.

    Nových případů nemoci dnes přibylo nejvíc na Jihlavsku, kde testy prokázaly nakažení covidem-19 u 68 lidí. Naopak na Žďársku se nákaza nově prokázala jen u sedmi obyvatel.

    Od začátku epidemie se na Vysočině prokazatelně nakazilo 71 455 lidí, což představuje 14 procent obyvatel tohoto kraje. V souvislosti s touto nemocí zemřelo 1109 lidí, poslední dvě úmrtí zaznamenali hygienici v sobotu.

  • Úleva z didaktických testů bude platit i pro dálkové či večerní studium

    Maturitní didaktické testy nebudou muset skládat ani ti studenti zdravotních a sociálních oborů, kteří mají dálkové, večerní či kombinované studium. Ve svém pořadu Čau lidi to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ostatní studenti těchto oborů dostali úlevu již dříve, protože kvůli epidemii covid-19 pracují v nemocnicích nebo v domovech seniorů. Premiér zároveň všechny maturanty požádal o trpělivost.

    Babiš studentům vzkázal, že ohledně podoby maturit stále jedná s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO).

    „Jeden z výsledků našeho jednání je, že to opatření, které umožňuje žákům zdravotnických a sociálních oborů uznat vykonání povinných didaktických testů podle průměrné známky z vybraných vysvědčení, Ministerstvo školství nově rozšíří o žáky těch stejných zdravotních a sociálních oborů vzdělávání, kteří studují jinou formou vzdělávání - dálkovou, večerní nebo kombinovanou,“ řekl premiér. Označil to za „další vstřícný posun vůči těm, kteří mají teď maturovat“.

  • Praha od pondělí obnoví provoz všech školních linek autobusů

    Od pondělí bude v Praze, vzhledem k obnovení částečné prezenční docházky do škol, obnoven provoz všech školních linek autobusů. A dále také části školních spojů na příměstských a regionálních linkách do Středočeského kraje - zejména těch, které slouží primárně pro první stupeň základní školy. V rozhovoru pro rádio Expres FM to uvedl mluvčí ROPID Filip Drápal.

    „Co se týká zrušení zákazu nočního vycházení, zatím se v dopravě žádné změny realizovat nebudou. Průběžně budeme sledovat aktuální vývoj poptávky. V případě, že by došlo k nějakému radikálnímu nárůstu počtu cestujících, jsme samozřejmě připraveni na to okamžitě reagovat,“ uvedl Drápal.

    Od pondělí čeká obyvatele a návštěvníky metropole ještě jedna změna. „Vzhledem k tomu, že bude znovu otevřena pražská zoologická zahrada v Troji, tak bude zároveň posílen provoz autobusové linky číslo 112 od stanice metra Nádraží Holešovice,“ uvedl mluvčí.

    Od soboty 17. dubna bude také zahájen provoz sezonních rekreačních vlaků PID včetně dětského výletního vlaku Cyklohráček.

  • Indie zaznamenala 152 879 nově nakažených, dosud nejvíce

    Indie za uplynulý den zaznamenala rekordních 152 879 nových případů koronavirové infekce a 839 úmrtí po nemoci covid-19, což je nejvíce za uplynulých více než pět měsíců. S odvoláním na dnešní údaje indického ministerstva zdravotnictví o tom napsala agentura Reuters. Zemi se za 85 dní už podařilo podat více než 100 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, a očkuje tak nejrychleji na světě, uvedlo podle BBC ministerstvo.

    Indie, která má 1,3 miliardy obyvatel, od začátku pandemie zaznamenala přes 13,35 milionu případů koronavirové nákazy, což ji řadí na třetí místo v celkovém počtu nakažených po USA a Brazílii. Úmrtí po nemoci covid-19 země eviduje 169 275.

  • Zástupci horských profesí zaslali předžalobní výzvu ministrovi zdravotnictví

    Unie horských povolání (UHP) a Asociace lanové dopravy zaslaly předžalobní výzvu ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO). Vadí jim protiepidemické opatření ministerstva k omezení aktivit, které bude účinné od pondělí. Pokládají ho za nesprávné, nedomyšlené a nepřiměřené a také za diskriminační pro provozovatele lyžařských středisek. ČTK o tom dnes informoval Adam Jarmar z Asociace lanové dopravy.

    Výzva míří proti mimořádnému opatření přijatému 6. dubna, které v návaznosti na končící nouzový stav od pondělí s výjimkami omezí či zakáže obchody a služby. „Opatřením byly povoleny některé činnosti a služby, na nichž byla zřejmě tzv. politická shoda, kdežto jiné činnosti a služby, byť zjevně bezpečné, byly omezeny či zakázány,“ zkritizovala UHP.

    Unie sdružuje horské vůdce, průvodce a záchranáře, instruktory lyžování a snowboardingu, dále lyžařské školy či provozovatele vleků a lanovek.

  • V Íránu po nemoci covid-19 zemřelo dalších 258 lidí, nejvíce od prosince

    Írán v uplynulých 24 hodinách zaznamenal 258 úmrtí po nemoci covid-19, což je nejvíce od 10. prosince. S odkazem na íránské ministerstvo zdravotnictví o tom dnes napsala agentura Reuters.

    Írán je koronavirem nejpostiženější zemí na Blízkém východě. Od začátku pandemie země s téměř 83 miliony obyvatel zaznamenala 64 490 úmrtí po nemoci covid-19. Nově nakažených v Íránu za uplynulý den podle ministerstva zdravotnictví přibylo 21 063, čímž celková bilance infikovaných vystoupila na 2,07 milionu.

  • Hnutí Chcípl PES uspořádalo cykloprotest proti podmínkám návratu dětí do škol

    Od pražské restaurace Šeberák na Praze 4 se vydala do centra metropole skupina cyklistů protestujících proti pravidlům, podle kterých se od pondělí bude vracet část dětí do škol. Podle protestujících se mají děti vrátit do škol bez podmínek. Cykloprotest organizuje politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. V týdnu zástupci vyzvali za daných podmínek k bojkotu návratu dětí do škol.

    Vláda rozhodla, že žáci prvního stupně základních škol se začnou do lavic vracet v rotační formě od pondělí 12. dubna. Třídy se budou střídat po týdnech, potvrdila dnes vláda, a děti budou muset být pravidelně testovány.

    „Dnes jsme zvolili formu protestu na kole, a to kvůli tomu, že jsme to chtěli spojit i s fyzickou aktivitou. Vláda si vzala za rukojmí naše děti, porušuje zákony, porušuje Ústavu. A v této chvíli vlastně nekvalitními testy chce dokázat to, že děti nebudou mít v ten daný okamžik, kdy jim něco strčí do nosu, jistotu, že nemají covid, ale jestli to tak bude i za hodinu, to nikdo neví,“ řekl ČTK majitel restaurace Šeberák a předseda hnutí Jakub Olbert.

  • Z Ministerstva zdravotnictví odchází mluvčí Peterová

    Na Ministerstvu zdravotnictví končí mluvčí Barbora Peterová. Oznámila to na sociálních sítích. K odchodu dochází několik dní poté, co byl odvolán ministr Jan Blatný a na ministerstvo nastoupil Petr Arenberger.

  • Kantar: Blatný měl z politiků největší důvěru

    Podle průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi měl odvolaný ministr zdravotnictví Jan Blatný největší důvěru veřejnosti mezi politiky čelícími pandemii. Jeho práci hodnotí pozitivně 53 procent dotázaných. Za ním se umístila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se 46 procenty a Ivan Bartoš se 43 procenty. Premiér Andrej Babiš se v první pětici vůbec neobjevil. Výzkumníci se ptali lidí mezi 25. březnem a 1. dubnem.

  • Havlíček: Rozvolňovat bychom měli nejdřív po 14 dnech

    Mezi jednotlivými kroky při rozvolňování protiepidemických opatření by měly být rozestupy 14 dní, aby vláda mohla vyhodnotit dopady předchozího uvolnění. V diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News to dnes řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vicepremiér si dokáže představit, že za 14 dnů by mohlo nastat další rozvolnění.

  • Místo dvaceti lidí jen dva? Havlíček: Jsem z toho zmatený

    Vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček (za ANO) v diskuzním pořadu Partie na kanálu CNN Prima News připustil, že sám je před jednáním vlády zmatený z toho, jestli je možné nadále omezovat počet lidí. Od pondělí se podle původního plánu mohlo setkávat větší množství osob, nový ministr zdravotnictví chce ale pokračovat v omezení na dvě osoby.

    Rozhodnout přitom v pondělí musí právě vláda. „Spíš bych se přikláněl k tomu ještě několik dní vydržet,“ uvedl následně vicepremiér Havlíček. Dodal ale, že není jasné, jestli je takové omezení možné na základě pandemického zákona vydat. „Já si chci zítra vyslechnout odborné právní názory,“ dodal Havlíček.

  • Školy budou testovat častěji než firmy. Havlíček to obhajuje

    Zatímco ve firmách se povinně testují zaměstnanci jednou týdně, děti z prvního stupně, které se od pondělí vrací do škol, se musí testovat dvakrát týdně. „Ve firmách pracují tisíce i desetitisíce pracovníků, firmy dnes testují takřka denně. Netestují jednou týdně, testují pondělí až pátek, protože jinak by to nebyly organizačně schopné zvládnout,“ vysvětloval Karel Havlíček, vicepremiér pro ekonomiku (za ANO), proč se mají děti testovat dvakrát častěji, v diskuzním pořadu Partie na CNN Prima News.

    „Nemluvě o tom, že firmy jsou privátní subjekt a nařizovat pokaždé něco privátním subjektům, nejdřív jednou týdně, pak dvakrát týdně, je něco jiného než to zavést ve veřejném sektoru,“ dodal Karel Havlíček a zároveň upozornil na to, že firmy už testují delší dobu a jsou tak v testování dál než školy.

  • V Praze očkování zpomalilo

    Laboratoře v Praze odhalily v sobotu 276 pozitivních na nákazu koronavirem, o desítku více než minulou sobotu. Naopak očkování zpomalilo, zdravotníci v metropoli aplikovali v sobotu 3186 dávek vakcíny proti onemocnění covid-19, v mezitýdenním srovnání asi o 300 méně.

  • V nemocnicích je nejméně pacientů od konce prosince

    V nemocnicích je podle dat Ministerstva zdravotnictví nejméně pacientů s onemocněním covid-19 od 27. prosince. V sobotu jich bylo hospitalizovaných 5271, z toho 1220 bylo ve vážném stavu.

  • Rekord očkování ve víkendový den

    Zdravotníci v sobotu aplikovali 27 979 dávek vakcíny proti covidu, nejvíc od začátku očkování o víkendovém dni. Celkem lidé dostali přes dva miliony dávek.

Reklama

Hlavní zprávy